De tofste initiatieven in de food wereld in tijden van crisis

Het advies van het kabinet was keihard: alle Nederlandse horeca (restaurants, cafés, bars) moet in ieder geval tot 6 april gesloten blijven. Maar de horeca gaat niet bij de pakken neer zitten, zo blijkt. Zo ontstaan er uit bittere noodzaak tal van toffe initiatieven van restauranthouders, chefs, leveranciers, producenten en foodies.

Wij houden ze voor je bij, zodat je de food wereld kunt steunen in deze – voor iedereen – moeilijke periode. Want steun kunnen ze hard gebruiken. Dus, strijk over je foodie-hart en draag als je kan je steentje bij. Hopelijk kunnen we als de crisis voorbij is weer van ze genieten.

Dit artikel wordt dagelijks geüpdatet. Heb je een tip voor de redactie? Mail naar [email protected] 

> Ook lezen: Zo kun je jouw favoriete restaurants blijven steunen tijdens de corona-crisis

Toffe initiatieven in de food wereld in tijden van crisis

01/04 om 12:49 – Peruaans comfort food van NAZKA met CHUSCO

Heerlijk nieuws: NAZKA, je weet wel, dat fantastische Peruaanse restaurant in Amsterdam, bezorgt vanaf vandaag heerlijk Peruaans comfort food bij je thuis. Lomo saltado, picante de mariscos, quinoa burger, ají de gallina en meer. Dat doen ze onder de noemer CHUSCO. Later dit jaar hopenen ze ook een fysiek restaurant te openen waar ze deze gerechten kunnen serveren. Kijk voor meer info op de site van NAZKA.

View this post on Instagram

Ají de Gallina

A post shared by CHUSCO (@chusco_amsterdam) on

31/03 om 18:50 – Daalder at Home

Chef Dennis Huwaë (Daalder, Edel by Dennis) mailt dat hij deze vrijdag (3 april) en zaterdag (4 april) een Daalder at Home take-away menu voor je kookt. De chef schrijft dat hij bang is dat ze pas op 1 juni (of later) weer open mogen. “We moeten intussen ook gewoon echt centjes verdienen zodat Daalder straks weer open kan en ik kan ook gewoon niet stilzitten”, schrijft Dennis.

Met een vijfgangenmenu haal je gerechten als cobia met oesterblad, gele curry & yuzu in huis of kreeft met dashi beurre blanc en texturen van wortel. Vijf gangen = € 59,- euro. Bestellen kan t/m donderdag 2 april 14:00 uur (voor de vrijdag) of t/m vrijdag 3 april 14:00 uur (voor de zaterdag). Meer info op Facebook.

31/03 om 13:14 – Bestel een thuiskantoorpakket voor je home office

Is jouw thuis nu ook ineens je kantoor? Dan kun je van tijd tot tijd vast een opkikkertje gebruiken. Mesjokke (de Utrechtse bean-to-bar chocolademakers) hebben de handen ineen geslagen met Circular Coffee Collective, Ptthee en SOOP en lanceren nu een thuiskantoorpakket met koffie, thee, chocolade en zeep gemaakt van afval. Hun missie: eerlijke, transparante, circulaire en regeneratieve ketens. Je steunt deze kleine ondernemers ook nog eens met afname van een pakket, want normaliter leveren ze aan bedrijven. Meer info via Instagram.

View this post on Instagram

Samen met @circular.coffee.collective , @ptthee_official en @aworldofsoop bestieren we al een poosje de Nederlandse en Belgische kantorenmarkt. Er is nu een nieuwe realiteit ontstaan door COVID-19, maar dit betekent niet dat onze missie van eerlijke, transparante, circulaire en regeneratieve ketens op kantoor stil hoeft te vallen. Want bij jou op kantoor, is nu even bij jou op het thuiskantoor. Probeer het nu thuis, zodat we over een paar maanden samen met jou je koffiecorner op kantoor kunnen inrichten. Samen zetten we stappen vooruit naar een mooiere, duurzamere en eerlijkere wereld. Ben jij er klaar voor om je keten te leren kennen? Link in bio :) Stay safe & healthy! #circularcoffeecollective #ptthee #soop #mesjokke #koffie #specialtycoffee #thee #zeep #chocolade #chocolate #beantobarchocolate #beantobar #craftchocolate #directtrade #circulair #circular #transparant #eerlijk #pakket #supportyourlocals #supportyourlocal

A post shared by Mesjokke (@mesjokkechocolate) on

30/03 om 09:16 – Zheng in Den Haag komt met delivery en take-away

Wij hebben al eens een fantástische avond gehad bij Zheng in Den Haag, dat toprestaurant dat je Chinees eten voorschotelt zoals je dat nog niet eerder hebt geproefd. En goed nieuws: ze lanceren vandaag een speciaal menu voor take-away en delivery. Houd hun Instagram-pagina in de gaten!

29/03 om 11:06 – Pesca bezorgt vers sea food bij je thuis

Worden we blij van: ‘theater of fish’ Pesca bezorgt nu vers sea food bij je thuis. Althans, in bijna heel Amsterdam. Een aantal gerechten maak je zelf thuis klaar en via IGTV loodsen ze je zó door de receptuur heen. Culy’s Winnie genoot dit weekend op haar dakterras al van hun heerlijke oesters en gamba’s. Meer info op Instagram.

View this post on Instagram

Dol op seafood, maar baal je omdat alle visrestaurants gesloten zijn momenteel? Look no further, want @pesca.restaurant heeft nu Pescaboxen waarmee je thuis de seafood-plank van je dromen op tafel zet. Want in deze bizarre tijden kan je er maar beter een feestje van maken! 🦪 #supportyourlocals @pesca.restaurant

A post shared by Culy.nl (@culynl) on

28/03 om 10:14 – Syrco Bakker lanceert LANT box

Chef Syrco Bakker van restaurant Pure C springt in de bres voor zijn producenten en leveranciers. Hij stelt elke week een LANT box samen (LANT staat voor Lokaal, Ambacht, Natuurlijk, Traceerbaar) met het aanbod van die producenten. Bestellingen tot zondag 22.00 uur worden woensdag en donderdag geleverd door heel Nederland en België. Je kunt er ook meteen een abonnement op afsluiten, als je wilt. Meer info en bestellen via hierbasdelasdunas.com.

27/03 om 10:58 – Chefs doen een ‘what’s in the fridge’ challenge op Instagram

De JRE-Jeunes Restaurateurs (de vereniging van jonge chefs & restaurateurs uit verschillende landen) daagt chefs op Instagram uit om mee te doen aan een kookuitdaging. Voor de ‘what’s in the fridge’ -challenge taggen ze elkaar en dagen ze elkaar uit om kookvideo’s met simpele recepten te maken. Chef Rik Jansma van sterrenrestaurant Basiliek* maakt bijvoorbeeld gehaktballen. Heel leuk om te zien!

View this post on Instagram

Challenge accepted!⁣ ⁣ Thanks @luigipomata for the nomination for the @jre_jeunesrestaurateurs ‘What's in the fridge challenge'!⁣ ⁣ I will prepare a typical Dutch dish; potatoes, meatballs, cauliflower and @parmigianoreggiano (and of course a 🍺 Swinckels' can't be missing 😉).⁣ ⁣ Marko Karelse from Restaurant @villalaruche and Alexander Dressel from @bayrischeshaus, now it's your turn! ⁣ ⁣ Good Luck!⁣ @jre_jeunesrestaurateurs @jrenederland @jreitalia @jre_deutschland #jrewhatsinthefridge #wecaremore #JRE

A post shared by Restaurant Basiliek (@restaurant_basiliek) on

26/03 om 17:35 – Oosterscheldekreeft bij je thuis

De befaamde Oosterscheldekreeft, die doorgaans alleen bereikbaar is voor toprestaurants, wordt bij je thuis voor de deur (safety first!) afgeleverd. Gekookt en wel. En je steunt er ook nog eens de vissers mee.

Ondanks de coronacrisis varen de Zeeuwse kreeftenvissers ook dit jaar vanaf 26 maart uit om verse Oosterscheldekreeft te vangen. Omdat hun voornaamste afzetkanaal – de horeca – is gesloten, komt Bart van Olphen samen met de Zeeuwse kreeftenvissers in actie. Zij gaan de kreeften online verkopen aan particulieren.

De Oosterschelderkreeft is vanaf vrijdag 27 maart te bestellen via fish-tales.com/kreeft. Als je vóór 17:00 uur bestelt, wordt de kreeft de volgende dag aan de deur bezorgd. Wegens groot succes nu ook in heel Nederland!

26/03 om 14:58 – PizzaBar di Vicini kookt voor ambulancebroeders

De ambulancebroeders in Rotterdam werden gisteren in het zonnetje gezet door Rotterdamse PizzaBar di Vicini. Ze kookten verschillende gerechten van Osteria Vicini en PizzaBar di Vicini voor het ambulancepersoneel, als steunbetuiging. Hoe lief!

Toffe initiatieven horeca corona

26/03 om 12:00 – The Stillery maakt handgel met de geur van gin

We waren al fan van de jonge drankmakers van The Stillery, de Amsterdamse craft distilleerderij (en onze buren!) die zelf wodka, gin en jenever produceren. And now we love them even more. Ze produceren nu namelijk ook ontsmettende handgel in unieke geuren. Dat zijn er twee, namelijk de original (met neutrale geur) en ‘The Most Floral’: met dezelfde botanicals als in hun gin.

Een deel van de productie wordt gedoneerd aan lokale zorginstellingen. De handgels zijn te koop in hun webshop voor € 2,95 per flesje. 

View this post on Instagram

Making the most of this situation is something that our beloved @thestilleryamsterdam took very literally. They put their hands together and made sanitizers from the ingredients they already have in stock to make their delicious liquors from. A part of their production will be donated to local healthcare institutions and the rest can be ordered online! One of the hand sanitizers has been made using same botanicals as the amazing floral gin we normally serve at Kanteen25!

A post shared by Kanteen25 (@kanteen25) on

26/03 om 11:44 – Choux diner bij je thuis

Ook bij restaurant Choux in Amsterdam kun je nu een prachtig diner afhalen! “We hadden nooit gedacht ooit een afhaalmaaltijd te moeten gaan serveren, maar nood breekt wet. Vanaf nu kun je een echt Choux diner ook thuis ervaren”, aldus het team van het restaurant.

Elke week bieden ze een nieuw driegangenmenu aan dat je bij ze af kunt halen. Doe-het-zelf, dus je moet het nog even zelf in elkaar zetten. Chef Merijn van Berlo laat je in een bijbehorende video zien hoe je dat doet. Leuk om te doen, bovendien ziet het er ont-zet-tend mooi uit. Meer info op de website van Choux.

View this post on Instagram

We never expected to start serving take-away meals but desperate times ask for desperate measures. From now on you can experience a real Choux dinner at home. We'll offer a weekly changing do-it-yourself three course menu, which can be picked-up at the restaurant from Thursday till Sunday between 15:00 and 18:00. Our Head Chef Merijn van Berlo will guide you through the finishing touch of the menu with an inspiring video, which is added in the confirmation e-mail!  You can book your dinner easily through our website (link in bio). #chouxrestaurant #supportsmallbusiness #amsterdam

A post shared by Choux (@chouxrestaurant) on

26/03 om 11:34 – Speelpakket thuis van Mooie Boules

Mocht je je helemaal suf vervelen of Netflix al hebben uitgespeeld, dan biedt foodhal en jeu des boules-baan Mooie Boules redding. Zij hebben nu een Speelthuis Pakket voor je samengesteld met vier (bord)spellen, 2 worsten van Brandt & Levie, 4 speciaalbieren of 1 fles wijn en boulestegoed. Dat kun je bij ze inruilen zodra ze de deuren weer mogen openen (Amsterdam, Rotterdam, Delft en Eindhoven). Thuisbezorgservice Budbee brengt de bestellingen – geheel volgens de normen van het RIVM – langs de deuren door heel Nederland (!).

25/03 om 20:34 – L’ami Jac in Utrecht is terug!

Het is alweer even geleden dat het geliefde restaurant L’ami Jac in Utrecht zijn deuren sloot. Terwijl we vol verwachting afwachten wanneer Jac terugkomt, laat hij nu weer even van zich horen (yes!). Samen met Yuri Koster en Coen Muysken levert hij in deze gekke tijden een viergangendiner met wijnen bij je af. Met klassiekers zoals Jac die zo voortreffelijk kan maken: tête pressée, bôeuf bourguignon en meer. Meer info via facebook of in de nieuwsbrief.

25/03 om 20:19 – Home Made Chefs helpt boeren

Veel boeren kampen door de corona-crisis met grote voedseloverschotten. Zij leverden immers aan groothandels en die leverden weer aan de horeca, die door maatregelen van de overheid de deuren moesten sluiten.

Om de boeren te supporten gaat Boerschappen een samenwerking aan met Home Made Chefs. Het resultaat zijn maaltijdboxen met producten van lokale boeren. Zo help je de boeren om voedseloverschotten tegen te gaan. Meer info via de website.

25/03 om 17:26 – Maaltijden bestellen bij Dinner at Six in Houten

De talentvolle jongens van restaurant Dinner at Six in Houten maken het nu ook mogelijk om maaltijden te bestellen. Van bloemkool tandoori tot aan Oosterse noedelsalade met buikspek. Lekker! Bestellen kan via de site.

25/03 om 10:16 – Branchebreed initiatief #samenuitsamenthuis

Deze gekke tijd verbroedert: verschillende bedrijven en merken uit de horeca- en voedingsmiddelenbranche (soms ook concurrenten van elkaar) scharen zich nu samen achter een nieuw branchebreed initiatief, getiteld: ‘Samen uit, samen thuis’. 

Zij roepen mensen juist nu op om hun favoriete restaurant te helpen door er te bestellen of af te halen. Ook vragen ze je een foto van je bezorg- of afhaalmaaltijd te delen op social media met de hashtag #samenuitsamenthuis.

25/03 om 09:51 – Tres Taco’s Rotterdam voor verse taco’s

Restaurant Tres in Rotterdam (dat restaurant met maar 16 stoelen en één menu van 18 gangen) heeft er een bijzondere nieuwe onderneming bij: met Tres Taco’s zorgen ze ze nu voor kakelvers authentiek Mexicaans eten voor bij je thuis. Hun box met taco’s (waarvoor ze zelfs de masa zelf maken), churros en meer is nu bij ze te bestellen. Check het via Instagram.

View this post on Instagram

Everything you get in a box. Orders are going fast for tomorrow. A few boxes left. Pre-order now! Send us a DM or a message on 0618027316 📷 by the very talented @adindadeboer

A post shared by Tres Tacos Rotterdam (@trestacosrotterdam) on

24/03 om 17:46 – Afhalen bij restaurant Aandacht voor Eten in Utrecht

Brood met zeekraalboter, calamaris met limoenmayo, spaghettoni carbonara: krijg je al trek? Heb jij even geluk: deze (en meer!) gerechten kun je a.s. donderdag t/m zaterdag afhalen bij restaurant Aandacht voor Eten in Utrecht. Meer info op de website van het restaurant.

24/03 om 17:42 – Afhalen bij Flicka in Kerkdriel

Ook restaurant Flicka in Kerkdriel (Gelderland) maakt het nu mogelijk om topgerechten af te halen. Op het menu van morgen (25 maart) staat bijvoorbeeld steak tartare en tarte tatin met witlof. Bestellen voor 22:00 uur is morgen afhalen. Check voor meer info hun Insta Stories.

24/03 om 13:10 – Gratis online workshops van Meneer Wateetons

We schreven er hier al over: Meneer Wateetons biedt online workshops aan waarin je leert inmaken, fermenteren en worst maken, dikwijls gratis of voor een klein bedragje (Meneer moet ook eten). Wij volgden al eens een te gekke workshop worst maken bij ‘m, maar door het Corona-virus kan hij zijn workshops nu niet meer op locatie geven. Tijd om online te gaan dus. Je moet je wel even inschrijven. Tip: 30 maart a.s. leert hij je miso maken. Meer info op zijn site.

24/03 om 12:15 – Local Heroes app

Mis je de Ten Katemarkt in Amsterdam-West al? Via de app van Local Heroes kun je je boodschapjes vanaf de bank bestellen bij 24 ondernemers van de Ten Katemarkt en uit Oud-West. Van de hummus met mango van De Gouden Tent tot aan de vers gebrande noten van Het Warme Notengilde: je kunt het dezelfde dag nog ophalen bij een pick up point aan de Ten Katemarkt/Kinkerstraat of het voor een klein bedrag thuis laten bezorgen. Meer info over de app.

View this post on Instagram

Wij zijn live! Bestel nu ook online jouw boodschappen bij mij via Local Heroes! Jouw favoriete producten zijn vanaf nu te bestellen via de app en worden veilig en contactloos thuisbezorgd of kun je gratis afhalen bij het Pick up point. Download nu de app en steun je lokale ondernemers! #localheroes #lokaleondernemers #amsterdamwest

A post shared by Boer Geert (@boergeert.food) on

24/03 om 12:02 – Pizza Pizza bij je thuis

Ook restaurant Pizza Pizza (onderdeel van Radio Radio) op het Westergasterrein gaat eten bezorgen, zodat het restaurant op deze manier haar werknemers aan het werk kan houden en de klanten kan blijven bedienen. Alle pizza’s kosten een tientje en er zijn ook combo’s met bier, wijn en tiramisu. Je kunt afhalen of de boel laten thuisbezorgen met Thuisbezorgd of Uber Eats. En mocht je je nou héél erg gaan vervelen de komende tijd: ze hebben ook een playlist op Spotify. Meer info: www.pizzapizza.pizza.

24/03 om 09:08 – Local Goodness Box in Rotterdam

Landzicht, Das Brot en Jack Bean zijn drie Rotterdamse voedselleveranciers die nu samenspannen om je te kunnen blijven voorzien van lokale Rotterdamse producten. De box is gevuld met vegan producten als zuurdesem brood, kant-en-klare curry, falafel en verse, biologische groenten. Je kunt er ook kombucha, koffie en sojasaus van Tomasu bij bestellen. Afhalen en bezorgen vindt elke vrijdag plaats. Kijk voor meer info op Facebook.

23/03 om 14:58 – Topchef Edwin Vinke deelt dagelijks een kookvideo

Sterrenchef Edwin Vinke van restaurant De Kromme Watergang** is een Youtubekanaal begonnen! De chef deelt daarop elke dag een video waarin hij een simpele maaltijd bereidt. “We moeten elkaar helpen en ondersteunen en ik kan toevallig een beetje koken”, aldus de chef. Kookt u vooral thuis mee.

23/03 om 14:44 – Afhaal & bezorgservice bij Amarone in Rotterdam

Restaurant Amarone* in Rotterdam gaat ook lekker qua afhaal en bezorg. Ze zijn nog maar net open na een brand en een verbouwing maar laten zich ook nu niet kisten. Ze staken de koppen bij elkaar en bedachten een sterrenmaaltijd die je nu naar je eigen keukentafel kunt halen. Je kunt hun menu telefonisch bestellen en de kosten zijn € 32,50 p.p. Meer info op Instagram.

23/03 om 10:35 – Bouchon-à-Emporter gaat van start

Als je ons interview met Hanneke Schouten van restaurant Bouchon du Centre hebt gelezen, weet je dat deze dame een culinaire onewomanshow is. In deze tijden kan deze hartwerkende dame jouw steun heel goed gebruiken. Na een try-out gaat ze daarom deze week van start met Bouchon-à-Emporter. Oftewel: take-away met klassiek Frans lekkers. Denk aan paté de campagne, soupe à l’oignon en baba au rhum. Uitsluitend op telefonische bestelling op dinsdag 24 maart. Bellen dus!

View this post on Instagram

Het heeft even geduurd om alles goed op de rit te krijgen, maar na de try-out van vorige week gaat Bouchon-à-Emporter van start. Lieve mensen, 'à emporter' is een héle andere tak van sport dan een restaurant runnen! Maar ik ben heel blij dat ik deze mogelijkheid, om toch enige inkomsten te genereren, heb! Ik blijf natuurlijk (safe) solo opereren, met alle beperkingen van dien. Beperkte keuze, beperkte aantallen. DEZE WEEK: paté de campagne 4,50, soupe à l'oignon 4,50( mét kaascroûton), quenelle de brochet 12,50, chou farci 12,50, tarte aux amandes 4, baba au rhum 4. UITSLUITEND op TELEFONISCHE BESTELLING via 020-3301128 op dinsdag 24 maart. AFHALEN vrijdag 27 maart tussen 15:00-18:00 . Falckstraat 3, 1017VV Volgende week nieuw menu, 'nieuwe ronde, nieuwe kansen….' 😉 NB de verkoop betreft maaltijden. Geen brood, geen kaas, geen wijn. Daarvoor kunt U terecht bij mijn leveranciers: gebroedersniemeijer, vleckwijnen, delogiewijnen, de kaaskamer EN DE PRACHTIGE TEKENING is van @pietparisfashion ❤

A post shared by bouchonducentre (@bouchonducentre) on

22/03 om 11:55 – Live bierproeverij met De Leckere

Werkspoor Café De Leckere in Utrecht (het proeflokaal van brouwerij De Leckere) organiseert elke vrijdagavond een live bierproeverij via Instagram. En jij kunt meeproeven! Contacteer ze vóór vrijdag 12:00 uur en je krijgt een beerbox thuisbezorgd. Check hoe het allemaal werkt op Instagram.

22/03 om 11:48 – Punk Pizza in Utrecht bezorgt bij je thuis

De meest rebelse pizzeria van Nederland – Punk Pizza in Utrecht – gaat tijdelijk pizza’s bezorgen. Van do t/m zo van 17:01 tot 21:01 uur (die ene minuut, ook zo lekker rebels). Bestellen kan op die dagen via WhatsApp of bellen. Ook tof: van elke bij hen bestelde pizza gaat er één euro naar poppodia Ekko & TivoliVredenburg toe, voor een stukje steun. Meer info: www.punkpizza.nl.

21/03 om 11:26 – Polka Pants maakt mondkapjes

We schreven op Culy al eerder over Polka Pants: dat Britse bedrijf dat geweldige koksbroeken speciaal voor vrouwen ontwerpt. Aangezien er in de wereld een groot tekort is aan mondkapjes, is eigenaresse Maxine Thompson nu tijdelijk begonnen met het maken van mondkapjes voor bijvoorbeeld bezorgers van eten.

View this post on Instagram

Very scary day in London today with the closure of all bars, restaurants and cafes. Hundreds of friends, colleges, acquaintances, customers, role models, mentors and heros have had to close their doors this week. It's been very quiet in the @polkapants_ HQ so founder @maxijazz spent this week making masks. If you or a member of your delivery team are in need, please DM us! Who knows what the future will hold for anyone but the most important thing is that we take care of eachother, stay safe and please support local businesses where you can #serviceandstyle

A post shared by PolkaPants (@polkapants_) on

21/03 om 11:07 – Low budget recepten van topchefs op www.crisiskoken.nl

Culinair journalist Mara Grimm merkt dat er nu meer dan ooit behoefte is aan low budget recepten. Daarom deelt ze op www.crisiskoken.nl voorlopig elke dag een betaalbaar recept van chefs als Sergio Herman, Joris Bijdendijk en Ron Blaauw.

21/03 om 11:01 – Kaagman & Kortekaas goes kant & klaar

Vanaf a.s. zondag 22 maart start ook restaurant Kaagman & Kortekaas in Amsterdam met een take-away. Houd hun Instagram in de gaten voor meer info.

20/03 om 14:56 – Spaghetteria bezorgt in Utrecht, Amsterdam en Rotterdam

No pasta no party! Vanaf 17:00 tot 22:00 uur kan je elke dag van de week bij Spaghetteria Pastabar terecht voor bezorgen en pickup via Uber Eats. Meer info op Instagram.

20/03 om 13:14 – 101 Gowrie is nu tijdelijk een bakkerij/winkel

Eerder deze week kon je al wat van het goddelijke brood (en boter!) kopen van restaurant 101 Gowrie in Amsterdam en chef Alex Haupt verklaarde zojuist op Instagram dat het restaurant tijdelijk doorgaat als bakkerij/winkel. Via Insta Stories kun je dagelijks zien wat voor lekkere baksels je bij ze kunt kopen. Check het dus in hun Insta Stories.

View this post on Instagram

A word from our chef and owner @_alexhaupt101 . Lets face it together. This new reality we are experiencing is very difficult to comprehend. My reality is is that I have staff that still needs to be paid, rent that needs to paid, bills that need to be paid both professionally and personally; all whilst looking after myself and those that I love. We know and have been informed that we will receive assistance from the Dutch government but until we receive something tangible I have a responsibility to ensure that my staff are looked after. In light of that we @101gowrie have essentially transcended into a bakery/ shop. For anyone that had visited 101 in the past, our bread and butter is the cornerstone of our existence. Everyday I will be exploring my love for baking to give you some joy in these challenging times. At the end of the day the only thing I know how to do is cook and will continue to do so not just for me but others. I will be making limited numbers of bread, butter and a variety of other baked goods which are released in limited numbers via the 101 instagram. What I want to achieve with this initiative is to simply bring moments of joy to people. This is not about money, this is not about me. We will not be doing any takeaway services as the health risk is far too great. My team are at home waiting out the storm and I will continue. I am overwhelmed with gratitude for the support and messages of love we have received and I can’t thank you enough. #supportyourlocal #imhereforyou

A post shared by 101 Gowrie (@101gowrie) on

20/03 om 10:40 – Calaboose Deliveroose

De mannen van Calaboose in Rotterdam starten vandaag met Calaboose Deliveroose: gerechten van saté man, cocktails van Dr. Rotterdam. Afhalen én bezorgen. Meer info op Instagram.

19/03 om 20:29 – Buurtrestaurant Jacobsz

Restaurant Jacobsz in Amsterdam is nu even Buurtrestaurant Jacobsz. Elke dag van de week kun je er via WhatsApp een avondmaaltijd bestellen.

Op vrijdag 20 maart staat er bijvoorbeeld huisgemaakte gnocchi met een saus van paddenstoelen op het menu, zondag is er vichyssoisse met verse dagvangst. Kost je € 12,50 per maaltijd, uit te breiden met bier, wijn, focaccia met citroenolie of de Jacobsz red velvet taart. Meer info op Instagram.

19/03 om 20:19 – Stay Ocake met Life of Pie Ams. & Willem-Pie

Iemands verjaardag vieren of iemand verrassen: dat werkt toch niet meer helemaal zoals vanouds met social distancing. Daarom lanceren Life of Pie Amsterdam en Willem-Pie samen Stay Ocake: pakketten met bijvoorbeeld een ‘Ini Mini Cake’ of roze koeken en millionaire shortbread die je kunt versturen naar wie je lief is. Ze bezorgen vanaf 23 maart (contactloos!) binnen de ring van Amsterdam. Afhalen kan ook. Check de site.

View this post on Instagram

Lieve cake lovers, Met de huidige maatregelen rondom het #Corona virus in het achterhoofd is het natuurlijk logisch dat we met z’n allen zo min mogelijk de deur uit gaan. Om toch een vleugje “sweetness” in jullie levens te kunnen brengen bundelen Life of Pie Ams. & Willem-Pie Bakery hun krachten. Daarom hebben we nu de Stay Ocake in het leven geroepen. Of je nou iemand een hart onder de riem wil steken, iemand wil feliciteren met zijn of haar verjaardag of gewoon iemand wil laten weten dat je aan hem of haar denkt, de Stay Ocake staat voor je klaar. We hebben twee Stay Ocake pakketten samengesteld, te weten de Box of Love en de Love You Long Time. Het werkt als volgt: 1. Bestel jouw Stay Ocake pakket op www.lifeofpieams.com/stay-ocake 2. Laat je adres- en telefoonnummer achter. 3. Reken af via de betaallink. 4. Wij bezorgen jouw Stay Ocake contactloos op de stoep. 5. Wees lief, was je handen en zorg voor elkaar. De Stay Ocake is vanaf 19 Maart te bestellen en zal vanaf 23 Maart worden bezorgd door heel Amsterdam. #stayocake #weesliefvoorelkaar *Link in Bio! 👌

A post shared by LIFEOFPIEAMS. (@lifeofpieamsterdam) on

19/03 om 19:31 – Daghap en bieren bij Bar Alt

Bij het leuke Bar Alt in Amsterdam, waar ze bekend staan om hun toffe bier pairings, kun je nu een daghap afhalen voor € 12,50. Vis, vlees, of vega, “in onze eigen stijl van comfort en hoog op smaak”, aldus het restaurant. Hun bierkaart met zo’n 90 bieren staat ook tot je dienst. Meer info op Instagram.

19/03 om 17:19 – Happy Hour met oesters bij je thuis

Visbar The Good Companion in Amsterdam bezorgt (o.a.) oesters bij je thuis. “Oesters zitten vol proteïnen, vitamines en mineralen. Door hun hoge gehalte aan zink, helpen ze je immuunsysteem tegen verkoudheid”, aldus het restaurant. Meer info op Insta.

19/03 om 16:13 – Take Away soulfood bij De Vrouw met de Baard

Ook De Vrouw met de Baard in Amsterdam is nu open voor take away! Van donderdag t/m zondag kun je tussen 16:00 en 19:00 langskomen. Bijvoorbeeld voor hun Japanse Miso Burger of vegan soto soep. Kijk voor meer info op de website.

19/03 om 15:45 – Dinerbox van De Zusters in Maarssen

Het bijzondere restaurant De Zusters in Maarssen (dat gevestigd is in een voormalig klooster) is ook live met een dinerbox! Voor € 20,- euro p.p. krijg je een diner waar je u tegen zegt. Denk aan barbecue prei met miso, varkensnek met ui en tiramisu met koffie-kombucha. Afhalen én bezorgen. Kijk op Instagram.

19/03 om 15:25 – Borrelbox van Kaasbar Amsterdam en Gebrouwen door Vrouwen

Kaasbar Amsterdam zwaaide de deuren vol goede moed open in februari, inmiddels zijn ook zij gedwongen gesloten vanwege de ontwikkelingen in de wereld. Steun ze en koop een pakket dat ze samen met Gebrouwen door Vrouwen samenstelden.

Daarin vind je vier verschillende kazen inclusief pairings en toast, een halve Brandt & Levie truffelworst en vier biertjes van Gebrouwen Door Vrouwen. Vanaf volgende week kun je zelfs alle kazen van Kaasbar bestellen via Uber EATS. Meer info op Instagram.

Kaasbar Amsterdam
Bron: Kaasbar

19/03 om 12:59 – Restaurant C start C-ourierdienst

Chef Arnout van restaurant C in Amsterdam maakt de prachtigste bordjes en heeft nu drie verschillende 3-gangen menu’s samengesteld die door het personeel van C bij je worden thuisbezorgd. De drie menu’s, waarvan één volledig vegetarisch, bestaan uit een voor-, hoofd- en nagerecht en zijn voor € 26,50 p.p. te bestellen.

Wat dacht je van gerechten als ossenworst met Amsterdams zuur, ansjovis en ganzenlever crumble of andijvie met pastinaak, ponzu en radijs? Meer info op de website.

C Amsterdam
Bron: Chantal Arnts

19/03 om 12:42 – Kitchen Republic lanceert pakketten

Kitchen Republic is een organisatie waar kleine voedselproducenten ondersteuning krijgen bij het opbouwen van hun business. Om lokale kleine voedselproducenten te kunnen steunen in deze voor hen ook zwarte tijd, lanceren ze vandaag de Local Market Box.

Door zo’n box aan te schaffen steun je lokale, startende ondernemers en haal je kimchi, bananenbrood, soep, bouillon, granola, boter en nog veel meer lekkers in huis. Meer info op Instagram.

19/03 om 9:33 – 4850 in Amsterdam steunt ziekenhuis

Restaurant 4850 (van die fantastische wijnen, kaneelbroodjes en gerechten) steunt de buren van ziekenhuis OLVG. Zij doen nu aan caffè sospeso: een traditie in koffiebars in Napels. Wanneer je een caffè sospeso bij ze bestelt, betaal je voor twee koffies: één voor jou en één voor een zorgmedewerker in het ziekenhuis.

19/03 om 08:44 – Free Beer Co. in Den Haag bedenkt afhaalloket

Bestellen via de babyfoon = bier scoren bij bierwinkel Free Beer Co. in Den Haag. Oproep: eigenaar Fred van Little Beershop in Utrecht zoekt nog z’n babyfoon. Wie biedt?

View this post on Instagram

Yes we’re OPEN… with our new drive-thru style pickup window!!! #nocoronajustcraft These voluntary measures minimize contact and ensure we’re here for you throughout this difficult time. It might seem a bit strange at first but it’s better than sipping Heineken through a mask! #growler #takethepubhome #freshdraftbeer #freshcraftbeer #craftbeer #denhaag #denhaagcentrum #stockup #facetimehappyhour #coronaready #beergeek #quarantine #selfisolation #socialdistancing

A post shared by Free Beer Co. Craft Beer Store (@freebeerco) on

18/03 om 21:16 – restaurant Basiliek kookt voor medewerkers ziekenhuis

Sterrenrestaurant Basiliek* in Harderwijk zet zich in voor het personeel van het ziekenhuis in de stad. Dagelijks maken ze tussen de 250 en 500 opkikkertjes voor de medewerkers van het ziekenhuis. ⁣Ook doet het personeel van het restaurant boodschappen voor diegenen die het zelf niet meer kunnen of mogen.⁣ Super! Meer info op Instagram.

18/03 om 19:45 – pizzeria L’osteria doneert pizza’s aan ziekenhus

Pizzeria L’Osteria is 100 pizza’s gaan bezorgen aan het personeel van het OLVG ziekenhuis in Amsterdam, als blijk van steun.

18/03 om 18:00 – gratis risotto bij Huis de Wiers

Op vrijdag 20 maart kun je tussen 16:00 en 18:00 uur de beroemde risotto van Huis de Wiers in Nieuwegein gratis komen afhalen. Als tegenprestatie vraagt het restaurant of je een foto deelt op Facebook en een cadeaubon naar keuze aanschaft in de webshop. Kijk voor meer info en de voorwaarden op hun blog.

18/03 om 16:21 – Nespresso levert koffie aan ziekenhuis in Delft

Nespresso brengt koffiecups én koffiemachines langs bij het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft, speciaal voor het hardwerkende personeel.

View this post on Instagram

Een dag geen koffie….☕️ een shoutout naar nespresso die voor de IC 3000 cupjes én extra apparaten zijn komen leveren!!! Kanjers!! 🙌🏻☕️🤗👏🏼@nespresso.nl #flattenthecurve#corona#nespresso#theyknowwhatnursesneed#zwartegoud#geenwoordenvoor#over3maandenkrijgenzezoenen#rdgg#icu#instatakeover @estherrr33

A post shared by Reinier de Graaf ziekenhuis (@reinierdegraafziekenhuis) on

18/03 om 16:07 – Noodles van Pig & Rye in Tilburg

Donderdag = noodle day bij Pig & Rye in Tilburg. Luc Martin, de bakker met een passie voor zuurdesem en goed vlees serveert al een tijdje elke donderdag fantastische ramen bij Pig & Rye. Vanaf nu kun je ook bij ze afhalen. Meer info op hun Insta.

18/03 om 15:34 – Sjefietshe in Amsterdam lanceert Sjefietshe Al Paso

Sjefietshe in de Pijp (die leuke cevicheria waar we onlangs nog van onze sokken werden geblazen) is ook in survival modus gegaan en lanceert Sjefietshe Al Paso, oftewel: ceviche to go. In Zuid-Amerika al heel lang onderdeel van de cultuur, nu ook in ons kikkerlandje. Van de goddelijke fish cakes tot aan de klassieke ceviche: vanaf donderdag 19 maart kun je het bij ze afhalen. Ze hopen spoedig ook te kunnen bezorgen via Thuisbezorgd.nl.

Sjefietshe to go
Bron: Sjefietshe

18/03 om 15:12 – bestellen bij De Bistronoom in Woerden

Restaurant De Bistronoom gaat vanaf vrijdag bestellingen opnemen. Ze bezorgen van woensdag t/m zondag in Woerden, Kamerik, Harmelen, Linschoten en Zegveld.  Meer info op Instagram.

18/03 om 14:00 – Jaimie van Heije maakt kookvideo’s op Insta Stories

Chefkok Jaimie van Heije (van Jaimie van Heije restaurant in Ouderkerk aan de Amstel) deelt op zijn Insta Stories recepten voor alle thuisblijvers. Hij neemt je zelfs mee terwijl hij boodschappen doet. Voor al uw culinaire inspiratie in barre tijden. Checken dus!

18/03 om 12:16 – Baut bezorgt in Amsterdam-Zuid.

Het nieuwe Bar Baut bezorgt nu in stadsdeel zuid de befaamde steak tartaar van chef Michiel van der Eerde, maar bijvoorbeeld ook de klassieke BAUT burger. Bestellen kan via barbaut.amsterdam.

18/03 om 11:04 – Wijnbar Most zet flessen wijn te koop

Bij Wijnbar Most in Vleuten (Utrecht) kun je normaliter zo veel wijn tappen als je wilt, nu willen ze voorkomen dat ze die wijnen over twee weken moeten weggooien. Want de kwaliteit is (door hun systeem dat werkt met Argon-gas) goed behouden gebleven. Kom binnen, kies een fles uit en betaal wat jij ‘m waard vindt. Of scoor een dichte fles. Check het op Instagram.

18/03 om 10:00 – steundekeukens.nl voor Utrechtse restaurants

Vinden we tof: op steundekeukens.nl verzamelen Elise en haar vrienden een overzicht van alle Utrechtse restaurants waar je nu terechtkunt voor afhalen of bezorgen. “Voor als je je favoriete restaurant een hart onder de riem wil steken, of gewoon, omdat je geen zin hebt om te koken”, aldus de initiatiefnemers. Je kunt ook een restaurant toevoegen.

18/03 om 09:30 – Homemade ramen in Delft

Ramen-restaurant RamenNIKKOU in Delft is een ramen afhaalservice begonnen. Voor € 9,- euro kun je vandaag ramen met chicken komen afhalen. Meer info op hun Instagram.

18/03 – restaurant Thuisbasis start met Thuisbasis Care

Circulair restaurant Thuisbasis in Amsterdam start met een bezorgservice van (deels) gered voedsel voor mensen die zorg behoeven of werkzaam zijn in de zorgsector. Denk aan hulpverleners die overuren maken en ouderen die zelf geen boodschappen kunnen doen. Op Instagram doen ze een oproep: “Weet je mensen die ECHT een pakket van ons nodig hebben of een zorgcentra die omhoog zit? Laat het ons asjeblieft weten.” Check het hier.

17/03 – Mr. Lyan geeft cocktail-les op Instagram

De Britse cocktailheld Ryan Chetiyawardana die je ook wel kent als Mr. Lyan (van cocktailbar Super Lyan in Amsterdam) biedt wat troost in barre tijden door je cocktail-les te geven op Instagram. Check het account van Lyanessbar op Instagram.

View this post on Instagram

Amongst all the madness + the temporary closure of sister venues @silver.lyan @superlyan @lyan.cub we thought we’d bring you a bit of light relief in the form of some tasty how to DIY cocktails and ideas that you can keep yourself busy and topped up while at home. Kicking off with @mrlyan’s how to DIY martini, brought to you from Ryan’s own home trolley. Catch our IGTV for the full vid How to: Martini / cocktail You’ll need: 2 parts spirit 1 part vermouth/sherry/fortified – reduce if using a sweetener 2 dashes bitters How to: Stir over ice. Strain into frozen glass and garnish with a herb or citrus or whatever is to hand We’d love to see what you’ve been up to so please share away and please message in if you have any questions! #martini #mrlyan #homebar #diymartini #drinkstrolley #imbibegram #LyanessBar #cocktailvideos #mixology #homemadedrinks #gincocktails #drinksathome #drinksrecipes #martinis #martinigram

A post shared by Lyaness — cocktail bar (@lyanessbar) on

17/03 – De Loohoeve* heeft een sterrenmenu voor thuis

Restaurant De Loohoeve* in Schoonloo heeft een menu voor thuis bedacht dat je bij het sterrenrestaurant kunt afhalen of thuis laten bezorgen. Meer info op Instagram.

17/03 – Bistro Belén bezorgt in Rotterdam-West

Even bellen met Bistro Belén en ze bezorgen bij je thuis, in heel Rotterdam-West. Of kom hun delivery-menu afhalen. Het menu wordt dagelijks op Instagram gezet.

17/03 – Poké Perfect deelt poké bowls uit aan personeel OLVG

Kleurrijke Hawaïaanse poké bowls voor alle werknemers van OLVG Oost en West! Het Amsterdamse ziekenhuis werd door Poké Perfect getrakteerd op bowls, als blijk van waardering voor hun inzet.

17/03 – De Klub in Utrecht gaat bezorgen

Het leuke, eigenzinnige restaurant De Klub in Utrecht start ook met bezorgen. Vanaf woensdag 18 maart bezorgen zij in diverse wijken in Utrecht soep, huisgemaakt brood van chef Jasper, pastel de nata, hun eigen gin en nog veel meer. Kijk op www.deklub.nl.

17/03 – De Pomp in Utrecht doneert pakketten aan de zorg

Hotspot De Pomp in Utrecht roept op Instagram op om adressen van Utrechtse helden die in de zorgsector werken aan ze door te geven. Die pakketten met “alle producten dat elk huishouden door deze dagen heen zal slepen” bezorgen ze vervolgens gratis op locatie.

View this post on Instagram

Everybody healthy?! Dankzij jullie hulp kunnen deze hard werkende toppers er met een buik vol brandstof tegenaan. Bedankt lief dichterswijk en Utrecht. #socialimpact #sharingiscaring #inutrecht #supportyourlocals #depomp

A post shared by De Pomp Utrecht (@depomputrecht) on

17/03 – Samuel Levie lanceert supportlocals.nl

Samuel Levie heeft een boodschap: “stop met hamsteren bij de supermarkt en bestel bij jouw lokale producenten”. Die hebben de financiële steun namelijk het hardste nodig: in heel Nederland worden lokale voedselproducenten zwaar geraakt door de corona-crisis.

Via supportlocals.nl kun je een boodschappenbox bestellen vol met producten van producenten die normaal aan de horeca leveren. Ze starten met bezorging in Amsterdam, de hoop is natuurlijk dat ze verder kunnen uitbreiden. Kijk onder de hashtag #supportyourlocals welke initiatieven er al zijn of meld je eigen initiatief kenbaar.

View this post on Instagram

Oke there we go. Het zijn lastige tijden maar met een beetje creativiteit en samenwerking komen we er wel! #supportyourlocals Tag a friend!!! Met een aantal producenten die normaal aan de horeca leveren gaan we vanaf donderdag een box direct aan de consument leveren. Samen met @moma_melkboer @instock_nl @bakkerijmama @lindenhoffhoreca en @brandtenlevie gaan we van dinsdag tot vrijdag Amsterdam beleveren. We maken een mooie box met basis ingrediënten waarmee je thuis aan de slag kan. Zo kunnen wij onze bedrijven door laten gaan en jullie onze mooie producten blijven eten. Dus stop met hamsteren bij de supermarkt en bestel bij jouw lokale producenten. Dat kan via deze box maar er zijn momenteel veel meer toffe initiatieven. Check supportlocals.nl (link in bio)

A post shared by Samuel Levie (@samuellevie) on

17/03 – Branie in Amsterdam bezorgt zelf Aziatische gerechten

De branieschoppers van restaurant Branie in Amsterdam zijn druk in de weer om bezorgdiensten te regelen. Tot die tijd klimmen Branie’s Remco & Nick zelf op de scooter om te bezorgen in Amsterdam Oud-West en alles daarbuiten in overleg. Van Japanse curry tot aan zeebaars in teriyaki. Check hun Insta.

17/03101 Gowrie in Amsterdam verkoopt brood & boter

Wij noemden het brood van 101 Gowrie in ons artikel “Met stip het beste brood dat wij ooit hebben gegeten in een Nederlands restaurant“. Dat goddelijke ‘101 brood’ en de gerijpte boter van het restaurant kun je via Instagram Stories bij ze bestellen. Op = op.

17/03Gault & Millau verzamelt toprestaurants die nu aan take-away en delivery doen

Handig: Gault&Millau heeft online alle toprestaurants in Nederland in kaart gebracht die nu ook een take away-service of bezorgservice aanbieden.

17/03 Daghappen bij restaurant De Zeeuw in Haarlem

Vanaf morgen bezorgt Restaurant De Zeeuw in Haarlem goddelijke ‘daghappen’ in Haarlem, Bloemendaal, Aerdenhout, Overveen, Heemstede, Spaarndam, Santpoort-Noord en Santpoort-Zuid. Een compleet 5-gangenmenu kunnen ze ook voor je regelen.

17/03Dunkin’ lanceert eigen bezorgservice Dunkin’ Delivery

Alle vestigingen van Dunkin’ Donuts in Nederland zijn gesloten, maar niet getreurd. Vanaf vandaag is er namelijk Dunkin’ Delivery, verkrijgbaar via dunkindonuts.nl en de Dunkin’ app. Hiermee worden de donuts gewoon bij je thuisbezorgd.

Dunkin' Donuts bezorgservice
Bron: Dunkin' Donuts

17/03Antoni Porowski serveert ‘cooking lessons in quarantaine’

De chefkok uit de Netflix-hit ‘Queer Eye’ ontdekte dat al zijn favoriete ingrediënten in de supermarkt waren uitverkocht en geeft daarom kooktips via Instagram.

16/03 – Fermin in Rotterdam bezorgt pizza’s

Vanaf a.s. woensdag gaat de houtoven aan en worden er heerlijke pizza’s gebakken bij restaurant Fermin in Rotterdam. De bodems worden gemaakt door Das Brot, en ze worden belegd met “producten die we op dit moment in huis hebben”, aldus Fermin. Binnen een straal van 2 kilometer regelen ze zelfs gratis bezorging. Check hun Instagram.

16/03 – 4850 in Amsterdam biedt zijn befaamde kaneelbroodjes aan voor take-away

De goddelijke kaneelbroodjes en koffie van 4850 in Amsterdam zijn nu beschikbaar voor take-out. Binnenkort hopen ze te starten met bezorging van hun gerechten, die worden gekookt door hun nieuwe (fantastische) chef: Tubó Logier. Houd hun Instagram in de gaten.

15/03 – Klassiekers afhalen bij Rijsel en Scheepskameel

De klassiekers van Café Rijsel in Amsterdam zijn vanaf vandaag te bestellen via Deliveroo. En je kunt ze ook komen afhalen. Voor broertje Scheepskameel geldt vanaf a.s. woensdag hetzelfde.

15/03- Massimo Bottura geeft kooklessen op Instagram:

De beroemde chef van restaurant Osteria Francescana*** in Modena geeft niet alleen kooklessen op Instagram, hij maakt daarnaast video’s de hij KitchenQuarantaine Q&A heeft genoemd, waarin hij prangende kookvragen van Instagrammers beantwoordt. Learn from the master en check zijn Instagram.

14/03 – Restaurant De Rozario* in Helmond biedt take-away aan

Haal de lekkerste gerechten af bij De Rozario*, zoals bao’s met miso mayonaise en sambal badjak, rundercarpaccio Asian style en nog veel meer. Check het op de Instagram van Jermain Rozario.

14/03 – RIJKS* levert een driegangenmenu voor thuis

Een sterrenmaaltijd bij je thuis, bezorgd door Deliveroo, Uber Eats of zelf afgehaald in het restaurant.

> Lees meer: Vanaf vandaag kun je eten van RIJKS restaurant thuis laten bezorgen!

rijks bestelservice
Bron: RIJKS

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
De tofste initiatieven in de food wereld in tijden van crisis
Sluiten