Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 27 jul 2018
Leestijd: 4 minuten

Restaurant Zheng in Den Haag: een keizerlijk banket uit vier delen van China

HanTing Cuisine, het voormalige sterrenrestaurant van Chef Han Ji in Den Haag, onderging onlangs een stevige metamorfose. Daarbij hoort een nieuwe naam: Zheng. Maar ook het concept is compleet anders. Alles verwijst hier nu naar de keizerlijke Zheng-banketten uit China. En dus eet je hier als een koning, eh, keizer. 

Zheng

Eerst een paar dingen die bijzonder zijn aan Zheng en het voormalige HanTing Cuisine. Wanneer eet je op hoog niveau gerechten uit de Chinese keuken? Vast niet vaak. Wanneer drink je een theemenu bij je diner? Vast ook nooit.

Restaurant HanTing Cuisine was het eerste Chinese restaurant in Nederland met een Michelinster. Of Zheng die ster ook gaat binnenslepen, wordt afwachten. Maar feit is dat je hier een hele bijzondere, interactieve ervaring tegemoet gaat.

Zheng Den Haag

Achter de magische deur

Dat begint al bij binnenkomst: het nieuwe interieur is haast overweldigend mooi. En dat is nog slechts de voorkant van het restaurant, met bar, waar je wacht op je tafeltje. Want pas achter de magische houten deur openbaart zich de wereld van Zheng.

Het hele interieur – zowel voorin als achterin het restaurant – is uitgevoerd in keizerlijke gele en blauwe tonen: een verwijzing naar Qianlong, de zesde keizer van de Qing-dynastie. Het wit met blauwe behang in het voorportaal van het restaurant en het servies op tafel zijn tevens een knipoog naar Delfts Blauw, wat past bij een stad als Den Haag en tevens een link is naar China. Omdat Delfts Blauw werd gezien als de goedkope kopie van Chinees porselein.

Zheng Den Haag

Dineren bij Zheng is in principe een avondvullend programma, het concept is immers gestoeld op een keizerlijk banket. Die overdaad kun je hier ook verwachten op tafel. Het restaurant serveert 6, 8 of 12 ‘chapters’ (je mag kiezen…) en elk hoofdstuk bestaat op zichzelf weer uit 3 of 4 kleine gerechtjes. Overigens heeft Zheng ook een Empress Menu van 4 chapters, voor mensen die haast hebben.

In elk chapter komen de vier belangrijkste keukens uit China langs: de Kantonese keuken, de Sichuanese, de keuken van Shanghai en die uit Bejing. Bovendien draait elk hoofdstuk weer om een andere Chinese kooktechniek, van Chinese fondue tot aan Chinese barbecue. Alsof dat nog niet beleving genoeg is, staat ook telkens een ander kunstobject, cultuur én de Chinese gezondheidsleer centraal.

Zheng menu

Sprookjesachtige reis vol ontdekkingen

Wij leunen achterover en laten dit keizerlijke banket over ons heen spoelen. En het is fantastisch. Zowel het restaurant als de gerechten stralen een sprookjesachtige schoonheid uit. Het is een avontuurlijke reis door vier delen van China.

We eten dingen als geo duck (eendenmossel: Google maar eens, als je durft), abalone (idem…), een fantastische fondue uit Szechuan die koud is, maar tegelijk een prikkelende hitte achterlaat op je tong en nog veel meer spannende gerechten.

Andere hoogtepunten: duif, gegaard op zoutstenen in een pot, belegd met zijn eigen organen en wierpaddenstoelen. Ook de abalone nestelt zich stevig als herinnering in ons smaakgeheugen. Hij wordt op drie manieren opgediend: met een gele saus van gele kip en mais, met Chinees mos, ponzu en popcorn en met zeewiersalade in een schelp.

De beste manier om het te beschrijven, is misschien om het te laten zien:

Geo duck (eendenmossel) bij Zheng
Geo duck (eendenmossel) uit Bejing
Scheermessen
Scheermessen in rijstwijn (shaoxing), radijs, witte bonen en mierikswortelcreme Nancy van Batenburg voor Culy
Chinese fondue in het klein
Koude Chinese fondue uit Sichuan
Bouillon bij Zheng in Den Haag
Heldere bouillon van selderij en kerrie met pompoencrème en Hollandse kaviaar
Zheng in Den Haag
Krokante Kantonese dim sum met king crab en eendenlever Nancy van Batenburg voor Culy
Duif gegaard op zoutstenen in een pot, met zijn eigen organen
Szechuan lamsvlees bij Zheng
Uit Szechuan: pittig lamsvlees in een stenen wok op vuur, met Chinese asperge Nancy van Batenburg voor Culy
Dessert bij Zheng
Een ‘mandarijn’ gemaakt van mascarpone, een coulis van mandarijn en gekarameliseerde suiker Justin de Nooijer voor Culy

Thee pairing

Zheng schenkt trouwens knappe cocktails met intrigerende ingrediënten als szechuanpeper, longan (Chinese lychee) en Chinese five spice. Helemaal een feest is het om je tijdens je diner te laten fêteren met bijpassende alcoholische dranken of juist de alcoholvrije pairings, die voornamelijk om thee draaien.

Het is een feestje om de sommelier bij elke theesoort uitgebreid te horen vertellen. Als deze man ooit een masterclass geeft, schrijven wij ons meteen in. Naast thee is er ook een fantastische mocktail die heerlijk complex is: zoet, zuur, zout; hij rondt de smaken van de gerechten met lamsvlees mooi af.

Als je je eens helemaal onder wil dompelen in de Chinese keuken(s) en alle verhalen daaromheen, moet je beslist bij Zheng gaan eten. Want reken maar dat je hier bijzondere ingrediënten en bereidingswijzen ontdekt die je wereld zullen vergroten.

Zheng serveert 4, 6, 8 of 10 chapters (gangen) vanaf € 68,- per persoon. Alcoholische pairings daarbij zijn er vanaf € 33,- (op basis van een 4-gangenmenu), non-alcoholische pairings vanaf € 26,- euro. 

Het adres van Zheng in Den Haag:

Prinsestraat 33
2513 CA Den Haag

Meer over de restaurants van deze chef:

De amuses bij Zheng
Zheng in Den Haag
Restaurant Zheng Den Haag

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.