De beste plekken om ramen te eten in Nederland

Ramen is toch echt wel het ultieme comfort food. Boven zo’n kom dampende bouillon met noodles verdwijnen al je zorgen als sneeuw voor de zon. Hoog tijd dus voor een lijst met de beste plekken om ramen te eten in Nederland. Het enige echte overzicht dat je als ramen-liefhebber moet hebben…

Raku

Boerlagelaan 41, Uithoorn

Oké, stiekem hebben we heel even getwijfeld of we dit pareltje wel prijs wilden geven. Want een pareltje is het, restaurant Raku. Het is gevestigd in Uithoorn, waar je het allerminst zou verwachten, om de hoek van een supermarkt op een ongezellig pleintje. ‘s Avonds kun je er authentiek Japans dineren, maar de lunch is gereserveerd voor ramen.

Het is een piepklein tentje met een stuk of zes tafeltjes en je kunt niet reserveren, dus dikke kans dat je even moet wachten tot je kunt aanschuiven. Maar de beloning is groots: diepe, smaakvolle bouillon die bijzonder rijk en complex is, op basis van sojasaus of miso. Voor een lunchmenu bestaande uit een grote kom ramen, gyoza, gestoomde rijst en pickles betaal je € 12,00.

Hinoki Rotterdam

Keizerstraat 52, Rotterdam

De eigenaar van Hinoki Noodle Soup in Rotterdam werkte bij een verzekeraar, maar droomde van een eigen ramen shop. In 2016 ging hij zijn droom achterna en opende hij Hinoki, op een steenworp afstand van de Rotterdamse Markthal. Naast authentieke Japanse ramen, hebben ze hier ook lekker bites als takoyaki (Japanse poffertjes met octopus) en karaage (Japanse fried chicken).

Maar het draait hier natuurlijk om de ramen! Die zijn hier ingedeeld op basis van de bouillon: shio (een lichte bouillon op basis van zout), shoyu (sojasaus) en miso. Ga voor Hinoki’s special: ramen met cha siu met dun gesneden groente, ui, knoflook en speciale kruiden. Of de bekende en geliefde tsukemen, op basis van varkensvlees. Dit gerecht is ideaal als het bijvoorbeeld te warm is voor een dampende schaal ramen, want hierbij krijg je de bouillon en de noodles apart geserveerd. Je dipt de (afgekoelde) noodles steeds in de bouillon.

Konbu Streetfood Groningen

Oosterstraat 10, Groningen

Ook in het Hoge Noorden hoef je gelukkig niet verstoken te blijven van je kommetje ramen: Konbu Streetfood is de place-to-be! Ze serveren hier vier soorten ramen: klassieke shio ramen, chicken shoyu ramen, de Konbu special en de veggie ramen. Je kunt er extra toppings bij bestellen, zoals shiitake, narutomaki (die wit met roze plakjes die ze in Amerika ook wel ‘fish cake’ noemen) of een extra eitje.

Ook leuk: je ramen verschijnt aan tafel met een traditionele houten ramen-lepel. De zaak ziet er ook nog eens hip en fris uit.

Chicken Shoyu Ramen! 🐓 • • • #konbustreetfood #groningen #oosterstraat #ramennoodles #shoyu #shoyuramen

A post shared by Konbu Streetfood 🍲🍥 (@konbustreetfood) on

Momiji Ramen

Gedempte Gracht 397, Den Haag

Lekker ramen eten in Den Haag kan bij Momiji Ramen. Naast de traditionele noedelsoepen met varkensvlees en kip hebben ze hier ook ramen met rundvlees, Zia Jiang Ramen (met hartige zwarte botersaus en kip, dus zonder soep) en Tan Tan ramen. Tan Tan is een noedelgerecht uit Sichuan met gehakt en een pittige bouillon op basis van sesam en chilipeper.

De bijgerechten klinken niet héél erg spannend (inktvisringen en loempia’s), maar wat schetst onze verbazing: ze hebben hier ook gekleurde dumplings (gyoza)! Daar worden we blij van.

Menya Takeichi

Vijzelstraat 135, Amsterdam

Menya Takeichi is een populaire keten uit Japan, met restaurants in onder andere Vietnam, Thailand en Maleisië. Zijn wij even een stelletje geluksvogels dat ze besloten ook in Amsterdam neer te strijken (Takeichi’s eerste vestiging in Europa)! Je zou er haast aan voorbijlopen, maar het is toch écht de moeite waard om dit tentje aan de Vijzelstraat een keer in te duiken.

De soba noodles komen uit Japan en worden speciaal ingevlogen. Bijzonder: de ramen is hier niet op basis van varkensvlees, wat je meestal ziet, maar kip. Daar staan ze ook om bekend met de Chicken Paitan Ramen als populairste gerecht. Deze dikke kippenbouillon staat wel 10 tot 12 uur op en wordt gemaakt van hele kippen.

Ramen & Roddels is het nieuwe dinsdagavondding 🍜 @esmebrinkman

A post shared by Monique van Loon 🥐 (@moniquevanloon) on

Vatten Ramen

Kerkstraat 148, Amsterdam

Gloednieuw in het Amsterdamse is Vatten Ramen. Van de hand van Chef Hideto Kawahara, die ook Totto Ramen en Hide-chan Ramen tot een groot succes maakte in ondermeer New York, Japan, Taiwan en Hong Kong. Nou, dat belooft wat.

De website oogt wat rommelig, maar laat je niet voor het lapje houden: deze chef werd aanbevolen door de Michelin-gids. Naast traditionele gerechten, zijn er ook verrassende specials als een versie met bacon, basilicum en tomaten en – hou je vast – ramen met geschaafde verse truffel en zeewier.

En Mr. Kawahara heeft er zin in: binnenkort al opent de tweede vestiging van Vatten Ramen op de Zeedijk in Amsterdam. Yes!

Sapporo ramen SORA

Ceintuurbaan 49, Amsterdam

Sapporo Ramen is niet alleen de naam van dit restaurant, maar ook een bepaalde soort noodles. En die zijn dan weer vernoemd naar een plaats in de Japanse provincie Hokkaido, waar ramen zou zijn uitgevonden (volgt u het nog?). De noodles zijn dik en stevig en worden door Sapporo Ramen SORA direct uit de Japanse stad geïmporteerd, in Amsterdam.

Verwacht een lange rij als je hier op de bonnefooi langs waait: het restaurant is uitgegroeid tot een geliefde hotspot. Reserveren is dus een must. Het is de moeite waard: schitterende kommen noedelsoep met zacht varkensvlees, sommige met een olie van lente-ui, andere met huisgemaakte chilisaus. Vegetariërs hebt keuze uit drie verschillende soorten ramen.

#Amsterdam #japanese #ramen #ig #instagood #foodporn

A post shared by Marco (@mrgenuine) on

Taka Japanese kitchen

Stormsteeg 9, Amsterdam

Het houdt maar niet op met de fantastische ramen restaurants in Amsterdam, want Taka Japanese Kitchen is er weer zo één. Dit Japanse restaurant huist bovenin het pand van Dun Yong: die superfijne toko op de Amsterdamse Zeedijk.

Dat klinkt wat mysterieus en dat wordt alleen maar onderstreept door die gekke Facebook-pagina. Niet door laten tegenhouden en beslist een keer gaan: Taka krijgt een dikke vijf sterren van haar Facebook-gebruikers en heeft daarnaast een goede pr-machine aan word of mouth. Volgens sommige eters zijn dit de beste ramen van Amsterdam.

Fou Fow Ramen

Elandsgracht 2a en Van Woustraat 3, Amsterdam

Drie jaar was Le Fou Fow gevestigd op de Amsterdamse Wallen, bovenin toko Dun Yong (waar nu Taka Japanese Kitchen zit – zie boven). Daarna verkasten ze naar een eigen locatie op de Elandsgracht en nu gaan ze door het leven als Fou Fow Ramen (zonder Le). Inmiddels is er ook een tweede locatie aan de Van Woustraat.

De zaak ziet er clean en fris uit, net als de noedelsoepen. Al vanaf €10,50 kun je een dampend bord ramen bestellen. Heerlijk op basis van een kippen-, varkens-, of een vegabouillon en gevuld met onder meer shiitake, spinazie, een gekookt eitje en natuurlijk noedels.

Nothing better than a warm japanese tonkotsu ramen at "Fou Fow Ramen" in Amsterdam on this cold and rainy fall day. 🍲I had the Classic tonkotsu ramen with pork cha-siu, bean sprouts, egg, kombu, spinach and spring onion. This restaurant recently re-opened on another location in Amsterdam. Great And very good quality Ramen! Oh and they also have chicken broth or vegetarian tofu broth options for the soup. 🍜 #ramen #japaneseramen #japanesefood #noodle #noodlesoup #soup #pork #chasiu #egg #kombu #spinach #beansprout #tonkotsu #tonkotsuramen #japanesecuisine #food #foodie #foodblog #asian #asianfood #instafood #foodporn #foodpic #foufow #foufowamsterdam #amsterdam #hotspotamsterdam #tippedbylea

A post shared by Lea!✨Curacao✨Amsterdam✨L.A.✨ (@tippedbylea) on

Ramen-ya

Oudezijds Voorburgwal 236, Amsterdam

Van bovenstaande restaurants heb je misschien nog nooit gehoord, maar Ramen-ya kan wellicht wél een belletje bij je doen rinkelen. Het is een van de bekendste Japanse noodle bars in Amsterdam.

Je kunt hier terecht voor lunch en diner en het is vooral de ramen Hakata-stijl die hier wordt geserveerd. Dat zijn dunne noedels in een dikke, volle, romige bouillon die zo’n tien uur staat te pruttelen. Mag het van jou ietsje lichter? Hebben ze ook. Good to know: die noedels maken ze hier helemaal zelf.

Naast verschillende soorten noedelsoepen is er ook nog een lange lijst aan toppings waar je naar hartelust uit kunt shoppen. Van sauzen tot aan pork belly char-siu. En daarna rollend naar huis.

A post shared by Yang Yang (@9spin) on

Meer culinaire artikelen lezen? Like ons op Facebook!