Redactie
Redactie Diner 2 jan 2013
Leestijd: 2 minuten

Een klassieker: Boeuf Bourguignon

Harry is fulltime foodie, parttime chef. Haar motto: lekker hoeft niet ingewikkeld te zijn. Haar missie: iedere kluns aan het koken krijgen en alle keukenprinsen inspireren. Ze gaat de strijd aan met kant-en-klaarmaaltijden. Deze week kookt ze voor Culy een echte klassieker: Boeuf Bourguignon.

“Er zijn veel recepten voor Boeuf Bourguignon te vinden. Ze verschillen in moeilijkheid en bereidingstijd. Ongetwijfeld is het heerlijk om je runderlappen 24 uur te laten marineren in de rode wijn, maar daar heb ik geen geduld voor. Voor deze variant heb je ook een beetje geduld nodig, maar de beloning is groot.”

Boeuf Bourginon maken

Neem een stoofpan met een dikke bodem. Doe hier een flinke klont boter in. Bak hier de spekjes in. Als ze bruin zijn, haal je ze uit de pan met een schuimspaan.

Snijd het rund in stukken. Bestrooi het met peper en bak het in het spekvet en de boter.

Hak ondertussen de peen en selderij in kleine stukjes. De grote ui mag in grove stukken. Als het vlees bruin kleurt, haal je het er uit.

Bak nu de groenten in de boter.

Als de groenten een beetje glazig worden, doe je het vlees en de spekjes terug in de pan.

Voeg nu 3 kopjes rode wijn en drie kopjes van de fond toe, zodat alle ingrediënten net onder staat.

Roer een ruime eetlepel tomatenpuree door de stoof. Voeg ook een paar takken tijm en twee laurierbladeren toe.

Draai het vuur nu laag. Zet de pan eventueel op een sudderplaatje. Laat het geheel nu zeker drie uur sudderen. De stoof mag niet hard koken, als er af en toe een belletje aan de oppervlakte verschijnt, gaat het hard genoeg. Roer af en toe in de pan. De saus mag inkoken, maar moet niet te dik worden. Een beetje water of wijn toevoegen mag tijdens het sudderen.

Na ongeveer 2,5 uur sudderen, kun je gaan proeven. Maak het gerecht op smaak met zout en peper.

Voeg ongeveer vijf minuten voor je de Boeuf Bourguignon gaat serveren de zilveruitjes en de champignons toe. Het is lekker als die een beetje bite houden.

De stoof is lekker met aardappelpuree, gekookte aardappelen of wilde rijst. Maak het geheel af het verse peterselie.

 

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox 🥘

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Een klassieker: Boeuf Bourguignon
Sluiten