Redactie
Redactie Inspiratie 8 jan 2017
Leestijd: 2 minuten

Geef je over aan omakase: het Japanse chef’s menu

Omakase betekent (ongeveer) letterijk: “Ik laat het aan jou over.” Je gaat zitten en geeft je over aan de Japanse chef en alle gangen die hij voor je heeft uitgekozen.

Omakase is eigenlijk een Japanse variant van een chef’s menu. De chef bepaalt het menu dat gegeten wordt die avond, de gast heeft eigenlijk niets te zeggen. Omakase vind je voornamelijk in het hogere segment van Japanse restaurants, en in de meeste gevallen krijg je een behoorlijk aantal gangen.

Sushi

Veel high end sushi restaurants in Japan hanteren een menu, waarbij nigiri stuk voor stuk voor je neus worden gezet. Geen bakje sojasaus en wasabi hier, de chef brengt de sushi perfect op smaak en je stopt hem zo in je mond.

Prijzig

Omakase eet je meestal in restaurants die iets meer aan de prijs zijn dan je standaard izakaya (de Japanse benaming voor een gastropub). Je krijgt dan ook wel een heleboel gangen en een geweldige verrassingsavond. Een beetje goede omakase doet ongeveer 70 tot 80 euro.

De duurste maaltijd eet je niet eens in Japan, maar in Las Vegas bij Nobe. Voor een maaltijd betaal je daar wel 1000 dollar per persoon…

Niet kieskeurig

De meeste (en beste) omakase vind je toch in Japan, waar niet iedereen even goed Engels spreekt. Mocht je veel dingen niet lusten, of allergieën hebben, dan is omakase misschien niet voor jou weggelegd.

Communiceren kan namelijk soms lastig zijn, wat het ook wel weer leuk maakt. Laat het over je heen komen, lach, en zeg veel arigato (dankjewel).

Bij omakase laat een chef jou de meest speciale dingen uit zijn repertoire zien, en daar zitten vaak aparte ingrediënten bij. Goddelijk wanneer goed klaargemaakt, maar je moet er wel voor open staan. Als dat je lukt, kan een omakase maaltijd de ervaring van je leven worden.

Waar eet je de beste?

Wie ooit de film Jiro dreams of sushi heeft gezien, droomt van een maaltijd bij deze chef. Bij Sushi Jiro in Tokyo betaal je 250 euro voor een maaltijd van ongeveer 20 stuks sushi, die om de beurt voor je neer worden gezet. Na ongeveer een half uur sta je weer buiten.

Een reservering bemachtigen is ook een taak an sich, je moet iemand kennen die Japans is, anders is het niet mogelijk om een reservering te maken.

Kaiseki

In Kyoto hebben ze kaiseki, waarbij soms wel wat sushi worden geserveerd, maar de maaltijd draait vooral om andere Japanse gerechten. Hier krijg je meer kleine gangen, ook omakase stijl geserveerd. Bij Nikuno Takumi Miyoshi in Kyoto eet je bijvoorbeeld een geweldig menu.

Nederland

Wil je in Nederland een keer écht Japans in de watten worden gelegd? Dan moet je op naar het Okura Hotel in Amsterdam. De omakase in restaurant Yamazato kost € 45,- per persoon en bestaat uit een paar voorgerechten, miso soep én de chef’s speciale selectie van nigiri-sushi.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.