Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 22 mrt 2020
Leestijd: 4 minuten

Culy Vrouw: Hanneke Schouten van Bouchon du Centre

Is de culinaire wereld een mannenwereld? Niet als het aan de vrouwen ligt die elke dag keihard werken in de gastronomie. En dat zijn er veel! Chefs, sommeliers, gastvrouwen en bakkers die uitblinken in hun vak en die toevallig vrouw zijn. Zij krijgen – naar ons idee – veel te weinig aandacht. Daarom zet Culy de komende tijd een aantal heldinnen uit de food wereld in de spotlights. We stellen je voor aan Hanneke Schouten: chef en eigenaresse van Bouchon du Centre in Amsterdam.

Vrouwen in de food wereld

Als je aan een chef denkt, is de kans groot dat je denkt aan een witte man met een groot koksmes in zijn hand, tattoos en wellicht ook een dood dier over zijn schouder. Denk je aan een sommelier, dan zie je waarschijnlijk ook een witte man voor je, in een net pak. En zo zijn er nog wel meer rollen in de culinaire wereld waarbij we automatisch denken aan mannen.

Tijd voor een diverser beeld dan dat! Culy schijnt daarom eens een spotlight op de vrouwen in de food wereld. Wie zijn zij en wat beweegt hen om te doen wat ze doen? Vandaag op het podium: Hanneke Schouten, culinaire alleskunner en onewomanshow in haar eigen restaurant Bouchon du Centre in Amsterdam.

> Ook interessant: Mara’s Frankrijk in Amsterdam: de favoriete Franse restaurants van Mara Grimm

Wie is Hanneke Schouten?

Hanneke Schouten is een culinaire onewomanshow. Niet alleen is ze eigenaresse van restaurant Bouchon du Centre in Amsterdam, ze is er ook gastvrouw, sommelier, chef en wat er dan ook maar van haar wordt gevraagd. ‘Niet voor vegetariërs en angsthazen’ staat er op de website van haar restaurant, want hier eet je wat de pot schaft.

Hanneke doet ook mee aan het 010/020 diner op 20 april: voor deze keer een vrouweneditie, die plaatsvindt bij restaurant Héroine in Rotterdam. Van de chefs tot de sommeliers tot de bakkers: women only! Extra cool: er zijn al plannen voor een nationale vrouweneditie volgend jaar…

In gesprek met Hanneke

Wij spraken Hanneke over haar rol in de culinaire wereld. 

Hoe ben je in de food wereld verzeild geraakt?

Hanneke: Ik heb absoluut nooit ambities richting horeca gehad. Uit pure noodzaak erin beland: geldgebrek. Eerst hier in Amsterdam, later in zuid-Frankrijk. Tja en van lieverlee…

Wat is het mooiste aan jouw werk en wat wordt soms onderschat?

Cliché: met een paar ingrediënten mensen blijer maken dan ze al zijn, te weten lekker eten en drinken en aandacht. Daarbij ook de diversiteit aan handelingen en mijn zelfstandigheid. Waar veel mensen niet bij stilstaan, is dat het werk niet ophoudt bij de deur dichttrekken na sluiting. Zij geloven waarschijnlijk nog in kabouters…

Welk gerecht beschrijft jouw persoonlijkheid het beste?

Een gekookt ei, haha! Hard van buiten, zacht van binnen. Complexe eenvoud.

Ervaar je de culinaire wereld als een mannenbolwerk? En is er een beetje feminisme te bemerken in de food wereld?

Daar heb ik nooit bij stil gestaan. Ik heb altijd mijn eigen plan getrokken en doe niet onder voor een man in de keuken. Qua kracht, ausdauer, humor ben ik nooit ‘dat meisje of die vrouw ‘ geweest. Natuurlijk waren er types die zichzelf wilden laten gelden, maar die zullen er helaas altijd zijn. Ik heb niet de behoefte dat #metoo boekje te schrijven, maar met goedgekozen woorden kreeg ik dat soort lui kleiner dan ze al waren.

Wat betreft feminisme in de food wereld: ik werk al te lang alleen om daar een oordeel over te hebben.

Welke 3 dingen in de keuken (tools, specerijen, ingrediënten) zijn onmisbaar voor jou?

Zout, citroen en mijn mes.

Welke vrouwen inspireren jou en waarom?

Les mères Lyonnaises. Die meiden hebben (ook uit noodzaak) inkomsten weten te generen door fijne receptuur toe te passen op goedkope ingrediënten en daar de basis van een Frans Instituut voor gelegd. Te weten: de Bouchons (kleine, Franse restaurants waar je traditionele gerechten eet, red.).

Wat zou je willen zeggen tegen de vrouwen die net zo’n functie ambiëren als die van jou?

Als je denkt dat je het (aan)kan, gewoon doen. Laat je niet gek maken.

Als je geen chefkok/gastvrouw/sommelier/ondernemer was geweest, welk beroep had je dan uitgeoefend en waarom?

Danser bij het Nederlands Dans Theater. Dansen is dansen is dansen is dansen is. Punt.

Wat verwacht je van het 010/020 vrouwendiner?

Geen idee, eigenlijk gewoon een leuke, gezellige avond. Ik hoop dat ik in het plaatje pas. Ik werk al zolang alleen, dat ik hoop dat ik nog in staat ben om samen te werken, haha. Dames! Joehoe!

Kijk op de website van Bouchon du Centre voor meer info. 

Meer vrouwen in de food wereld:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.