Redactie
Redactie Inspiratie 28 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Alles over yuzu, crème de la crème van de citrusvruchten

De Aziatische keuken is er dol op en wij kunnen onze liefde ook niet meer onder stoelen of banken steken: yuzu. Dat is een citrusvrucht die lijkt op een combinatie tussen een grapefruit, citroen en een mandarijn. De uitgesproken smaak combineert perfect met vis, schaal- & schelpdieren en andere fruitsoorten.

Yuzu’s zien eruit als een soort mislukte mandarijnen en hebben vaak een wat rimpelige, stugge schil met weinig vruchtvlees. In tegenstelling tot vergelijkbare fruitsoorten als de mandarijn, wordt deze vrucht zelden uit de hand gegeten en voornamelijk gebruikt als smaakmaker. Hierbij wordt zowel de rasp als het sap gebruikt en zijn er talloze opties om het te verwerken.

Yuzu is lekker met…

Vis

Zeg je yuzu, dan denken wij: vis! Door de zurige, maar tikje zoete smaak past het perfect bij sashimi en is het natuurlijk heerlijk door ponzu. Onze favoriete combinaties zijn met yellowtail (een vissoort die vaak rauw gegeten wordt, vergelijkbaar met tonijn) en krab.

Wist je trouwens dat het relatief veel umami, ofwel de smaak van de heerlijkheid, bevat? Klik hier om alles over de vijfde basissmaak, umami, te lezen.

Bladgroenten en zoet

Verder smaakt het erg goed in combinatie met bladgroenten als spinazie, door thee, in combinatie met saké of door zoete gerechten als taart en marmelade. Kun je dus aan verse yuzu of -aroma komen? Duik dan een keer de keuken in en maak er bijvoorbeeld een meringuetaartje van, of wat dacht je van een chocoladetaart?

Onlangs lanceerde STACH trouwens een nieuwe chocoladereep: puur met yuzu en gember. Ook Yaya Kombucha bracht laatst een nieuwe kombucha met yuzu op de markt. Merken we hier een yuzu-hype op?

Yaya Kombucha met yuzu
Bron: Yaya Kombucha

Waar kan je yuzu kopen?

Hoewel ze in zo’n beetje elke supermarkt in Azië verkrijgbaar zijn, willen ze hier maar niet verschijnen. Een enkele toko heeft ze wellicht, en anders kun je ze proberen te bestellen bij de betere groenteboer.

Wat wel beter te verkrijgen is, zijn flesjes met sap (vrij prijzig) of mengsels met yuzu, zoals bijvoorbeeld rijstazijn (ponzu) of sinaasappelsap. Deze laatste zijn weer een stukje goedkoper, maar kennen niet de echte, pure smaak.

Wil je de rasp gebruiken? Haal dan een potje met gedroogde schil, -puree of gesuikerde yuzu.

Yuzu weetjes

Naast dat het veel in de keuken wordt gebruikt, zijn er ook velen die ermee in bad gaan. De schil geeft dan een zalig aroma af en kan ervoor zorgen dat je het warmer krijgt, minder verkouden wordt of de geest ontspant. Dit wordt yuzuyu genoemd.

En nog een weetje: grappig is dat hoewel -ie oorspronkelijk uit China komt (de Chinezen brachten de vrucht naar Japan omdat het bij hen niet aansloeg), deze vrucht voornamelijk in Japan wordt gekweekt en dat ook de naam uit het Japans komt.

Weet je dan ook weer!

Dit wil je ook weten

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.