Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Restaurants 30 jan 2020
Leestijd: 5 minuten

Culy ontdekt… Felix restaurant in Amsterdam Centrum

Wie weleens over de Amsterdamse grachten flaneert, heeft wellicht gemerkt dat er de laatste maanden heel wat bedrijvigheid is in het oude Felix Meritispand. Dit historische gebouw werd in 1777 omgedoopt tot broedplaats voor kunst-en cultuurliefhebbers maar ondergaat dit jaar een complete make-over. Het pand krijgt nieuw leven met – naast een cultureel aanbod – een stijlvol maar eigenwijs restaurant: Felix.

Er werd in de wandelgangen al over gesproken: er zit weer een klapper van een restaurant aan te komen in Amsterdam. Enkele weken geleden kwam het ons ter oren dat dat restaurant Felix zou heten en dat chef Floris van Straalen de keuken zou runnen. Nieuwsgierig als we zijn, gaan we graag een kijkje nemen om het menu te proeven.

restaurant Felix
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Historische waarde

Op voorhand lezen we dat Felix Meritis in de 18de eeuw een hub was voor wetenschappers, kunstenaars en denkers. Het pand is sindsdien een Amsterdams icoon voor intellectuele nieuwsgierigheid, creativiteit en ideevorming. Je leest het: dit is een plek met heel wat historische waarde.

Die waarde wordt behoorlijk in ere gehouden. De eigenzinnige wetenschappers herrijzen in de gedaante van het eigenzinnig keukenteam van Floris van Straalen en de intellectuele kruisbestuiving waar het pand om bekend stond, krijgt een hedendaags jasje in de vorm van samenwerkingen tussen het restaurant en culturele activiteiten (die later in het jaar zullen plaatsvinden). Dat klinkt veelbelovend.

restaurant Felix
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

New Dutch Cuisine

Ook de menukaart is een knipoog naar de kroniek van het gebouw. Floris: “Het menu moet meebewegen met de tijd en wat er op het momenteel speelt, maar ook nieuwsgierigheid kunnen creëren en de gasten verrassen”. Dat vertaalt zich in twee belangrijke componenten: enerzijds kun je alleen een verrassingsmenu bestellen (wie wordt daar nou niét nieuwsgierig van?), anderzijds staat de New Dutch Cuisine centraal.

Wat dus wél al prijsgegeven wordt, is dat elk gerecht op z’n minst één ingrediënt van Nederlandse bodem bevat. Wij gaan full on voor het 7-gangenmenu en kiezen ervoor om ons te laten verrassen met zowel één standaard als één vegetarisch menu.

Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

De gerechten bij Restaurant Felix

Bij de amuse krijgen we – tegen de regels in – meteen een glas wijn. Daarmee maakt sommelier Saskia Smeenk (die het na een carrière van 16 jaar als sommelier bij Okura tijd vond voor nieuwe horizonten) meteen haar intrede: “ik doe graag een beetje tegendraads”. We don’t complain at all. 

De amuse zelf bestaat uit een trio van kleine hapjes ‘uit het bos’: paddenstoelen met limoen en piri piri, een knolselderij-truffel soesje en een knapperig ras el hanout crackertje met yoghurt. We zijn verrast door de diversiteit en originaliteit van de hapjes en bestempelen het soesje unaniem als favoriet.

amuse bij restaurant Felix
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

De 7 gangen die daarna volgen, zijn een afwisseling van zowel toegankelijkere combinaties (saffraanrisotto met een knolkaasje, een hedendaagse Caesar salad, biet met paddenstoelen en dille) als creatief bedachte smaakexplosies waarbij je haast moet gissen naar de ingrediënten. We lichten de meest bijzondere gerechten uit.

gerecht bij restaurant Felix
Gang 1 bij het vega menu: wortel, ingelegde aardbei, rozemarijn, tijm. Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Het eerste gerecht met wortel, aardbei en rozemarijn heeft iets friszoets. De combinatie van de zoetige, aardse wortel met de zurige ingelegde aardbeien is erg lekker met de wijn waarin evenals aardbei te herkennen valt. Dit gerecht verrast ons omdat het qua smaak evengoed een dessert had kunnen zijn. Dat ze een zoeter gerecht dan lekker aan het begin van een menu serveren, vinden we tof.

gerecht bij restaurant Felix
Gang 2 bij het standaard menu: 62 gr ei, aardpeer, kaviaar, jonge knoflook. Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

In dit gerecht wordt “het ei van het land gecombineerd met het ei van de zee”.  Of nog: een op 62 graden sous-vide gegaard eitje met kaviaar. Leuk bedacht, vinden we, en ook qua smaak weet dit gerecht ons positief te stemmen.

gerecht bij restaurant Felix
Gang 3 van het standaard menu: snoekbaars, sake, pruimen. Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Nog vóór dit gerecht op tafel gezet werd, begonnen we al te glunderen. De sommelier kwam ons namelijk al de bijpassende wijn uitschenken: een loepzuivere sake uit het Noord-Westen van Japan. Saskia zag in restaurant Felix haar kans om te bewijzen dat sake veel meer te bieden heeft dan hoe Westerse keukens het doorgaans interpreteren.

Niet geheel toevallig komt diezelfde sake dan ook terug in de saus bij dit gerecht van snoekbaars en pruimen. Uit de eerste recensies blijkt dit nú al een publieksfavoriet te zijn.

gerecht bij restaurant Felix
Het pre-dessert: koolrabi, mierikswortel, buffelyoghurt. Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Voor het pre-dessert worden we gewaarschuwd: “You either love it or you hate it“. Bij de eerste hap moeten we even wennen, maar na een paar happen zijn we om: wij behoren tot team love it! Waar een pre-dessert meestal zuur of zoet is, heeft dit gerecht het zowat allemaal. We proeven iets zouts, we proeven de mierikswortel en af en toe komt er ook iets zoets aan te pas.

Extra interessant wordt het met de Oostenrijkse wijn met toetsen van lychee en roos. Hoe heeft de chef dít nou bedacht? Het feit dat we onszelf die vraag stellen, zien we als groot compliment.

Sommelier met eigen accenten

Kunnen we tot slot nog even een momentje nemen voor de sommelier? Van zowat alle wijnen die Saskia bij het menu heeft uitgezocht zijn we behoorlijk onder de indruk. Ze vertelt daarbij anekdotes over de wijnhandelaars en neemt haar tijd om uit te leggen waarom een wijn goed bij een gerecht past.

Ze is daarbij ook niet bang om hier en daar een statement te maken, zoals het promoten van de Benelux als wijnregio of het rechtzetten van de misvattingen rond sake.

Eigenzinnig dus, net als de rest van het stoere team dat – dankzij hun harmonieuze samenwerking – het restaurant naar een hoger niveau tilt. Precies zoals Felix Meritis het gewild had.

Adres en openingstijden restaurant Felix

Restaurant Felix serveert zowel lunch (3 of 5 gangen) als diner (4, 5 of 7 gangen). De prijzen liggen tussen de € 39,50 en de € 79,-. Reserveren kan via de website.

Keizersgracht 324
1016 EZ Amsterdam

Restaurant Felix is dagelijks geopend. 

Meer culinaire hotspots?

Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.