Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Restaurants 14 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Restaurant Venster in Utrecht: eigenzinnig wijkrestaurant met lokale gerechten

Dagje Utrecht? Dan is het best voor de hand liggend om ergens in het centrum te dineren, liefst op de kade van de Oudegracht. Leidsche Rijn, de grootste nieuwbouwlocatie van Nederland, ligt nou eenmaal nét wat minder op de route. Toch is wijkrestaurant Venster, ‘het venster van Leidsche Rijn’ op het Berlijnplein, ook een bezoekje waard – en niet alleen voor buurtbewoners.

Restaurant Venster is onderdeel van RAUM, een een cultureel stadslab waar de toekomst van het stadsleven onderzocht wordt aan de hand van evenementen en exposities. Er zijn kunstinstallaties en exposities, maar ook evenementen waarbij bewoners elkaar kunnen leren kennen en mee kunnen denken over het verlevendigen van de wijk.

Liefst onder genot van een biertje, zoals dat bij Venster gebeurt – ‘restaurant, buurtkantine, wijkrestaurant of iets ertussenin’. Speerpunten van Venster zijn ‘bijzondere bieren, lokale gerechten, eigenzinnige destillaten en originele evenementen’. O ja, en gezellige middagen en lange avonden.

Restaurant Venster Utrecht
Venster Utrecht

Het menu bij restaurant Venster in Utrecht

Lokale gerechten, dus. Dat betekent ook dat het menu van het wijkrestaurant elke dag anders is, maar in ieder geval altijd geïnspireerd op het seizoen én zo veel mogelijk lokaal. Of je nu corvinna met courgettelinten en aardappels of toch coquelet in baconvet met bramen-rozemarijnsaus op het menu ziet staan, je weet dus altijd waar je eten vandaan komt.

Voor een restaurant met dagelijks wisselend menu is de keuze trouwens erg ruim: bij een restaurant met zo’n concept heb je regelmatig slechts keuze uit bijvoorbeeld twee menu’s. Kan ook erg spannend zijn, maar Venster heeft elke dag een menu met zo’n vier verschillende voor-, hoofd- en nagerechten erop. Lunchen kan er overigens ook; daar is een aparte kaart voor (waarvan wij het broodje venkelsalami met bataatspread en walnoten heel graag willen proeven). En na het eten blijf je gewoon lekker zitten met een Utrechtse gin of lokaal biertje.

Eigenzinnige destillaten

Willen we het graag ook nog even hebben over die ‘eigenzinnige destillaten’. Want Venster destilleert erop los. Met bijvoorbeeld bacon-banaan-bourbon, laos-gember-kaffir-tequila, zwarte thee-gin en rabarber-vodka. De infusies staan gewoon op de plank.

En wat betreft die evenementen? In het hart van Leidsche Rijn kun je regelmatig terecht voor een buurtborrel (soms zelfs inclusief sjoeltoernooi) of een aanschuifdiner. Dat is precies wat je ervan verwacht: een lange tafel met plek voor iedereen die wil aanschuiven en van een betaalbaar menu wil genieten. Daarnaast organiseert RAUM natuurlijk regelmatig culturele evenementen.

??Bacon banaan bourbon, Laos gember keffirlime tequila, zwarte thee gin, Rabarber vodka ? nieuwe infusies op de plank! . . . #cocktail #infusie #infusiones #banana #banaan #rum #bacon #jar #sirup #booze #leidscherijn

37 Likes, 2 Comments – Venster Utrecht (@vensterutrecht) on Instagram: “??Bacon banaan bourbon, Laos gember keffirlime tequila, zwarte thee gin, Rabarber vodka ? nieuwe…”

Het adres van Venster in Utrecht

Berlijnplein 520
3541 CN Utrecht

Venster is van woensdag t/m zondag geopend van 11:30 tot 22:00 uur. Reserveren kan op de site.

Meer restaurants in Utrecht: