101 Gowrie in Amsterdam: oer-Hollandse gerechten van een jong (en Australisch) talent

Als je net als wij de culinaire serie The Final Table op Netflix er in één keer doorheen hebt gejaagd, ken je hem al: chef Alex Haupt. Dit jonge toptalent is van Australische komaf (hij is kind van een Japanse moeder en Duitse vader, maar groeide op in Sydney) en opende onlangs in Amsterdam zijn eigen restaurant: 101 Gowrie.

Dat Alex gierend ambitieus is en een veelbelovend toptalent, is wel duidelijk. In The Final Table stond hij niet voor niets tussen getalenteerde chefs van over de hele wereld, sommige met een James Beard nominatie/award op zak, andere met diepe culinaire sporen die ze verdienden bij topzaken als The French Laundry en Café Boloud (van Daniel Boloud).

O ja, en dan streed hij ook nog eens om een plekje aan The Final Table, in het tafelgenootschap van Enrique Olvera (Pujol in Mexico en Cosme in New York), Grant Achatz (Alinea, Chicago) en Andoni Aduriz (Mugaritz, Spanje).

Meet the #101family – This is Alex, our Chef & Owner. He grew up in 101 Gowrie street in Sydney, where his family still lives. Opening 101 Gowrie makes him feel closer to home and also allows him to put his own mark in the family business. When he’s not at the restaurant, you can find him at the pool hall or at home listening to records. . . . Photo by @rinze_vegelien

190 Likes, 4 Comments – 101 Gowrie (@101gowrie) on Instagram: “Meet the #101family – This is Alex, our Chef & Owner. He grew up in 101 Gowrie street in Sydney,…”

Oer-Hollands, maar dan anders

Alex Haupt bevond zich als jonge hond in het midden van al dat culinaire geweld en kookte voor zijn leven (hoe ver hij het heeft geschopt, gaan we natuurlijk niet verklappen hè). Voor ons reden genoeg om een méér dan gezonde nieuwsgierigheid te hebben naar zijn nieuwe restaurant 101 Gowrie. Eerst maar die naam verklaren: dat is het adres waar hij opgroeide in Sydney. Mocht je het je afvragen: zijn familie woont er nog steeds.

Dan de keuken en signatuur van Alex: oer-Hollands, maar met een eigentijdse en eigenzinnige twist. Oftewel: “New Dutch Cuisine in Amsterdam”, zoals hij dat zelf noemt. Aan de Govert Flinckstraat omarmen ze de tradities, lokale producten en geschiedenis van Nederland.

101 Gowrie Amsterdam
Bron: 101 Gowrie

Let us feed you: het menu van 101 Gowrie

Dat resulteert in hun Let Us Feed You menu: een eigenzinnige benaming voor het 5-gangenmenu van de chef, dat hier regelmatig verandert. Een lunchmenu (alleen in het weekend) heb je hier vanaf € 42,- euro, diner vanaf € 48,- euro.

Die New Dutch Cuisine van Alex resulteert bijvoorbeeld in een aardappelpoffertje met zure room en gemarineerde foreleitjes. Of Noordzeekrab met rogge en jalapeño-geitenyoghurt. En een eigenwijze versie van een “ham & kaas tosti”. Maar ook in ‘chawanmushi’: een Japanse gestoomde (hartige) eiercustard. Daarbij Royal Kombu, X.O. Saus op basis van paddestoelen, gerookte paddenstoel en zeewier-karamel.

Halibut, Jerusalem artichoke, green onion and crab butter This is one of our choices for main in both our lunch and dinner menus. Both halibut and Jerusalem artichokes are in high season now. They’re the perfect example of beautiful Dutch products.

173 Likes, 1 Comments – 101 Gowrie (@101gowrie) on Instagram: “Halibut, Jerusalem artichoke, green onion and crab butter This is one of our choices for main in…”

48 uur gefermenteerde boter

Als hoofdgerecht krijg je misschien wel het op en top Hollandse gerecht van reerug hachee met gemberjus en gegrilde spruitjes. Of heilbot met aardpeer, lente-ui en krab boter. En toe? Schaafijs van shiso en rode druiven of een Hollandse versie van baba (au rhum) met rogge-karamel en room.

Wat je ook doet: laat het ‘101 brood’ en de gerijpte boter niet links liggen. Daarvoor gebruiken ze room van Giessenburg uit Zuid-Holland, dat ze 48 uur lang laten fermenteren tussen kefir-korrels.

Het adres van 101 Gowrie:

Govert Flinckstraat 326HS
1073 CJ Amsterdam

De openingstijden van 101 Gowrie: dinsdag t/m donderdag van 18:00 – 22:30 uur,  vrijdag & zaterdag van 12:00 – 14:30 uur en van 18:00 – 22:30 uur. Reserveren kan online

Meer restaurants in Amsterdam waar je meteen naartoe wilt:

This is our version of the ham en kaas tosti (ham and cheese sandwich), one of the go-to snacks in the Netherlands. You can find it pretty much in every bar, market and in some restaurants; and it’s served with tomato ketchup. We serve it with horseradish and onion ketchup and fresh horseradish on top. A classic snack in one bite. Photo @rinze_vegelien

228 Likes, 9 Comments – 101 Gowrie (@101gowrie) on Instagram: “This is our version of the ham en kaas tosti (ham and cheese sandwich), one of the go-to snacks in…”

Venison, hachee, ginger jus and grilled sprouts. This is possibly the most typical Dutch dish in our menu. Venison is in season right now and it’s very common to find it in Dutch restaurants during this time of the year. Hachee is a traditional Dutch dish, similar to a stew, made with beef and usually served with potatoes. It’s unclear when the first hachee recipe was created, but they have been described in Medieval buffets. Our hachee is made with shredded venison leg, onions, bay leaves, vinegar and clove.

232 Likes, 9 Comments – 101 Gowrie (@101gowrie) on Instagram: “Venison, hachee, ginger jus and grilled sprouts. This is possibly the most typical Dutch dish in…”

Reageer op artikel:
101 Gowrie in Amsterdam: oer-Hollandse gerechten van een jong (en Australisch) talent
Sluiten