Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 31 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Zó cool: de sojasaus van Tomasu wordt lokaal gebrouwen in Rotterdam

Als we denken aan sojasaus, zien wij altijd eeuwenoude Japanse brouwprocessen voor ons. Compleet met Japanse brouwmeesters die in grote potten staan te roeren. Dat dat ook ‘gewoon’ in ons eigen Rotterdam kan, was nooit in ons opgekomen. Toch is er nu écht sojasaus uit Rotterdam: Tomasu.

Tomasu sojasaus

We mochten proeven van deze unieke Rotterdamse sojasaus en waren meteen verkocht. Tomasu heeft diepe, gelaagde smaken. Daarnaast proef je ook iets fris en in de verte kun je paddenstoelen ontwaren. Dit is een grand cru onder de sojasauzen, om van te genieten.

De Rotterdamse sojasaus wordt dan ook natuurlijk gebrouwen en gerijpt op oude gebrande eiken whiskyvaten, die wel 30 tot 50 jaar oud zijn. De sojasaus wordt in een kleine oplage gemaakt, helemaal met de hand. Daarom wordt elk flesje met de hand genummerd.

OMG: je kunt nu ook een vat met sojasaus kopen voor thuis

Tomasu rotterdamse sojasaus

Echte Rotterdamse sojasaus

Natuurlijk wordt er in Nederland wel meer sojasaus geproduceerd, in fabrieken. Maar Tomasu is de enige microgebrouwen sojasasaus in Europa. Dus een kleine brouwerij, die vooral ambachtelijke producten maakt. Daarbij zijn alle grondstoffen die ze hier gebruiken, afkomstig uit de regio. En dat maakt het échte Rotterdamse sojasaus.

Hoe en waarom deze sojasaus? Bakker Thomas Uljee werd geinspireerd door de Amerikaan Matt Jamie uit Louisville, die zelf sojasaus brouwt op bourbonvaten. Ze maakten kennis, waarna Thomas aan de slag ging, thuis in Rotterdam. Dat doet hij niet alleen, maar samen met zijn vriendencollectief: BoerBakkerBert.

Tomasu

Tijd als belangrijkste ingrediënt

In de sojasaus gaat ondermeer lokaal geteeld graan, sojabonen en tarwe. Daarbij gaat bronwater en grof Keltisch zeezout, uit het Franse Guerande.

Alles goed en wel, maar sojasaus komt natuurlijk tot stand door fermentatie. Daarvoor heb je een zogenaamde starter of een schimmel (kōji in het Japans) nodig. En Tomasu beschikt over zijn eigen schimmel: de aspergillus oryzea Tomasu.

Maar het belangrijkste ingrediënt is tijd, aldus de makers. De sojasaus moet 24 maanden fermenteren, daarna nog eens 12 maanden rijpen. Al met al duurt het dus 3 jaar voordat je een flesje Rotterdamse sojasaus in je handen hebt. En dat maakt Tomasu iets heel bijzonders…

Tomasu is online te koop

sojasaus rotterdam
Tomasu
Tomasu

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.