Zo kun je jouw favoriete restaurants blijven steunen tijdens de corona-crisis

Het is een feit: alle Nederlandse horecagelegenheden zijn sinds afgelopen zondag dicht. Het is een preventieve maatregel van het kabinet in de strijd tegen het coronavirus. Met grote gevolgen voor onze favoriete restaurants. Culy onderzocht hoe je je favoriete restaurants kunt steunen in tijden van crisis.

Op zondag 15 maart rond 17:40 werd het opeens haarfijn duidelijk: álle Nederlandse horeca moest de deuren gaan sluiten, en wel binnen 20 minuten. De corona-crisis houdt ons allemaal in z’n greep en Culy leeft mee met alle getroffenen.

De volksgezondheid heeft nu de hoogste prioriteit en gelukkig maar. Wil je je favoriete restaurants ondertussen een hart onder de riem steken, steun ze dan met de volgende tips:

> Volg ook onze liveblog over de tofste initiatieven in de food wereld in tijden van crisis 

1. Koop een tegoedbon

Had je nog reserveringen staan of plannen om uit eten te gaan? Cancel ze niet, stel ze liever uit, zeggen de restauranteigenaren. En koop alvast een tegoedbon, als blijk van steun.

Chef Alex Haupt van 101 Gowrie in Amsterdam schrijft bijvoorbeeld op Instagram dat je het restaurant een beetje kunt steunen door een tegoedbon te kopen (zonder verloopdatum) en dat je je reservering kunt uitstellen in plaats van annuleren.

Restaurant FOER doet hetzelfde, zij zeggen: “Laten we allemaal ongedeerd de COVID-19-crisis doorkomen en onze toekomstige diners in onze lokale restaurants plannen.”

2. Bestel een bezorgmaaltijd of ga afhalen

Nu restaurants hun deuren verplicht gesloten moeten houden, onderzoeken zij (creatieve) manieren om eten te kunnen laten bezorgen via Deliveroo en Thuisbezorgd of door een afhaalservice te beginnen.

Restaurant 4850 (waar onlangs de nieuwe chef Túbo Logier startte) is creatief met take-away: hun befaamde kaneelbroodjes en koffie zijn nu af te halen en ze werken aan een bezorgservice voor hun dinergerechten. Restaurant Fermin in Rotterdam gaat aan de pizza delivery. 101 Gowrie verkoopt zijn heerlijke brood en boter via Instagram Stories.

Ook bijzonder is het dat sterrenrestaurant RIJKS* nu een driegangenmenu aan huis levert. Je kunt bestellen via Deliveroo of het zelf komen afhalen. Jermain de Rozario toverde zijn restaurant De Rozario* in Helmond om tot een to-go. En zo zijn er nog veel meer initiatieven van je favoriete restaurants. Rijsel maakt bijvoorbeeld zijn klassiekers voor thuis en ook Scheepskameel heeft een aantal heerlijke gerechten voor je in petto.

Handig: Gault&Millau heeft online alle toprestaurants in Nederland in kaart gebracht die nu ook een take away-service aanbieden.

Het is wel nog even de vraag hoe lang het blijft toegestaan om gerechten af te halen vanwege de veiligheid. Dus check de richtlijnen van het RIVM en blijf op de hoogte.

> Volg hier ook ons LIVEBLOG over de tofste initiatieven in de food wereld in tijden van crisis

3. Op 5 juni: Nationale Buiten de Deur Eten-dag

Milou Wolterinck uit Twente ziet met lede ogen aan hoe zwaar horeca-ondernemers het nu hebben en doet een oproep om de horeca massaal te steunen op 5 juni. Ze heeft die dag uitgeroepen tot ‘Nationale Buiten de Deur Eten-dag’. Op Facebook is er een evenement voor aangemaakt.

Het initiatief is bedoeld als hart onder de riem voor alle horecaondernemers die nu in zwaar weer verkeren. De hoop is dat ze op 5 juni weer gasten kunnen verwelkomen en dat we daar massaal gebruik van maken.

“Ik zou het mooi vinden dat mensen vooral bij hun plaatselijke horecamensen op 5 juni gaan eten. Op het eigen marktpleintje, bij een zaak in je eigen wijkje, in je eigen dorp… We lijken als gewone burgers geen invloed te hebben op veel dingen, maar ik denk dat we echt samen het verschil kunnen maken”, zegt zij in het AD over haar initiatief.

4. Wees geen krent en red jouw favoriete eettent

En dan is er nog een oproep: doneer, doneer, doneer. Op de website ‘Wees geen krent en red jouw favoriete eettent‘ kun je je favoriete restaurant(s) opzoeken en de kosten van een gerecht doneren. “Zo wordt dineren voor nu even doneren”, aldus de website.

Meer support

Er komen steeds nieuwe initiatieven bij. Volg ook onze liveblog over de tofste initiatieven in de food wereld in tijden van crisis  voor de laatste updates.

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Zo kun je jouw favoriete restaurants blijven steunen tijdens de corona-crisis
Sluiten