Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 6 jun 2019
Leestijd: 5 minuten

Bij The Stillery maken drie jongens Amsterdamse wodka, gin en jenever

Je verwacht het niet, als je rondloopt op het industriegebied in de buurt van station Sloterdijk. Maar hier schuilt de misschien wel coolste distilleerderij die we ooit hebben gezien. Drie Amsterdamse jongens met een droom openden hier deze maand The Stillery: een eigen fabriek waar ze hun zelfgemaakte Amsterdamse wodka, genever en gin kunnen stoken.

Made in Amsterdam

Vier jaar geleden lanceerden ze hun eerste spirit: ‘The Stillery’s First’ vodka. Nu zijn er ook ‘The Stillery’s Ouwe’ genever en ‘The Stillery’s Gin’. Drie échte Amsterdamse spirits. Niet alleen omdat ze in Amsterdam worden gemaakt, maar ook omdat er lokaal geoogst biologisch speltgraan, bloemen en kruiden uit Amsterdam in te vinden zijn.

We zijn op z’n minst onder de indruk te noemen van de spiksplinternieuwe fabriek waar Pascal, Robin en Daan nu huishouden (Robin: “Ik vind fabriek eigenlijk niet zo’n sexy woord”). Het is een waanzinnig mooi pand (gróót ook) dat de natte droom moet zijn van elke drankstoker.

Wodka, genever en gin van The Stillery Amsterdam

Drank stoken in je badkuip

En dan te bedenken dat de jongens zo klein begonnen. Pascal ontdekte tijdens zijn studie microbiologie dat zelf drank stoken wel een héle interessante hobby was. Hij gebruikte daarvoor de badkuip in zijn studentenhuis en een zelf gefabriceerd distilleerapparaat. Het eerste apparaat waarmee Pascal zijn eigen drank maakte – liefdevol ‘Mientje het Distilleermachientje’ genoemd, staat zelfs nog in de fabriek. “Ze werkt nog steeds”, zegt Pascal.

Heel veel experimenten en zelfstudie later weet Pascal álles van distilleren. Samen met Robin – creative director van The Stillery – bracht hij in 2015 al de eerste wodka van The Stillery op de markt. Robin: “Ik kwam Pascal tegen in de kroeg met een ongelabelde fles drank onder zijn arm. Ik had nog nooit zulke lekkere wodka geproefd.”

In 2016 voegde Daan zich bij het tweetal en ontstonden ook de plannen voor de eigen distilleerderij. Die nu dus een feit is.

The Stillery fabriek in Amsterdam
Tincturen bij The Stillery

Jongensdromen worden werkelijkheid

Er zijn niet veel distilleerderijen in Amsterdam (wij kennen er vier) of in Nederland (wij tellen er zo gauw elf) en al helemaal niet de soort waar jongensdromen werkelijkheid worden. Waarmee The Stillery zich ook nog eens onderscheidt van andere distilleerderijen, is dat ze hun eigen ethanol maken. Andere bedrijven kopen die in, bij The Stillery staat een enorme tank waar ze van biologisch graan, spelt en rogge zelf alcohol maken: het basisproduct voor elke sterkedrank.

Missie van deze Amsterdamse drankstokers is dan ook om spirits zoals vroeger te maken – ambachtelijk gestookt dus – maar wél in een nieuw, Amsterdams jasje. We lopen vol bewondering langs de grote kastwand waarin alle tincturen staan die Pascal maakt. Dat gaat van sichuanpeper naar verse watermeloen, wasabi wortel (“Dat is het allerduurste product dat hier staat”), naar zwarte limoen en cassia kaneel. In de kleine studentenkamer van Pascal stond al een groot deel van deze collectie.

De distilleerderij van The Stillery in Amsterdam

Bloemen uit Amsterdam in je gin

En dat is ook waar hij begint met het bedenken van de spirits van The Stillery: “Ik wil heel graag nieuwe smaken leren kennen en ontdekken. Ik maak overal een tinctuur, distillatie of extract van en dat gebruik ik daarna om een gin, jenever of spiced rum op te bouwen”, vertelt hij.

Vaak ook fietsen de jongens in Amsterdam langs een veld met bijvoorbeeld kaasjeskruid of sleedoornbessen. “Dan denken we: daar moeten we iets mee”, zegt Robin. Echte Amsterdamse botanicals dus, die je nu terugvindt in hun gin, samen met een heleboel bloemsoorten uit Amsterdam, en de Conference peer. Het is een hele toffe bloemrijke gin, proeven we.

Proeverij bij The Stillery

Jenever met hop en maanzaad

En we proeven nog meer: hun ‘ouwe’ genever bijvoorbeeld (ze schrijven jenever expres met een g, zoals vroeger), die veel moutwijn bevat, gemaakt van biologische spelt. “Een whisky die niet op het vat is geweest”, zeggen de jongens. Er zit een tinctuur van hop in, wat de groenige kleur verklaart. En een beetje maanzaad. De ideale jenever voor een kopstootje, die perfect past bij weizen, witbier en IPA’s.

Ook geen genoeg krijgen we van hun wodka: een stuk meer in your face dan de hiervoor genoemde sterke dranken, waarin je flink wat mouten en witte chocolade proeft. Een prettig vettige wodka.

Batchnummer The Stillery vodka

Op de planning: Amsterdamse whisky

In de fabriek werken ze met batches van 1500 flessen. Het batchnummer is op elke fles terug te vinden, rechtsboven op het etiket. In totaal kunnen ze nu zo’n 7000 liter sterkedrank per maand maken. En er is ook nog ruimte om 2,5 keer op te schalen.

Het doel van de jongens is allereerst dat iedereen in Nederland ze leert kennen. Hun spirits staan nu al bij bijna alle cocktailbars in de stad en diverse slijterijen. Binnenkort komen Spanje, Ibiza, Duitsland en Engeland erbij. Eind van het jaar hopen ze een nieuw product te kunnen maken: een eigen Amsterdamse whisky.

We moeten wel even geduld hebben tot we die kunnen proeven: whisky moet officieel drie jaar en één dag op vat liggen, voordat je ‘m kunt proeven. Maar dan heb je wel een hele bijzondere te pakken: “Hier in Amsterdam wordt niks vanaf het graan gemaakt”.

De jongens van The Stillery
Robin, Daan en Pascal van The Stillery

Waar zijn de wodka, jenever en gin van The Stillery te koop?

Je kunt de wodka, jenever en gin van The Stillery al drinken bij cocktailbars als RIJKS, Super Lyan en The Dutchess. De flessen koop je bijvoorbeeld bij de Drankerij.

Wil je rondkijken in The Stillery? Rondleidingen zijn op aanvraag mogelijk. Ook worden er tastings en cocktail workshops georganiseerd. Check de website voor meer info. 

Meer over sterke drank:

Dranken van The Stillery
Pascal van The Stillery

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.