Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 9 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: millionaires shortbread met gezouten karamel en speculaaskruiden

Deze millionaires shortbread met gezouten karamel vindt iedereen lekker! Shortbread slaat op het koekje, gemaakt van lekker bros zanddeeg. Daarop gaat een laagje karamel, gevolgd door een laagje knapperige chocolade. Wij maakten een versie met salted caramel met speculaaskruiden.

Je bent gewaarschuwd: deze koekjes zijn zó lekker, dat je er niet vanaf kunt blijven. Begin wel op tijd met bakken: ze moeten tussendoor een paar keer afkoelen.

Chocolade-karamel koek met salted caramel en speculaaskruiden

1. Shortbread maken

Verwarm de oven voor op 170 graden en zet een bakvorm van ongeveer 23 bij 23 cm klaar. Bekleed ‘m met bakpapier.

Meng de bloem met de suiker en een snuf zout. Wrijf er 200 gram koude boter erdoorheen. Dat kan met de hand (gebruik je vingertoppen!) maar ook in een staande mixer. Zorg ervoor dat de boter goed koud is, voor extra kruimelige, boterige koekjes. En werk snel.

Op het moment dat je een zanderig, maar samenhangend deeg hebt, maak je er een bal van. Druk het deeg vervolgens uit in de bakvorm. Maak de bovenkant glad (gebruik je knokkels!).

Prik met een vork gaatjes in het deeg en zet het 5 minuten in de voorverwarmde oven.

Zet daarna de temperatuur van de oven terug naar 150 graden en bak nog eens 30 minuten, tot je een goudkleurige (maar nog niet bruine) zandkoek hebt. Laat de koek volledig afkoelen voordat je de karamel (volgende stap) erover uitgiet.

2. Salted caramel met speculaaskruiden

Smelt de rest van de boter (115 gram) in een pannetje op laag vuur. Giet de gecondenseerde melk en de golden syrup erbij en meng door elkaar met een garde. Breng aan de kook en zorg dat het mengsel heel zachtjes pruttelt.

Laat de salted caramel ongeveer 10 minuten heel zachtjes pruttelen, tot ‘ie een goudbruine kleur heeft. Blijf ondertussen roeren in de pan met een houten lepel. Houd het goed in de gaten en loop niet weg, want je karamel kan snel verbranden!

Als je karamel een mooie kleur heeft, haal je het van het vuur. Roer de speculaaskruiden erdoorheen. Giet de salted caramel met speculaas over de afgekoelde zandkoek en besprenkel met het zeezout. Laat de karamel iets uitharden.

3. Chocolade smelten

Smelt ondertussen de chocolade. Dat kan au bain marie, maar ook in de magnetron. Laat 5 minuten afkoelen en giet het dan in een egale laag over de zandkoek met salted caramel.

Zet de millionaires shortbread een uur in de koelkast, om verder uit te harden. Snijd ‘m daarna in 16 vierkante stukjes of in repen. Bewaar ze in de koelkast tot gebruik en haal ze vlak voor het serveren uit de koelkast, zodat de karamel de kans krijgt om lekker sticky te worden.

Millionaire's shortbread met salted caramel

Meer goddelijke recepten met salted caramel:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.