Redactie
Redactie Restaurants 11 apr 2016
Leestijd: 3 minuten

Choux

Na de succesvolle pop-ups Foyer en Repéré openden dezelfde makers vorig jaar Choux. Een restaurant in hartje Amsterdam waar voor de verandering groente een glansrol krijgt, maar waar ook vlees en vis in de spotlights worden gezet. 

Bij Choux wordt gewerkt met een beperkt menu en kun je kiezen uit 3 (€31,-), 4 (€39,-) of 7 gangen (€55,-).

Erbij drink je kraanwater (er komt standaard een karaf op tafel die de hele avond wordt bijgevuld) en de steeds bekender wordende vins naturels. Bij die laatste kun je kiezen uit volle glazen of (ruim geschonken) halve BOB-glazen.

Het interieur is wat aan de simpele kant; hoewel de muren felgekleurd zijn, oogt de grote ruimte wat kaal. Wel heb je uitzicht op de ruime open keuken achterin, wat altijd een genot is om te zien.

Tot slot is de bediening alleraardigst en vooral ook goed geschoold. Ze weten alles over de wijnen, vouwen je servet onopgemerkt als je even weg bent geweest en zijn niet bang om hun eigen mening te delen.

Waar is het zuur?

Wij genieten bij Choux van het 4-gangenmenu. De amuse van komkommer, feta uit Amsterdam-Noord, boekweit en lavasolie is heerlijk fris en een feestje van structuren.

Ons voorgerecht bestaat uit geroosterde aardpeer met verschillende radijssoorten, chips van aardpeer, verse kaas in maanzaad. Hoewel de radijzen zijn ingelegd, missen we duidelijk wat zout en zuur.

Het bordje schoonlikken

Bij het volgende gerecht weten we meteen waarom iedereen zo lyrisch is over dit restaurant: zachtzoete gnocchi met een crème en schuim van doperwten, knapperige verse doperwten en plompe morilles maken samen een pracht gerecht waar we geen genoeg van krijgen.

Ook bij het hoofdgerecht van lamsbout en -nek, bonenpuree, eigen jus en monniksbaard likken we het bord schoon. Wel zijn de smaken iets minder uitgesproken en ook hier had de hoeveelheid (ingelegde) rettich en zout verdubbeld mogen worden.

Een schot in de roos

Dan is het tijd voor het dessert. De keuze is lastig, maar uiteindelijk gaan we voor het rozenbottelijs met Merlijn (geitenkaas), pistachecake, -nootjes en -olie.

Dit blijkt een schot in de roos! Nog dagen erna hebben we het over dit fantastische dessert en als het kon zouden we het elke dag wel willen eten.

Conclusie

De stijl van de chefkok is duidelijk licht met gevoel voor structuren en subtiele smaken, en bij het merendeel van de gerechten snakken we naar meer. Niet omdat de porties te klein zijn, maar omdat het gewoonweg zó lekker smaakt.

Wel missen we hier en daar het zout op tafel en mogen de zuren iets duidelijker naar voren komen. Het lijkt bijna alsof de keuken teveel op veilig speelt, in plaats van hun (duidelijk aanwezige) talent te laten spreken.

De vins naturels zijn ook een aangename toevoeging. Je moet er wel van houden (de smaken lijken minder krachtig), maar ze drinken weg als limonade. Ja, ons zie je snel weer terug. Maar dan wel gewapend met een zoutvaatje in de hand.

Choux vind je aan De Ruyterkade 128 in Amsterdam en is maandag tot en met zaterdag geopend voor lunch en diner (op maandag alleen lunch en op zaterdag alleen diner). 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.