Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 17 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Zo kun je je favoriete restaurants blijven steunen tijdens de corona-crisis

Het is een feit: alle Nederlandse horecagelegenheden zijn wederom dicht. Het is een preventieve maatregel van het kabinet in de strijd tegen het coronavirus. Met grote gevolgen voor onze favoriete restaurants. Culy onderzocht hoe je je favoriete restaurants kunt steunen in tijden van crisis.

Het kabinet besliste onlangs dat alle Nederlandse horeca nogmaals voor onbepaalde tijd op slot moet. Wil je je favoriete restaurants ondertussen een hart onder de riem steken, steun ze dan met de volgende tips:

> Volg ook onze liveblog over de tofste initiatieven in de food wereld in tijden van crisis 

1. Haal af

We kregen er al een voorproefje van tijdens de eerste lockdown en ook nu storten horeca-ondernemers zich met volle kracht op het bedenken en organiseren van afhaal- en bezorgmaaltijden als een manier om toch te kunnen overleven. Wát een creativiteit en doorzettingsvermogen vraagt dit toch weer van al die getroffen ondernemers… petje af.

Sommigen van hen bieden complete menu’s waarmee je de ervaring van uit eten gaan naar je keukentafel haalt. Anderen storten zich op inventieve take-away concepten. Zo is restaurant Entrepot begonnen met het verkopen van burgers vanuit de achteringang (die gaan we héél snel eens afhalen!) en heeft wijnbar Otto Volante nu een ‘calzoneria‘.

Als je kan, bestel dan een bezorgmaaltijd of ga afhalen bij je favoriete restaurants of de restaurants bij jou in de buurt. Goed om rekening mee te houden: bestel je bij het restaurant zelf (dus niet via een bezorgservice), dan gaat al het geld naar het restaurant.

> Culy stelde ondertussen een gigantische lijst samen met Culy-approved hotspots door heel Nederland waar je nu (weer) kunt afhalen. 

2. Doordeweeks

Je kunt je voorstellen dat veel mensen er pas in het weekend aan denken om ‘thuis uit eten te gaan’ en dus voor bovenstaande afhaal- en bezorgopties te kiezen. Maar geloof ons: de horeca kan álle steun nu heel hard gebruiken. Denk er dus ook eens vaker aan om op een doordeweekse dag de culinaire vlag uit te hangen en wat te bestellen bij de horeca. Of om ergens lunch te gaan halen, tijdens je tussen-de-middag-wandelingetje. Want hoe fijn is het als je op een drukke dag niet zelf hoeft te koken?

Bovendien zijn het niet alleen de restaurants die het moeilijk hebben, denk ook aan koffiebars, cafés en lunchspots. Koninklijke Horeca Nederland tipt aan de NOS dat je als gast het beste de horeca kunt steunen door doordeweeks iets lekkers te bestellen bij dat café, je favoriete restaurant, koffietentje of lunchroom. En dan in het weekend gewoon dat hele menu, “voor die bijzondere ervaring thuis”, aldus KHN tegen NOS.

En zeg nou zelf: zo’n kardemom bun van 4850 gaat er toch áltijd wel in…?

3. Koop een tegoedbon

Had je nog reserveringen staan of plannen om uit eten te gaan? Cancel ze niet, stel ze liever uit, zeggen de restauranteigenaren. En koop alvast een tegoedbon, als blijk van steun.

Chef Alex Haupt van 101 Gowrie in Amsterdam schrijft bijvoorbeeld op Instagram dat je het restaurant een beetje kunt steunen door een tegoedbon te kopen (zonder verloopdatum) en dat je je reservering kunt uitstellen in plaats van annuleren.

Restaurant FOER doet hetzelfde, zij zeggen: “Laten we allemaal ongedeerd de COVID-19-crisis doorkomen en onze toekomstige diners in onze lokale restaurants plannen.”

4. Doneer

“Wees geen krent en red je favoriete eettent” is de leus van de website Dineren is Doneren. Via de website zoek je je favoriete restaurants op en kun je de kosten van een gerecht doneren. “Zo help je jouw favoriete restaurant door deze zware financiële tijd heen”, aldus de intiatiefnemers.

Staat jouw restaurant er niet op? Dan kun je die zelf toevoegen. En de stats zijn transparant: zo kun je zien dat er op dit moment maar liefst € 38.973 is gedoneerd aan 1537 restaurants. Way to go!