Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 25 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Dit is de mooiste toast die we ooit hebben gezien

Van een razend druk leven als designer in Tokio naar een kluizenaarsbestaan in lockdown: hoe vul je al die vrije tijd in vredesnaam in? De Japanse Manami Sasaki besloot om niet bij de pakken te blijven zitten en zichzelf een nieuw hobby aan te meten: kunst maken met toast.

Sinds de lockdown maakt de ontwerpster dagelijks een eetbaar kunstwerkje op toast. Op haar Instagrampagina zien we exemplaren verschijnen met nagemaakte VOGUE-cover, met de Marimekko-bloemen en zelfs met het Nederlandse Nijntje.

Lees ook: Trend: focaccia kunst is misschien wel precies wat we nu nodig hebben

3 tot 4 uur bezig

De Japanse artieste was al langer aan het werk als ontwerpster, maar het is pas sinds de lockdown dat ze eten ging gebruiken als in haar creaties.

“Voor de lockdown sloeg ik af en toe maaltijden over. Ik had een druk leven en ik dacht dat maaltijden overslaan me productiever zou maken. Maar in deze situatie heb ik geleerd om het ritme van de dag te waarderen.”

En het ritme van de dag weten te waarderen (inclusief een stevige portie geduld!), dat is nodig om dit soort kunstwerken te maken, denken we. Het beleggen van een toast kan namelijk wel 3 tot 4 uur in beslag nemen. Ze gebruikt enkel een naald en een botermesje en ingrediënten die ze in de dichtstbijzijnde supermarkt vindt.

Zelf kunst met toast maken

Wil je zelf ook kunst met toast maken? Misschien kun je wat opsteken van de Sasaki’s advies:

  • Voeg niet té veel details toe. Te veel details zullen er onhygiënisch uitzien en de kleur en de textuur van het eten zullen vervagen.
  • Maak eerst een ongebakken versie en schuif de toast dan in de oven. De toast even bakken kan een mooi effect geven.
  • Zorg dat de toast er nog steeds uitziet als iets dat je zou willen opeten. Het is belangrijk dat het lekker is en dat mensen de indruk krijgen dat het heerlijk is wanneer ze ernaar kijken. Dit bereik je door zo weinig mogelijk kunstmatige kleurstoffen te gebruiken.
  • Voel je er niet slecht over om je kunstwerk op te eten: het blijft ten slotte eten.

Stiekem zouden wij het met dat laatste punt toch wel wat moeilijk hebben, na 4 uur ijverig beleggen.

Is toast art niet jouw ding? Dan kun je je nog altijd toeleggen op cereal pancakes. Zo komen we de quarantaine wel door.

Meer trends?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.