Redactie
Redactie Restaurants 10 aug 2016
Leestijd: 3 minuten

Het magische Jacobsz in Amsterdam Oost kookt klassiek in een modern jasje

Na de succesvolle pop-up Staets in Felix Meritis werd het voor de koks tijd voor een permanente locatie. In wat ooit de plek was waar men de sleutel voor de stad Amsterdam kreeg (zelfs Napoleon Bonaparte kreeg hier de sleutel overhandigd), vind je nu restaurant Jacobsz. 

Jacobsz is het vervolg van Staets, waarbij het concept en de stijl van de gerechten hetzelfde zijn gebleven. Je kiest uit het regelmatig wisselende 3 (€32,-), 4 (€39,-) of 5 gangen (€46,-), waarbij klassieke technieken worden afgewisseld met moderne smaken.

Aankomen bij Jacobsz in Amsterdam-Oost

Het interieur van het restaurant, dat werd verzorgd door Nicemakers (onder andere bekend van The Hoxton Hotel), is ook noemenswaardig. Zo voeren okergeel, wit en hout de boventoon, zorgen de ramen voor onwijs veel lichtinval en zit je nooit met je neus naar de muur toe.

Culy ontdekt restaurant Jacobsz

Op een donderdagavond gaan we naar Amsterdam-Oost en schuiven we aan . En ondanks dat ze nog maar net open zijn, is het restaurant bijna helemaal gevuld. Op het menu staan alleen maar lekkere gerechten (lees: buikspek, burrata, bavette en meer), maar ondanks een halfuur twijfelen weten we een keuze te maken.

Tijdens het kiezen tussen de gerechten krijgen we heerlijk warm brood met citroenboter. Lekker, maar een beetje te veel van het goede. Van gewone roomboter worden we gelukkiger.

Vooraf prei en zalm

Vooraf gaan we voor de gepekelde zalm (met radijs en lemon curd) en de prei (met Merlijn – een zachte geitenkaas -, papadum en tomatenchutney).

De vis is door het pekelen zo zacht geworden dat hij op je mond uit elkaar valt, en in combinatie met de radijs en subtiele lemon curd is het een gerecht om van te dromen. Ook de prei is zálig, zoet en hartig tegelijk. We likken het bordje schoon.

De burrata met biet en perzik die we als tussengerecht bestelen is lekker, maar valt wel iets tegen.

De smaken passen goed bij elkaar, maar de burrata is niet zo romig als we gewend zijn.

Boterzacht en romig

De hoofdgerechten maken alles goed. De heilbot is boterzacht, de bulghur is zo romig als risotto en de gerookte olijfolie brengt alles perfect in balans. Voor de bavette hebben we geen woorden; het vlees is super mals, de cantharellen heerlijk vlezig en de jus de veau willen we uit een kannetje drinken.

Het enige nadeel is de grootte van de portie heilbot: we krijgen zoveel dat we geen boe of bah meer kunnen zeggen. Hierdoor slaan we met veel pijn in ons hart (en onze buik) de desserts en het kaasplankje over.

Bord én glas tot op de druppel leeg

Hoewel de burrata romiger had gemogen en de portie vis te groot is, gaan we heel blij naar huis. Niet alleen zijn de gerechten zo lekker dat we het bord aflikken, ook de wijnen zijn van hoog niveau en passen perfect bij de gerechten.

Daarbij is de bediening alleraardigst en is de sfeer zo relaxt dat het voelt alsof we een avond thuis op de bank eten. Ja, hier komen wij nog zeker nog een keer terug!

jacobsz in amsterdam oost

Adres Jacobsz

Je vindt Jacobsz in Amsterdam-Oost aan de Ringdijk 1a. Je kunt er elke dag behalve zondag van 18:00 tot 00:00 aanschuiven voor het diner.

Restaurants in Amsterdam-Oost

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.