Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Workshops 19 feb 2020
Leestijd: 6 minuten

Culy Ontdekt… een pasta workshop met Airbnb Experiences (+ authentiek pesto recept!)

Pasta leren maken van échte Italianen, dat is natuurlijk wel the way to go. Maar als je niet toevallig Italiaanse vrienden of familie hebt, is het wat lastiger om hen de ultieme pastatips en tricks te ontfutselen. Hoe je tóch de fijne kneepjes van het pasta-vak kan leren? Via Airbnb Experience, ervaarden wij onlangs.

Via Airbnb Experiences kun je op culinaire ontdekkingsreis bij mensen thuis. Yep, gewoon bij een local in de stad waar je woont óf waar je op vakantie bent. Wij volgden een pasta workshop in Amsterdam – bij een Italiaans stel – en werden heel wat wijzer over het maken van een goede tagliatelle en pestosaus.

Airbnb Experience

Het leuke aan Airbnb Experience is dat je bij de mensen thuiskomt. De workshop vindt plaats achter hun eigen voordeur in hun eigen keuken.

Zo schoven wij aan bij een stel uit Italië, Monica en Umberto, dat in Amsterdam is komen wonen voor werk en in de ‘vrije uren’ pasta workshops geeft.

I was already cooking a lot. It’s what I do to clear my mind. We decided to host a cooking workshop and do it together. It’s a great way to meet new people in the city,” aldus Umberto.

deeg kneden
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Pastaworkshop bij Italianen thuis

Voor de pastaworkshop klopten we aan bij Monica en Umberto thuis. Een stel uit Genua (dé pesto-regio in Italië) dat 2,5 jaar geleden naar Amsterdam is verhuisd voor werk. Umberto is – net als bijna elke Italiaan – een echte liefhebber van goede en authentieke pasta en staat regelmatig in de keuken om verse pasta te maken.

Sinds een aantal maanden hosten ze hun eigen workshop via Airbnb Experience waar Umberto je leert hoe je zelf pasta kunt maken op Italiaanse wijze. Daar hebben wij wel oren (en smaakpapillen!) naar.

Zelf pasta maken

Nadat we worden verwelkomd met een glas wijn (je bent immers bij Italianen thuis…) en de groep wat beter hebben leren kennen, gaan we aan de slag. Er moet immers eten op tafel komen!

Met z’n allen gaan we onder leiding van Umberto aan de slag om onze eigen pasta pesto te maken met tagliatelle. We nemen plaats in de ruime en gezellige keuken en krijgen allemaal ons eigen bakje bloem en een ei: de ingrediënten om tagliatelle (maar ook ravioli, papardelle, lasagnebladen, etc.) mee te maken.

ei en meel voor pasta
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

De start ratio waarmee je begint, bestaat uit 100 gram meel en 1 ei (voor 1 persoon pasta). Je legt het meel op het aanrecht en maakt er met je handen een gat in. Daarin breek je het ei en mixt dat vervolgens door elkaar tot het een deeg wordt.

Dit deeg blijf je goed kneden. Is het te droog? Voeg wat water toe. Te nat? Voeg wat meel toe. En zo kom je uiteindelijk tot een fijn pastadeeg. Kneed tot een bolletje, doe het in plasticfolie en laat dit 30 minuten rusten in de koelkast.

En dan de pesto!

Terwijl het deeg aan het rusten is, gaan we aan de slag met de pesto. En dat is wanneer de gigantische bak basilicum op tafel komt te staan. Wist je dat er in Genua andere basilicum groeit dan in Nederland? De blaadjes zijn daar kleiner en intenser van smaak dan hier.

Pesto is een saus gemaakt van rauwe ingrediënten. Je moet de saus dan ook nooit verhitten, want dan wordt de basilicum donkerder en verandert de smaak. Je roert de saus dus op het einde door de gekookte pasta heen.

Fun fact: wist je dat pesto eigenlijk ‘I smash‘ betekent? Van origine maak je namelijk de saus met een vijzel en smash je de ingrediënten kapot.

basilicumbladeren op een aanrecht
Bron:

Zo ga je te werk

Men neme: een flink bos basilicum, knoflook, parmezaanse kaas en olijfolie. Meer heb je niet nodig. Pak de helft van de Parmezaanse kaas, snijd dit in kleine stukjes. Doe dit samen met een teen knoflook in de blender en overgiet het met extra vergine olijfolie.

Zorg dat de kaas bedekt is met olijfolie, maar niet zwemt in de olie. Mix dit goed door elkaar in een blender (dus zonder de basilicum). Als het een mooie crème is geworden (niet glad, maar wel lekker gemixt) kan de basilicum erbij.

Je haalt het onderste takje van de basilicum af en eventuele bloemetjes die in de basilicum zijn gekomen (die beïnvloeden de smaak). Maak de basilicum even goed koud (dit kan door het onder de koude kraan te houden, maar ook door de mesjes van de blender even in de vriezer te leggen), zodat het niet warm wordt in de blender – en dus verandert van smaak.

Doe er eerst een lekkere hoeveelheid basilicum bij. Mix dit met wat extra olijfolie door elkaar en ga dan proeven. Is het nog te cheesy? Voeg nog wat basilicum toe. Te veel basilicum en kaas? Misschien heeft het nog wat knoflook nodig. Proef en pas de pesto daarop aan.

Tip: Wat jouw pesto nodig heeft, kan per keer verschillen. Misschien is je knoflook de ene keer smaakvollere dan de andere keer of is je Parmezaanse kaas ouder en heeft deze een intensere smaak. Blijf daarom altijd proeven en pas het recept naar smaak aan!

zelfgemaakte tagliatelle
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

En verder met de pasta

Nu de pesto af is en het deeg een half uurtje heeft liggen rusten, wordt het tijd om de pasta af te maken. Dat betekent: kneden, uitrollen en door de machine halen! Een feestje om te doen (je eigen pasta maken is zo’n fulfilling klusje), maar ook een hoop werk.

Als de pasta in reepjes uit de machine komt rollen, vorm je er hoopjes van die je vervolgens in goed gezouten(!) water 3 minuten kookt. Proef dan even of het gaar is en giet de pasta af.

Good to know: Dit is waarom je pastawater net zo zout als de zee moet maken

Mix de pesto door de pasta in een grote schaal en klaar is Kees. Yep, zo simpel kan het zijn! En vergeet na het opscheppen je bordje niet af te toppen met wat extra Parmezaanse kaas. (En een goed glas wijn.)

Meer weten? Zelf verse pasta maken met een pastamachine

pasta pesto op een bord
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

The real Italian experience

Na het eten te hebben gemaakt, is het tijd om aan tafel te gaan in de Airbnb. Gelukkig maar, want na 2,5 uur pasta maken, hebben we trek gekregen! Met z’n allen nemen we plaats aan de gedekte tafel om te genieten van onze zelfgemaakte pasta.

Nu je weet hoeveel tijd en liefde het kost om dit te maken, kijk je toch wel anders naar je pasta. Én wil je eigenlijk ook nooit meer anders. Heeft er iemand nog een pastamachine te koop staan?

mensen aan tafel eten pasta pesto
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Ook een experience meemaken?

Deze pasta workshop meemaken? Meer info vind je op de website van Airbnb. Benieuwd welke experiences er allemaal in jouw (vakantie)stad te doen zijn? Ga op zoek naar belevingen via Airbnb Eperiences.

Zelf aan de slag?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.