Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Afhalen 27 mrt 2020
Leestijd: 4 minuten

Culy ontdekt… een 3-gangendiner afhalen bij restaurant RIJKS*

De corona-crisis zet ondernemers en restaurants die noodgedwongen de deuren moeten sluiten aan tot creatieve oplossingen. Joris Bijdendijk van restaurant RIJKS* in Amsterdam was één van de eersten die verkondigde een bezorgservice te starten: RIJKS bij je thuis. Culy haalde een driegangendiner af bij het Amsterdamse sterrenrestaurant.

Gelukkig volgden na RIJKS* nog vele van onze favoriete restaurants met het plan om take-away aan te bieden. Want nu de horeca zeker tot 1 juni gesloten moet blijven als maatregel tegen de pandemie, moeten ondernemers alle zeilen bijzetten om te kunnen blijven overleven of op z’n minst de grote financiële schade enigszins in te perken.

Het is dus bittere noodzaak dat je als foodie in deze barre tijden de horeca zo veel mogelijk blijft steunen. En gebruikmaken van mogelijkheden tot afhalen of bezorgen, zoals RIJKS* die biedt, draagt daar zeker aan bij.

> Check ook ons LIVEBLOG: de tofste initiatieven in de food wereld in tijden van crisis

Afhalen bij toprestaurants
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Hoe is het nu bij RIJKS?

Uw reporter woont niet in Amsterdam en zal de maaltijd dus zelf af moeten halen bij RIJKS. We rijden een haast desolaat Amsterdam in en hebben het Museumplein op een paar hondenuitlaters na voor onszelf. Het is bijna troostend om de vertrouwde gevel van het restaurant te weerzien, maar binnen is het – natuurlijk – compleet anders dan anders.

Alle tafeltjes en stoeltjes hebben plaatsgemaakt voor lange tafels die vol staan met papieren tasjes voor take-away. Ook zijn er paaltjes geplaatst, zodat alle afhalers de geadviseerde afstand van 1,5 meter van elkaar kunnen aanhouden. Joris en zijn team slalommen tussen de tafels door om de tasjes te vullen met de bestellingen.

De keuken, die oogt gelukkig nog net zo levendig als in betere tijden. Er worden orders geroepen en de borden vliegen over de pas. Groot verschil is dat die borden dit keer van karton zijn, met een plastic deksel. En ze gaan dus niet naar tafels waaraan mensen in hun beste goed een avondje van het leven komen genieten, maar in kartonnen tasjes, naar mensen die gedwongen thuis moeten blijven.

Afhaalmaaltijden van RIJKS
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Een brief van Joris

Ook wij arriveren even later thuis met een grote kartonnen tas. Daarin zit een kartonnen box en twee papieren tasjes met borden en bakjes, waar de heerlijkste geuren uit opstijgen. Er zit een door chef Joris geschreven brief bij met instructies: “Het hoofdgerecht en de saus voor het dessert kunnen in een oven van 50 graden worden warm gehouden”, lezen wij.

Tot onze vreugde ontdekken we ook nog leuke attenties in de tas, zoals een pakje zakdoeken met afbeelding van Het melkmeisje van Vermeer en huisgemaakte hazelnootbonbons voor bij de koffie. De macadamianoten met ras el hanout die we als extraatje hadden besteld zijn ze vergeten, maar dit zien we dan maar als liefdevolle donatie aan het restaurant.

We beginnen met het vitamineshot van rodekool en gember, dat heerlijk is. Daarna vallen we aan op het speltbrood met luchtig geklopte bruine boter: een combinatie die haast cake-achtig aandoet. In de beste zin van het woord.

Groene gazpacho met ricotta en radijs
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

De gazpacho tintelt nog na

Het voorgerecht bestaat uit groene gazpacho met ricotta en radijs. Een ultiem verfijnd gerechtje, dat je met de beste wil van de wereld in je keuken thuis niet zo mooi in balans zou kunnen krijgen. We proeven spannende tonen van komijn (of is het ras el hanout?) die maken dat de gazpacho nog op je tong na tintelt. Om je (kartonnen) bord bij af te likken.

Voor het hoofdgerecht hebben we zowel de vega optie als het vleesgerecht besteld. Dat zijn knolselderij van het spit (een klassieker van RIJKS) met een mosterdjus en de rundersucade. Beide gerechten worden geserveerd met een knolselderij-appelpuree, krieltjes en gepofte granen.

Er zit enorm veel smaak aan het vlees en wat een lekkere knol is dat toch, die knolselderij. Met fijne texturen van de gepofte granen en veel frisheid van citrus. We zitten te oohen en aahen in eigen huiskamer.

Knolselderij van het spit van RIJKS
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy
Sucade met gepofte granen van RIJKS
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dit is take-away deluxe

We kunnen nu al uiterst tevreden uitbuiken op de bank, maar eerst is er nog een nagerecht. Dat bestaat uit hangop met honeybush (thee), cashewnoten en koffiecrumble. En dus warme karamelsaus.

De stevige jellies van honeybush maken dit een ultiem luxe dessert dat nog maar eens onderstreept dat dit geen gewone afhaalmaaltijd, maar take-away deluxe is. Als je dan ook nog je mooiste servies uit de kast haalt en de bijpassende RIJKS-playlist op Spotify van Barman Rik opzet, wordt verplicht thuisblijven bíjna een avondje uit…

*Woon je wel in Amsterdam, dan kun je je maaltijd laten thuisbezorgen met Deliveroo of Uber Eats.

#steundehoreca

> Wil je RIJKS en andere restaurants een handje helpen nu ze gedwongen de deuren moeten sluiten? Zo kun je jouw favoriete restaurants blijven steunen tijdens de corona-crisis

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.