Redactie
Redactie Inspiratie 26 jul 2016
Leestijd: 4 minuten

Ontbijten bij topchefs: de favoriete adresjes van Mara Grimm

Ontbijt is hét ontbijtboek van Mara Grimm met heerlijke verhalen over ontbijt, een stukje geschiedenis, lekker recepten en fijne tips. Op Culy.nl deelt Mara haar favoriete ontbijtadresjes van over de hele wereld. Deze week het laatste deel: ontbijten bij topchefs.

Jarenlang was het ontbijt het stiefkindje van de gastronomie. Maar daar komt langzaam maar zeker verandering in: steeds meer topkoks storten zich op het ochtendmaal. Hieronder een aantal van mijn favorieten.

1. Daniel Humm (The NoMad, New York)

Het interieur van de Franse interieurarchitect Jacques Garcia (die van Hotel Costes in Parijs) is woest mooi. En een potje people watchen kan bijna nergens beter dan hier.

En dan is er ook nog het ontbijtmenu van topkok Daniel Humm. De frittata komt met groene groentes, bacon en ricotta. En beter: de eggs benedict maakt hij met krab en dragon.


1170 Broadway, www.thenomadhotel.com

2. Jonnie Boer (De Librije, Zwolle)

Om maar meteen met het goede nieuws te beginnen: je kunt ook ontbijten bij De Librije als je niet in het hotel hebt gelogeerd. En dat moet je zeker een keer geprobeerd hebben, want driesterrenchef Jonnie Boer maakt een van de meest memorabele ontbijten die ik ooit at

Van gefrituurde eitjes met paling tot zelfgemaakte pindakaas en van een ontbijtvariant van een appeltaartje tot een perfecte soufflé… er komt geen einde aan. En gelukkig maar.

Spinhuisplein 1, Zwolle, www.librije.com

3. Nuno Mendes (The Chiltern Firehouse, Londen)

Ik ben gek op dit hotel van André Balazs (ook bekend van Chateau Marmont). Het staat bekend als huiskamer van iedereen die er in Londen ook maar een beetje toe doet.

Dus je raadt het al: zonder reservering kun je de fantastische toast avocado met gepocheerde eieren van chef-kok Nuno Mendes op je buik schrijven.

Maar mocht je een tafeltje weten te bemachtigen: ook de omelet met kreeft en krab en de spinazie-crêpes zijn meer dan de moeite waard. En doe daarna wat ik het liefst doe: een kop koffie drinken op de onovertoffen binnenplaats-met-open haard.

1 Chiltern St, Londen, www.chilternfirehouse.com

4. Magnus Nilson (Faviken, Zweden)

De Zweedse kok Magnus Nilsson prijkt met zijn restaurant Fäviken bovenaan zo’n beetje elke lijst van beste restaurants ter wereld. Zoals dat bij veel toprestaurants het geval is, is ook Fäviken op een onmogelijke locatie gevestigd.

Sterker nog: gasten die hier in de Zweedse middle of nowhere komen eten, móeten bijna wel blijven overnachten. Dat vraagt om een goed doordacht ontbijtmenu.

Omdat Magnus Nilsson uitsluitend werkt met producten die verbouwd of gejaagd zijn in de nabije omgeving, is ook zijn ontbijt regionaal. Het bestaat uit vers gebakken brood, pasta van gezouten vis, honing, vers sap van zwarte bessen en wat er die dag ook maar voorhanden is.

Vaste prik is Johnny’s porridge: een pap die gemaakt wordt van verschillende granen en zaden. Hij is bedacht door sous chef Johnny (vandaar de naam) en zo gruwelijk lekker dat ik het recept in mijn boek Ontbijt heb gezet.

Fäviken 216, Järpen, Zweden, www.faviken.com

5. Alain Ducasse & Cédric Grolet (Le Meurice, Parijs)

Er zijn weinig hotels die lekkerder ruiken dan Le Meurice in Parijs. Ik kom er graag, niet in de laatste plaats vanwege het ontbijt dat onder supervisie van topkok Alain Ducasse valt.

Leuk detail: niet alleen hotelgasten, maar ook de Franse modepers zit hier graag. Je eet hier omeletten zoals omeletten horen te zijn en vooral: croissants van patissier Cédric Grolet.


228 Rue de Rivoli, Parijs, www.dorchestercollection.com

6. Kobe Desramaults (De Superette, Gent, België)

Het ontbijt dat topkok Kobe Desramaults in zijn toprestaurant In de Wulf in Dranouter serveerde werd jarenlang in culinaire kringen geroemd.

Nu Kobe heeft aangekondigd In de Wulf later dit jaar te zullen sluiten, kunnen we ons hart ophalen in zijn laagdrempelige zaak: De Superette in Gent.

Je ontbijt hier met roerei met lardo en salsa verde, bagels met hondshaai en huisgemaakte ricotta en vooral: de perfecte tartine au beurre gemaakt met brood uit de houtoven. Want brood bakken, dat heeft Kobe tot kunst verheven.

Guldenspoorstraat 21, Gent, België, www.indewulf.be/desuperette

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.