Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Restaurants 28 feb 2020
Leestijd: 5 minuten

Bij circulair restaurant Thuisbasis in Amsterdam krijg je zelfs de schillen op je bord

Restaurants die hun best doen om niet alleen lekker te koken maar ook rekening te houden met het milieu, daar worden we extra blij van. Stilstaan bij restproducten (wat kunnen we doen met bananenschillen?) en koken met eten dat ‘over’ is, bij de pop-up Thuisbasis is het de normaalste zaak van de wereld.

De chefs maken zich er hard voor om een menu neer te zetten waarbij producten van top tot teen worden gebruikt en niks wordt verspild.

En doordat er wordt gekookt met producten die op dat moment ‘over’ zijn, ben je nooit zeker van wat er op je bord terechtkomt. Het menu van vandaag kan morgen compleet anders zijn.

Let op: Thuisbasis is nog t/m 1 maart open. Als je het circulaire menu wilt proeven, moet je dus snel zijn! Daarna gaat Thuisbasis verder met een ander concept (zie onder). 

Pop-up Thuisbasis

Als je bij Thuisbasis aanschuift, kun je kiezen voor een 4- of 6-gangen chefs menu of het keukentafelmenu. Lekker overzichtelijk en makkelijk, want zelf je gerechten uitzoeken is geen optie. Er wordt gekookt met wat er die dag beschikbaar is!

Om de avond af te trappen, starten we met een feestelijk drankje. “We hebben nog wijn, maar ik kan ook een drankje maken van gefermenteerd perensap met prosecco. Dat is nog open.” Sure thing, kom maar door!

Bij het drankje krijgen we een bordje met sneetjes volkorenbrood van Hartog, de bakkerij een paar gebouwen verderop. Daarbij ligt gekarameliseerde boter (heerlijk!) en paddenstoelenzout.

We zijn de eersten in het restaurant, maar terwijl we genieten van het brood druppelen er steeds meer gasten binnen. Chef Bryce staat alleen in de keuken én in de bediening, maar ondanks de druk volgt ons tweede gerecht snel.

gerecht met lente-ui bij thuisbasis in amsterdam
Bron: Culy.nl

“Dit is met brood van gisteren”

Wat volgt, is geredde bosui die afkomstig is van Instock. Daarbij een bouillon van heilbot en een crumble van het brood van gister met gefermenteerde citrus, wat de crumble lekker fris maakt.

Terwijl we genieten van de bosui bedenken we ons dat het écht bijzonder is dat voor de crumble brood van gisteren wordt gebruikt en andere restaurants daar daadwerkelijk vers brood voor gebruiken en het oude weggooien.

De smaak van de gebrande bosui is top. Een licht en simpel gerecht, een perfecte start van het menu. We laten de kontjes van de bosui liggen, maar als Bryce onze borden komt afhalen, wijst hij ons erop dat je de kontjes ook gewoon kan eten. Dus dat doen we.

gerecht met pompoen
Bron: Culy.nl

Gestoofde pompoen

Wat volgt, is een gerecht met gestoofde pompoen op een bedje van bulgur. Daaronder wederom de bouillon van heilbot en een saus van de schillen van dezelfde pompoen.

Bovenop in za’atar gebakken pompoenpitten (van wederom dezelfde pompoen). Lekker seasonal, circulair en bovenal smaakvol en super zacht.

gerecht met knolselderij bij thuisbasis
Bron: Culy.nl

Alles is knolselderij

Bryce is lekker in de weer om het volle restaurant te voorzien van al het circulaire eten. Als hij ons het volgende gerecht brengt, vertelt ‘ie dat het allemaal van knolselderij is met daarbij hazelnoten en groene olie, en vervolgens sprint ‘ie weg om terug de keuken in te duiken.

De sfeer in het restaurant is door de drukke maar toch relaxte houding van Bryce lekker lossig. De gasten die bij ons in de buurt zitten, raken allemaal met elkaar aan de praat en serveren elkaar wijn uit de open flessen ‘die toch op moeten’, omdat Bryce net even te druk is om het bij te schenken.

Je moet er van houden, maar als je het ons vraagt, siert het enorm en geeft het een unieke sfeer en beleving aan het restaurant die je niet snel ergens anders tegenkomt.

gebakken bananenschillen
Bron: Culy.nl

Gebakken bananenschillen

Als je een banaan pelt, gooi je de schil vast direct in de afvalbak. Het komt waarschijnlijk niet eens in je op om dit in een gerecht te verwerken. Bryce wel. “Ik had na een evenement wat we hier hebben gehost heel veel bananenschillen liggen en begon daardoor te denken wat ik hiermee kon doen. Dit dessert is het resultaat.”

Het dessert bestaat uit gebakken suikerbrood met bananenpuree met whiskey, gekarameliseerde bananenschil, cacao nibs en gezouten karamel chunks. Dit is er één om te onthouden (en misschien zelf na te maken van je left over banana peel).

Laten we vaker circulair eten

Al met al hebben we enorm genoten van de sfeer en gerechten bij Thuisbasis. Een relaxte plek waar je – zonder dat je enig idee hebt wat er op je bord komt te liggen – weet dat je goed én duurzaam gaat eten.

De gerechten zijn simpel, maar creatief en puur. Zo zien we het graag.

Adres Thuisbasis:

Zelf meemaken? Je vindt Thuisbasis aan de Wibautstraat 109. Maar schiet op, want per 1 maart gaat het pop-up restaurant verhuizen naar Amsterdam Zuid.

Bij Thuisbasis worden dan lezingen, workshops en demo’s gehouden over circulariteit, en kun je overdag als flexwerker komen werken. Het echte restaurant verdwijnt, maar je kunt er op reservering nog circulair komen eten (voor groepen tot max. 20 personen).

Kijk voor de exacte openingstijden en ontwikkelingen van Thuisbasis op de website.

Meer restaurants in Amsterdam-Oost

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.