Redactie
Redactie Dineren 13 okt 2015
Leestijd: 3 minuten

Restaurant C (het voormalige BAUT)

Nog maar net een week open en het is nu al bijna vol: restaurant C van Michiel van der Eerde (wat eerder BAUT was) heeft alles in zich om dé nieuwe hotspot van Amsterdam te worden.

Het pand aan de Wibautstraat is voor de opening volledig gerenoveerd. Hoewel BAUT er nog geen drie jaar gevestigd was, hebben ze toch besloten de aankleding volledig te veranderen en herken je de oude zaak haast niet meer terug.

Meteen bij binnenkomst valt de grote bar op: hier kun je tot in de late uurtjes (met name in het weekend) de lekkerste cocktails drinken. In het midden van de zaak vind je de open keuken en een aangrenzende bar, waar je tijdens het eten goed zicht hebt op alle activiteiten in de keuken.

C staat voor Celsius

In plaats van alleen te focussen op de ingrediënten, wordt bij C de nadruk gelegd op de temperatuur van bereiding. C staat voor Celsius en de kaart is opgedeeld in verschillende temperatuurzones: 0-20ºC voor rauw & koud, 40-80ºC duidt sous-vide bereidde gerechten aan, 100ºC staat voor koken & stomen, 200ºC voor grill, plancha & tempura en tot slot -20-0ºC voor de desserts.

De kaart bestaat uit gerechten van dezelfde grootte: à la een tussengerecht, dus niet te klein en niet te groot, en kosten tussen de €10,- en €17,- per stuk. Per temperatuur zijn er drie gerechtjes, hierdoor kun je prima zelf een menu samenstellen of het werk aan de koks overlaten. In dat geval kiezen zij de naar hun idee beste gerechten per zone en vormen ze hiermee een menu.

Culy proeft…

De zaak is nog maar nét open, maar is nu al bijna vol. We nemen plaats aan de bar aan de keuken en merken gelijk dat dit een goede keuze is. Hoewel we bij andere restaurants vaak snel worden afgeleid door al het gekook, werkt de brigade geruisloos en als een geoliede machine.

Voor de beginnende trek krijgen we een bolletje breekbrood met hummus en frisse paprikapuree. Omdat de kaart vol heerlijkheden staat besluiten we het kieswerk over te laten aan de keuken. Hierbij kun je gaan voor 4, 5 of 6 gangen, voor respectievelijk €45,-, €55,- en €65,-.

We beginnen met de steak tartare met kapperappels, radijs, sous-vide gegaarde eidooier, artisjokcrème en boquerones (0-20ºC, €13,-). Al in het eerste gerecht proeven we het lef van de keuken: alles is hoog op smaak met veel zuren en een flinke snuf zout.

Breekbrood met hummus en paprikapuree
Steak tartare

Dan krijgen we een stukje zalm met wakame (zeewiersalade), enoki paddenstoelen, teriyakisaus en gegrilde bosui (40-80ºC, €14,-). Ook hier zijn de smaken vol, fris en de bosui zorgt voor een perfecte balans.

Ons favoriete gerecht van de avond blijkt de kreeft met gnocchi, basilicumsaus en bisque (100ºC, €15,-). Wederom staat de saus stevig in zijn schoenen (we willen bijna het bord aflikken, zó lekker!) en zijn zowel de kreeft als de gnocchi tot in perfectie gegaard.

Sous-vide gegaarde zalm
Kreeft met gnocchi

Voor de volgende gang gaan we terug naar de 40-80ºC: urenlang gegaarde kalfslende met piccalilly en gegrilde little gem sla (€16,-). Het vlees is smaakvol, maar wordt helaas overstemd door de piccalilly. Wel is de frisse sla er heerlijk bij.

De avond wordt afgesloten met een dessert van gekaramelliseerde banaan, bananencrème, ijs van rum en kokos en caramelfudge (-20-0 graden, €10,-). Het geheel is niet te zwaar, wederom goed in balans, de karamel op de banaan knapperig en gewoonweg gruwelijk lekker.

Kaflslende met little gem
Gekaramelliseerde banaan

Het eindoordeel

De hele avond door worden we vermaakt op verschillende vlakken: van de ijverigheid in de keuken tot de explosies van smaak op de boren, alles werkt goed. Ook de bediening heeft duidelijk ervaring en heeft een timing waar velen nog een puntje aan kunnen zuigen.

Wel hadden we nog graag een gerecht uit de heetste temperatuurzone geproefd, maar dat is wat ons betreft een héle goede reden om snel weer terug te komen.

Restaurant C
Wibaustraat 125, Amsterdam

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.