Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 28 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

Huis de Wiers in Nieuwegein: bijzonder restaurant op een bijzonder plekje

Als je niet in Nieuwegein (in de buurt van Utrecht) woont, moet je er wel even speciaal naartoe reizen. Maar het is de rit waard. Huis de Wiers maakt al jaren vele gasten blij met prachtige gerechten. Dat het AD ze onlangs beloonde met een fantastische recensie, hebben ze dan ook dik verdiend.

Gewelven en openslaande deuren

Het restaurant is gevestigd op een bijzonder plekje: in een souterrain dat al uit 1654 stamt. In de jaren tussen toen en nu is het pand gesloopt, maar het souterrain is bewaard gebleven. Daar vestigde eerst een machinefabriek, later werd het de plek voor het restaurant. Daardoor heeft de ruimte een opvallende look: met gewelven, openslaande deuren en ondanks de plek in de kelder, veel licht.

Sanne van den Tempel & Arco Prijn (de chef) staan hier aan het roer. Het aanbod van de natuur is hun grootste bron van inspiratie. Elke twee maanden krijgen zowel de dinerkaart als de lunchkaart een metamorfose. Het leukste is natuurlijk om je te verrassen door het menu van de chef van drie, vier of vijf gangen.

Huis de Wiers

Risotto van het seizoen

Wil je toch zelf kiezen, dan tref je hier bijvoorbeeld voorgerechten als zalm ingelegd in gezouten citroen met gepocheerd kwartelei, gel van basilicum en citroen en vinaigrette van knolselderij. Of gekonfijte eendenlever met gehakte oester, crème van aardpeer, vinaigrette van biet en gerookte paling.

Als tussengerecht staat er sowieso altijd een risotto van het seizoen op de kaart, plus nog een ander gerecht. Ga je door naar het hoofd, kies dan bijvoorbeeld de gegrilde tonijnfilet met een wonton gevuld met kingcrab en kokos, boksoy, pompoen en dashi. Of het gebraden lamszadel met gerookte asperges, erwten, chutney van tomaat en jus van munt.

Uit lunchen

Voor de lunch wordt de ‘kleine kaart’ gehanteerd, met ook wat voor-, hoofd- en nagerechten, maar ook soepen, salades en zuurdesemboterhammen. En – da’s leuk – een carte blanche lunchmenu van 2, 3 of 4 gangen is ook een mogelijkheid.

Huis de Wiers is 7 dagen per week geopend, er is een heerlijk terras in de zon (met uitzicht op bootjes) en reserveren kan online.

Huis de Wiers
Huis de Wiers
Bron: Huis de Wiers

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.