Een van onze favoriete maaltijdsoepen: Indonesische soto ayam

Deze Indonesische soto ayam is een maaltijdsoep op basis van zelfgemaakte kippenbouillon en eet je met verschillende garnituren zoals taugé, geplukte kip en rijst. Het recept is afkomstig van de leuke blog First we Eat, een aanrader om een keer te bezoeken. 

Voor dit recept zijn een aantal typisch Aziatische ingrediënten nodig. Deze zijn bij de meeste toko’s te vinden en in sommige supermarkten. Klik op de ingrediënten voor meer informatie. 

Verhit een scheutje olie in een grote braadpan en bak de kip aan alle kanten aan. Doe wanneer de kip is aangebraden, water in de pan tot de kip helemaal onder staat. Doe de rest van de ingrediënten voor de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat de bouillon vanaf het moment dat het water kookt drie uur koken. Wil je de bouillon wat meer op smaak brengen, gebruik dan wat zout.

Verhit de oven op 160 graden en rooster de kemiri noten tien minuten. Haal de kip uit de bouillon en zeef de andere ingrediënten eruit. Laat de kip even afkoelen.

Verhit een scheutje olie in een andere grote braadpan (of gebruik die waar de bouillon in zat, en giet die even over in een andere pan of kom). Bak de ui, knoflook, gember en laos en paar minuten in de olie tot de ui glazig is. Voeg de kukurma, koriander, komijn en trassi toe. Rasp de kemirinoten boven de pan en roer alles goed, tot de geuren vrijkomen, maar het (nog) niet aanbakt.

Giet de bouillon bij deze pan en laat het geheel 5-10 minuten koken. Pluk ondertussen het kippenvlees van de kip en doe dit in een bakje. Doe alle andere ingrediënten apart in bakjes en zet deze op tafel. Zet de bouillon op tafel en eet smakelijk!

dsc_0631DSC_0642-940x625