4850 in Amsterdam: steengoed Scandinavisch met de leukste wijnkast van de stad

‘s Ochtends drink je er een goede kop Zweedse koffie, ‘s middags lunch je met een goed belegde Scandinavische boterham en ‘s avonds ontpopt 4850 in Amsterdam zich dan weer van koffiebar tot wijnbar. Een bijzonder adresje in Amsterdam-Oost.

Scandinavische roots

Chef Rikard Andersson is ook eigenaar van restaurant Scandinavian Embassy. Hij smeedde samen met barista & sommelier Daniel Schein het snode plan om een Scandinavische koffiebar slash wijnbar slash restaurant te openen. Immers: beiden hebben Scandinavische roots. En wat uit Scandinavië komt is lekker, zo wisten de mannen allang.

De koffie wordt gemaakt van Zweedse koffiebonen, je loopt direct bij binnenkomst tegen een enórme wijnwand aan. En dan is er ook nog een uitgebreide kaart met champagnes. Fijn: dat hoeft niet per se per fles, er zijn elke dag drie soorten champagne die je per glas kunt bestellen.

Het menu van 4850

Misdadige hoeveelheid foie gras

En dan is er nog dat betoverende lekkers uit de nordic cuisine. Denk aan roggebrood met yoghurt, haring, een berg geraspte oude Hollandse kaas en knapperige ingemaakte uitjes. Of steak tartare van dry-aged rundvlees én kalf, zalmeitjes, gefermenteerde augurk, eidooier en een misdadig lekkere hoeveelheid geraspte foie gras eroverheen.

Ook fijn – voor bij de wijn – charcuterie van Scandinavische varkens én Schipholgans. En er is nog veel meer lekkers uit die keuken van het hoge noorden. Proef bijvoorbeeld ook zeker de kanelbullens (kaneelbroodjes): die worden hier meerdere keren per dag vers gebakken.

4850 is van woensdag t/m maandag geopend tot 23:00 uur. Doordeweeks vanaf 09:00 uur, in het weekend vanaf 10:00 uur.

Meer leuks in Amsterdam-Oost:

Kanelbullar bij 4850
Restaurant 4850 in Amsterdam
Reageer op artikel:
4850 in Amsterdam: steengoed Scandinavisch met de leukste wijnkast van de stad
Sluiten