Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 12 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

RIJKS* kookt een week lang vleesvrij tijdens de ‘Week Zonder Vlees’

RIJKS* restaurant én het hele Rijksmuseum worden een week lang vleesvrij! Tijdens de ‘Week Zonder Vlees’ van 9 t/m 15 maart koken ze volledig vleesvrij. De week wordt afgesloten met een groentemenu bij RIJKS met gastchef Manoella Buffara, van restaurant Manu in Brazilië.

Op 14 en 15 maart staan RIJKS-chef Joris Bijdendijk en Manoella Buffara van Manu in Brazilië samen in de keuken voor een exclusief groentemenu.

Haar restaurant staat op nummer 42 in de lijst van Latin America’s 50 Best Restaurants. In 2018 won het de one-to-watch-award.

> Lees ook: wij aten dé signature dish van het beste restaurant ter wereld (Mirazur)

RIJKS x MANU Brazilië

Manoella gaat dus als een speer daar in Brazilië en dat is niet voor niets: ze werkte eerder al bij Noma*** in Kopenhagen en Alinea*** in Chicago.

De chef is maatschappelijk betrokken: ze zet zich in voor projecten als het opleiden van de lokale jeugd in Brazilië, een stedelijk bijenkorfinitiatief, het oprichten van stadsboerderijen en het leiden van campagnes voor zwerfvuil, water en afvalreductie. Ook helpt ze veel van haar lokale leveranciers zich opnieuw te ontwikkelen tot duurzaam bedrijf.

En o ja, daarnaast houdt ze nog tijd over om de meest geweldige creaties te koken. Tot de meest bijzondere gerechten van restaurante Manu worden een macaron van mais en zwarte ui gerekend en een gerechtje van lam met zeewier en cherimoya (custardappel).

Manoella Buffara
Bron: Rijks Restaurant

Vleesvrij

Dat RIJKS restaurant deze bewuste gastchef uitnodigt (en een week lang vleesvrij gaat koken) past helemaal bij de nieuwe weg die het restaurant dit jaar is ingeslagen. Chef Joris Bijdendijk nodigt al sinds de opening van het restaurant – inmiddels 5 jaar geleden – internationaal beroemde gastchefs uit, zoals onlangs nog Mauro Colagreco van restaurant Mirazur (uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld door The World’s 50 Best Restaurants).

Vanaf 2020 willen ze meer de focus leggen op gastchefs met een verhaal.

Joris Bijdendijk: “We hosten de meest bijzondere chefs ter wereld. Allemaal hebben zij een uniek verhaal en geven zij op hun eigen manier betekenis aan het vak en de omgeving. Wij gaan meer focus leggen op de inhoud. Gast-chef-events 2.0.”.

Chef Buffara is dus de eerste van de nieuwe lichting gastchefs die dit jaar zullen koken bij RIJKS. De volledige chefs line-up van dit jaar wordt op 8 maart bekendgemaakt.

Wil je reserveren voor RIJKS x Manu? Dat kan online

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.