Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 19 apr 2019
Leestijd: 4 minuten

Super Lyan: de mannen achter de beste bar ter wereld nú in Amsterdam

De mannen achter één van de beste cocktailbars ter wereld – Dandelyan in Londen, inmiddels omgedoopt tot Lyaness Bar – kozen ervoor om hun nieuwste cocktailbar te openen in Amsterdam. Hun eerste cocktailbar buiten de UK! Daar zijn wij ze erg dankbaar voor, want Super Lyan aan de Nieuwezijds Voorburgwal is nu al onze nieuwe favoriete hang-out.

Super Lyan in Amsterdam

Één van de eigenaren van Super Lyan is Ryan Chetiyawardana, die ook wel Mr Lyan wordt genoemd. Hij is betrokken geweest bij het opzetten van diverse succesvolle bars, schreef een aantal boeken over cocktails en zag in 2018 één van zijn bars het predikaat ‘beste cocktailbar ter wereld’ verdienen. Zelf werd hij in 2015 nog uitgeroepen tot International Bartender of the Year.

Hij werkte samen met Creative Director Jacu Strauss – verantwoordelijk voor het re-design van het Pulitzer Amsterdam – al aan Dandelyan en ook voor Super Lyan in Amsterdam mocht Jacu zijn designdromen weer tot leven brengen. Gekozen is voor een stijl die het optimisme van de jaren ’50 uitdraagt. Met dito kleuren.

De menukaart van Super Lyan

Ontbijtcocktails

Via de lobby van hotel Kimpton De Witt kun je de bar bereiken, maar er is ook een eigen ingang aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Voor de bar is een lichte, frisse binnentuin gemaakt (de hele dag geopend), waar je al kunt beginnen met koffie, thee of – beter nog – een “ontbijtcocktail”. Bijvoorbeeld een Lyan Mary met Ketel One vodka, tomaat en miso. Of een Cucumber Champagne met Hendrick’s gin, roze kruidnagel, gember, limoen en champagne.

Je zou ook kunnen gaan voor een shake – zowel zonder als met alcohol verkrijgbaar – zoals de Star Shake. Deze milkshake bestaat uit amandelmelk, vanille en boba (bubble tea) met passievrucht. Wij proeven een Halo Hi Ball Float van Karma cola met vegan kokosschuim met oranjebloesem en frambozenpoeder.

Rootbeer float en bao bij Super Lyan

Vegan donuts en bao’s met bacon

Bij je ontbijtcocktail kun je de heerlijke vegan donuts van Mr Lyan bestellen: lichte, luchtige bolletjes in smaken als frambozen-miso (zoet-zout), bananencrème met amandelboter en pure chocolade met poeder van speculaas.

Ook bedacht Super Lyan – ze komen tenslotte uit Londen – een versie van de befaamde bacon sandwich. Hun versie bestaat uit een bao met plakjes buikspek, komkommer, lente-ui en ketchup.

De filosofie van Super Lyan is dat alles speels moet zijn. Vandaar ook dat er veel voor vegan is gekozen: dat heeft een zekere lichtheid. Ook de cocktails van Mr Lyan zijn licht. “Cocktails can shape a mood”, zegt hij ook treffend. Je kunt nog zo’n rotdag hebben, van een (goede) cocktail vrolijk je altijd op.

Bacon bao bij Super Lyan
Nancy van Batenburg voor Culy

De cocktails

En we knappen zeker zienderogen op van de cocktails bij Super Lyan. We proeven een knappe Moscow Mule met onder andere huisgemaakte gembersiroop, perzik en habanero. Er staan klassiekers op de cocktailkaart, maar dan wel allemaal met een Super Lyan-twist. Of  “a spark of magic”, zoals Mr Lyan dat noemt. Alle cocktails kosten tussen de € 10,- en € 11,50 euro.

Natuurlijk zijn er ook bar bites te krijgen. En ook die hebben allemaal dat element of fun. Zoals chips met chocoladedip (voor de combi hartig met zoet), kleurrijke ingelegde groenten uit de omgeving met dip van kardemom & sumak, bieterballen, gevulde eieren met Amsterdamse ui en zelfs een verse stroopwafel.

Moscow Mule bij Super Lyan
Nancy van Batenburg voor Culy

Neon

Dat we ons zo goed voelen, komt trouwens niet alleen door de cocktails, ook het interieur doet veel voor het gemoed. De bar zelf is rond, met een indrukwekkend neon logo erboven. Op de ramen prijken nog meer neon borden: een kattenhoofd en een bliksemschicht, beide iconen van de bar. Er zijn rode leren banken, zachte barkrukken in fuchsia en heel veel verschillende hoekjes om te zitten. Voor privégezelschappen is er een beeldige lounge, stiekem het mooiste plekje van de bar.

Binnenin de menukaart van Super Lyan vinden we twee pins, één van een haai met een donut op zijn neus en een ufo die een koe opstraalt. Die pins zijn binnenkort zelfs te koop in de bar, waarbij een deel van de opbrengsten naar het dierenhospitaal gaat.

Champagne cocktail bij Super Lyan
Chips met chocolade
Nancy van Batenburg voor Culy

Huiskat (of House Lyan) Robin

En over dieren gesproken: net als in de bruincafés in de hoofdstad van vroeger, is er ook weer een huiskat aanwezig. Of eigenlijk moeten we House Lyan zeggen. Ze wilden een kat die zoveel mogelijk op een leeuw lijkt en Robin voldoet helemaal aan dat criterium. Robin is elke dag in de bar te vinden en trekt er binnenkort permanent in. Tot die tijd reist hij nog heen en weer met één van de serveersters.

Hij is mascotte extraordinaire: op de menukaart wordt uit de doeken gedaan dat Robin er is om iedereen thuis te laten voelen. Hij is daarmee de Amsterdamse sidekick van zijn neef Batman, die in Londen woont. En zo te zien heeft hij het prima naar zijn zin bij Super Lyan. Net als wij.

Het adres van Super Lyan:

Je vindt Super Lyan aan de Nieuwezijds Voorburgwal 5 in Amsterdam, bijna tegenover het Centraal Station. Je kunt naar binnen via de lobby van hotel Klimpton De Witt, maar de bar heeft ook een eigen ingang.

Openingstijden: de garden is elke dag open van 07:00 tot middernacht, de bar vanaf 17:00 uur tot 01:00 uur (van vrijdag t/m zaterdag tot 02:00 uur). 

Meer cocktailbars in Amsterdam:

Mr Lyan himself
Cocktails bij Super Lyan
Het adres van Super Lyan Amsterdam

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.