Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Groningen 9 feb 2019
Leestijd: 8 minuten

De beste plekken om ramen te eten in Nederland

Ramen is toch echt wel het ultieme comfort food. Boven zo’n kom dampende bouillon met noodles verdwijnen al je zorgen als sneeuw voor de zon. Hoog tijd dus voor een lijst met de beste plekken om ramen te eten in Nederland. Het enige echte overzicht dat je als ramen-liefhebber moet hebben…

Raku

Boerlagelaan 41, Uithoorn

Oké, stiekem hebben we heel even getwijfeld of we dit pareltje wel prijs wilden geven. Want een pareltje is het, restaurant Raku. Het is gevestigd in Uithoorn, waar je het allerminst zou verwachten, om de hoek van een supermarkt op een ongezellig pleintje. ‘s Avonds kun je er authentiek Japans dineren, maar de lunch is gereserveerd voor ramen.

Het is een piepklein tentje met een stuk of zes tafeltjes en je kunt niet reserveren, dus dikke kans dat je even moet wachten tot je kunt aanschuiven. Maar de beloning is groots: diepe, smaakvolle bouillon die bijzonder rijk en complex is, op basis van sojasaus of miso. Voor een lunchmenu bestaande uit een grote kom ramen, gyoza, gestoomde rijst en pickles betaal je € 12,00.

Yokohama Ramen Saito

Parkweg 406, Schiedam

Bijzonder: de ramen noodles bij Yokohama Ramen Saito zijn typisch Japans én typisch Schiedams! Saito – een Japanse chef – snijdt deze noodles met de hand en maakt er zijn ramen mee. Hij gebruikt daarvoor uitsluitend biologische tarwebloem van een molen in Schiedam, die tegenover het restaurant staat.

Saito bouwde trouwens zelf (!) een machine waarmee hij zijdezachte noodles kan maken. Die vind je terug in je kommetje tonokotsu of vegetarische ramen. Daarnaast kun je er ook tantanmen eten: spicy ramen met miso en kip.

Hinoki Rotterdam

Keizerstraat 52, Rotterdam

De eigenaar van Hinoki Noodle Soup in Rotterdam werkte bij een verzekeraar, maar droomde van een eigen ramen shop. In 2016 ging hij zijn droom achterna en opende hij Hinoki, op een steenworp afstand van de Rotterdamse Markthal. Naast authentieke Japanse ramen, hebben ze hier ook lekker bites als takoyaki (Japanse poffertjes met octopus) en karaage (Japanse fried chicken).

Maar het draait hier natuurlijk om de ramen! Die zijn hier ingedeeld op basis van de bouillon: shio (een lichte bouillon op basis van zout), shoyu (sojasaus) en miso. Ga voor Hinoki’s special: ramen met cha siu met dun gesneden groente, ui, knoflook en speciale kruiden. Of de bekende en geliefde tsukemen, op basis van varkensvlees. Dit gerecht is ideaal als het bijvoorbeeld te warm is voor een dampende schaal ramen, want hierbij krijg je de bouillon en de noodles apart geserveerd. Je dipt de (afgekoelde) noodles steeds in de bouillon.

Konbu Streetfood Groningen

Oosterstraat 10, Groningen

Ook in het Hoge Noorden hoef je gelukkig niet verstoken te blijven van je kommetje ramen: Konbu Streetfood is de place-to-be! Ze serveren hier vier soorten ramen: klassieke shio ramen, chicken shoyu ramen, de Konbu special en de veggie ramen. Je kunt er extra toppings bij bestellen, zoals shiitake, narutomaki (die wit met roze plakjes die ze in Amerika ook wel ‘fish cake’ noemen) of een extra eitje.

Ook leuk: je ramen verschijnt aan tafel met een traditionele houten ramen-lepel. De zaak ziet er ook nog eens hip en fris uit.

Momiji Ramen

Gedempte Gracht 397, Den Haag

Lekker ramen eten in Den Haag kan bij Momiji Ramen. Naast de traditionele noedelsoepen met varkensvlees en kip hebben ze hier ook ramen met rundvlees, Zia Jiang Ramen (met hartige zwarte botersaus en kip, dus zonder soep) en Tan Tan ramen. Tan Tan is een noedelgerecht uit Sichuan met gehakt en een pittige bouillon op basis van sesam en chilipeper.

De bijgerechten klinken niet héél erg spannend (inktvisringen en loempia’s), maar wat schetst onze verbazing: ze hebben hier ook gekleurde dumplings (gyoza)! Daar worden we blij van.

https://www.instagram.com/p/BXLDZZvhbZX/?taken-at=1228684660511233

Pig & Rye

Nieuwlandstraat 28, Tilburg

We schreven er eerder al over: voor fantastische ramen moet je naar Pig & Rye in Tilburg. Want Luc Martin – eigenaar en chef van Pig & Rye in Tilburg – heeft 3 grote passies: handgemaakt brood (vooral zuurdesem), goed varkensvlees (bacon!) en… Japanse ramen. Elke donderdag rond de klok van 11:00 uur is het bij Pig & Rye Thursday Noodle Day. Dan serveert deze hotspot haar eigen interpretatie van Japanse ramen. “Verschillende stijlen, verschillende soepen en verschillende garneringen”, aldus Luc.

Denk aan ramen met een mix van tonkotsu en shio (sojasaus) kip ramen. Chashu met een glazuur van appelstroop erop, een zachtgegaard soja-ei en kippenvet met Madame Jeanette.

Ramen Kingdom

Prins Hendrikkade 83H, Amsterdam

Ramen Kingdom is bij het schrijven van dit artikel pas een week open, maar ramen-fluisteraars beweren al dat dit mogelijk nu al de beste ramen van Amsterdam is. De hotspot bestempelt zichzelf als authentiek/modern ramen restaurant, wat ons wel kan bekoren. Immers: we willen graag authentiek goede ramen, maar een moderne twist is altijd spannend. Het piepkleine zaakje oogt in ieder geval al als een traditionele/authentiek ramenshop, want je zit er met z’n allen op een rij met barkrukken rondom de counter. Net als in Japan.

Je eet er Tori-K ramen (met kippenbouillon), romige Sai-K Ramen en de klassieker: Buta-K Ramen (Tonkotsu). Om je kom tot de laatste druppel van leeg te slurpen.

Vatten Ramen

Kerkstraat 148, Amsterdam / Zeedijk 18, Amsterdam / Krugerplein 2, Amsterdam (Vatten Ramen Express)

Vatten Ramen gaat als een speer: binnen een mum van tijd waren daar drie vestigingen. Van de hand van Chef Hideto Kawahara, die ook Totto Ramen en Hide-chan Ramen tot een groot succes maakte in ondermeer New York, Japan, Taiwan en Hong Kong. Nou, dat belooft wat.

De website oogt wat rommelig, maar laat je niet voor het lapje houden: deze chef werd aanbevolen door de Michelin-gids. Naast traditionele gerechten, zijn er ook verrassende specials als een versie met bacon, basilicum en tomaten en – hou je vast – ramen met geschaafde verse truffel en zeewier.

Mocht je je afvragen waar die naam vandaan komt: vatten betekent zoiets als ‘hoe dan ook’ in het Japans. Het wordt veel gebruikt in de regio Kyushu in Japan – waar de chef en de eigenaar zijn opgegroeid.

Sapporo ramen SORA

Ceintuurbaan 49, Amsterdam

Sapporo Ramen is niet alleen de naam van dit restaurant, maar ook een bepaalde soort noodles. En die zijn dan weer vernoemd naar een plaats in de Japanse provincie Hokkaido, waar ramen zou zijn uitgevonden (volgt u het nog?). De noodles zijn dik en stevig en worden door Sapporo Ramen SORA direct uit de Japanse stad geïmporteerd, in Amsterdam.

Verwacht een lange rij als je hier op de bonnefooi langs waait: het restaurant is uitgegroeid tot een geliefde hotspot. Reserveren is dus een must. Het is de moeite waard: schitterende kommen noedelsoep met zacht varkensvlees, sommige met een olie van lente-ui, andere met huisgemaakte chilisaus. Vegetariërs hebt keuze uit drie verschillende soorten ramen.

Betsubara Japanese kitchen

Jan Pieterheijestraat 137, Amsterdam

Het houdt maar niet op met de fantastische ramen restaurants in Amsterdam, want Betsubara Japanese Kitchen (voorheen Taka Japanese Kitchen) is er weer zo één. Dit Japanse restaurant huisde vroeger bovenin het pand van Dun Yong: die superfijne toko op de Amsterdamse Zeedijk.

Naast de (warme) ramen dishes kun je hier ook terecht voor soba: koude boekweitnoedels met eend in een spicy sinaasappelsaus bijvoorbeeld of in een vega versie. Bewaar nog een plekje in je maag voor de zoete appel gyoza met sesam-ijs als toetje.

https://www.instagram.com/p/BXvCEbuhJGk/?taken-at=721167515

Fou Fow Ramen

Elandsgracht 2a en Van Woustraat 3, Amsterdam

Drie jaar was Le Fou Fow gevestigd op de Amsterdamse Wallen, bovenin toko Dun Yong (net als Taka Japanese Kitchen – zie boven). Daarna verkasten ze naar een eigen locatie op de Elandsgracht en nu gaan ze door het leven als Fou Fow Ramen (zonder Le). Inmiddels is er ook een tweede locatie aan de Van Woustraat en opende onlangs ook Fou Fow Udon: het eerste restaurant in Amsterdam waar je verse, handgemaakte udon noodles kunt eten.

De zaak ziet er clean en fris uit, net als de noedelsoepen. Al vanaf € 10,50 kun je een dampend bord ramen bestellen. Heerlijk op basis van een kippen-, varkens-, of een vegabouillon en gevuld met onder meer shiitake, spinazie, een gekookt eitje en natuurlijk noedels.

Ramen-ya

Oudezijds Voorburgwal 236, Amsterdam

Van bovenstaande restaurants heb je misschien nog nooit gehoord, maar Ramen-ya kan wellicht wél een belletje bij je doen rinkelen. Het is een van de bekendste Japanse noodle bars in Amsterdam.

Je kunt hier terecht voor lunch en diner en het is vooral de ramen Hakata-stijl die hier wordt geserveerd. Dat zijn dunne noedels in een dikke, volle, romige bouillon die zo’n tien uur staat te pruttelen. Mag het van jou ietsje lichter? Hebben ze ook. Good to know: die noedels maken ze hier helemaal zelf.

Naast verschillende soorten noedelsoepen is er ook nog een lange lijst aan toppings waar je naar hartelust uit kunt shoppen. Van sauzen tot aan pork belly char-siu. En daarna rollend naar huis.

Tokyo Ramen Iki

Amstelveenseweg 83H, Amsterdam / Vijzelstraat 135, Amsterdam / Stadsplein 18, Amstelveen

Tokyo Ramen Iki (voorheen Menya Takeichi) is een populaire keten uit Japan, met restaurants in onder andere Vietnam, Thailand en Maleisië. Zijn wij even een stelletje geluksvogels dat ze besloten ook in Amsterdam neer te strijken (Takeichi’s eerste vestiging in Europa)! Inmiddels zijn er twee restaurants in Amsterdam en eentje in Amstelveen.

De soba noodles komen uit Japan en worden speciaal ingevlogen. Bijzonder: de ramen is hier niet op basis van varkensvlees, wat je meestal ziet, maar kip. Daar staan ze ook om bekend met de Chicken Paitan Ramen als populairste gerecht. Deze dikke kippenbouillon staat wel 10 tot 12 uur op en wordt gemaakt van hele kippen. Het levert een gezonde, rijke en romige kippenbouillon op, die je desgewenst in spicy variant kan bestellen (aanrader!).

https://www.instagram.com/p/BnEr1vVHDLq/

Jouw grote favoriet gemist? Tip de redactie

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.