Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Inspiratie 12 dec 2017
Leestijd: 3 minuten

Gevoel voor brood: Culy interviewt bakker Edwin Klaasen

Brood: we zijn er zot op. Zo ook Edwin Klaasen, een van de bekendste én leukste bakkers van Nederland. We vroegen hem naar zijn passie én zijn visie op onze Hollandse broodcultuur.

Nederland is echt een broodland. Hoe denk je dat dit komt?

Nederland is vanuit de geschiedenis natuurlijk een broodland en nog steeds eten 9 op de 10 mensen minstens 1 keer per dag brood bij hun maaltijd. Brood bevat belangrijke voedingsstoffen zoals magnesium, ijzer, foliumzuur. En brood is ook praktisch; je eet het makkelijk en snel, bijvoorbeeld voor lunch, wat ideaal is voor ons drukke Nederlanders.

Ik merk zeker veel interesse voor mijn vak. Mensen willen steeds meer zelf weten, over voeding in het algemeen, maar ook zeker over brood. Maar dit is niet iets van laatste jaren.

Foto hierboven: Kyonne Leyser

En heb je een missie?

Ruim vier jaar geleden heb ik in eigen beheer mijn bakboek uitgegeven, “Ik bak geweldig, jij trouwens ook” omdat ik mijn kennis wilde delen. Ik heb inmiddels bijna 15.000 bakboeken verkocht. Dat zegt ook iets over interesse in brood!

Mijn missie? Meer respect voor brood. Ik merk dat mensen steeds meer aandacht voor brood hebben. Als ik op een BBQ kom, vragen mensen aan mij wat ik van het brood vind, en ze vertellen waar ze het gekocht hebben en waarom. Dat doet me goed.

Hoe ben jij zo verknocht aan brood geraakt?

Ik ben oorspronkelijk opgeleid als banketbakker. Ik 1993 won ik het Nederlands Kampioenschap banketbakken. Banketbakkers wegen alles af, broodbakken was in die tijd een veel minder verfijnd proces.

Brood fascineerde me altijd al, ik ging meer lezen en leren over zuurdesembrood en ik merkte dat dat een heel nauwkeurig proces vereiste, én gevoel! Ik ging werken bij Ireks (een bedrijf in bakkerijgrondstoffen, red.) en in die tijd heb ik veel internationale invloeden op brood gezien.

Later ben ik me gaan specialiseren in desembrood en heb ik in 2007 Desemenzo opgericht. Ik geef gastles op de Cas Spijkers Academie, maar ik geef ook masterclasses en workshops op evenementen. Sinds 2009 geef ik de tweedaagse broodcursus bij Teest van Robert Verwey en ik vind het gaaf om te zien hoe het niveau van de deelnemers steeds hoger wordt.


Foto: Kyonne Leyser

Even los van je vak: hoe speelt brood een rol in jouw dagelijkse persoonlijke leven?

Ik ben altijd met brood en het proces van broodbakken bezig. De hele dag. Ik ben veel onderweg en als ik langs een bakker loop, ga ik vaak naar binnen voor een praatje en om te proeven. Ik heb er ook bewust voor gekozen om niet meer de hele dag in de bakkerij te zijn, maar ook ruimte te hebben om te reizen, ideeën op te doen en mensen te ontmoeten. Daar ligt ook mijn kracht.

Maar natuurlijk bak ik zelf ook nog veel. In het weekend probeer ik graag thuis dingen uit. Zondag maakte ik nog een gevulde brioche met amandelspijs, peer en kardemom. Heerlijk bij het ontbijt.

Hoe eet jij brood tijdens de feestdagen?

Met kerst maak ik wentelteefjes van krentenmik, lekker dik gesneden. Die zijn favoriet bij mijn zoons. Ik sta dan op bakkerstijden op. Sinaasappels persen, eitje koken, tafel mooi dekken. Het gezellig maken, daar hou ik wel van.

En tot slot: heb je een bijzondere tip voor wat mensen met brood kunnen doen, behalve het ‘gewoon beleggen’?

Hou het simpel! Geen gefriemel, maar gebruik een paar goede ingrediënten; goede roomboter, boerenkaas, et cetera. Zorg dat je de afzonderlijke smaken kunt blijven herkennen!

En kies liever voor minder producten, maar wel voor kwaliteit. Drink er goede koffie bij, of versgeperst sap. Kwaliteit wint altijd.

Meer over brood lezen?

Na dit interview met Edwin Klaasen zin gekregen in meer inspiratie met brood? Snappen we helemaal. Op Brood.net vind je nog veel meer fijne artikelen én heerlijke recepten met brood in de hoofdrol.

In samenwerking met Brood.net

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.