Culy
Culy Inspiratie 12 nov 2013

Alles over yuzu

De Aziatische keuken is er dol op en wij beginnen er langzamerhand ook steeds meer van te houden: yuzu. De citrusvrucht die lijkt op een combinatie tussen een grapefruit, citroen en een mandarijn, en combineert perfect met vis, schaal- & schelpdieren en andere fruitsoorten.

Yuzu’s zien eruit als een soort mislukte mandarijnen en hebben vaak een wat rimpelige, stugge schil met weinig vruchtvlees. In tegenstelling tot vergelijkbare fruitsoorten als de mandarijn, wordt deze vrucht zelden uit de hand gegeten, en voornamelijk gebruikt als smaakmaker. Hierbij wordt zowel de rasp als het sap gebruikt en zijn er talloze opties om het te verwerken.

Grappig is dat hoewel -ie oorspronkelijk uit China komt (de Chinezen brachten de vrucht naar Japan omdat het bij hen niet aansloeg), deze vrucht voornamelijk in Japan wordt gekweekt en dat ook de naam uit het Japans komt.

Yuzu is lekker met…

Zeg je yuzu, dan denken wij: vis! Door de zurige, maar tikje zoete smaak past het perfect bij sashimi en is het natuurlijk heerlijk door ponzu. Onze favoriete combinaties zijn met yellowtail (een vissoort die vaak rauw gegeten wordt, vergelijkbaar met tonijn), krab, gember en chocolade.

Wist je trouwens dat het relatief veel umami, ofwel de smaak van de heerlijkheid, bevat? Klik hier om alles over de vijfde basissmaak, umami, te lezen.

Bron: Flickr

Verder smaakt het erg goed in combinatie met bladgroenten als spinazie, door thee, in combinatie met saké of door zoete gerechten als taart en marmelade. Kun je dus aan verse yuzu of -aroma komen? Duik dan een keer de keuken in en maak er bijvoorbeeld een meringuetaartje van, of wat dacht je van een chocoladetaart?

En voordat we het vergeten: wist je dat er ook macarons worden gemaakt met yuzu-smaak? Wij spotten ze al bij Ladurée en vinden het echt een aanrader!

macaron
Bron: Flickr

Kopen

Hoewel ze in zo’n beetje elke supermarkt in Azië verkrijgbaar zijn, willen ze hier maar niet verschijnen. Een enkele toko heeft ze wellicht, en anders kun je ze proberen te bestellen bij de betere groenteboer.

Wat wel beter te verkrijgen is, zijn flesjes met sap (vrij prijzig) of mengsels met yuzu, zoals bijvoorbeeld rijstazijn (ponzu) of sinaasappelsap. Deze laatste zijn weer een stukje goedkoper, maar kennen niet de echte, pure smaak.

Wil je de rasp gebruiken? Haal dan een potje met gedroogde schil, -puree of gesuikerde yuzu.

yuzu
Bron: Flickr

Tot slot

Naast dat het veel in de keuken wordt gebruikt, zijn er ook velen die ermee in bad gaan. De schil geeft dan een zalig aroma af en kan ervoor zorgen dat je het warmer krijgt, minder verkouden wordt of de geest ontspant. Dit wordt yuzuyu genoemd.

Bron: Flickr
Reageer op artikel:
Alles over yuzu
Sluiten