Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 7 jan 2017
Leestijd: 3 minuten

Chicken & Waffles: waar komt deze bijzondere combi vandaan?

Een zachte wafel, gecombineerd met gefrituurde kip en zoete maple syrup. Je moet er maar opkomen. Toch is chicken & waffles – zoals de Amerikanen dat zo mooi noemen – een heel geliefd gerecht in Amerika. Wij zoeken uit waarom.

Heb je het over Soul food, dan heb je het over chicken & waffles. Gefrituurde kip wordt geserveerd op een warme wafel, meestal met een flinke klodder maple syrup (ahornsiroop). Dit maakt de combinatie crunchy, hartig, zout en zoet.

Bacon erbij?

Alsof dat nog niet genoeg is, komt er soms nog knapperige bacon of mosterdsaus bij en de combinatie fried chicken & waffles benedict (dus met een gepocheerd ei en hollandaisesaus) komt op veel menukaarten voor. Chef Thomas Keller serveert in zijn restaurant Ad Hoc soms gefrituurde kip met citroen met crispy wafels.

Overigens heb je ook nog een andere variant van kip en wafels dan die wij kennen. Zo wordt er ook weleens pulled chicken met jus bovenop een wafel geserveerd. Die versie noemen ze de ‘Pennsylvania Dutch’ variant; aan de versie met fried chicken refereren Amerikanen als de ‘soul food’ variant.

chicken & waffles / wafels met gefrituurde kip

Jazzy gerecht

Maar waar komt deze bijzondere combinatie eigenlijk vandaan?

Het was in de regio van de Pennsylvania Dutch (immigranten die vanuit de Palts in het zuidwesten van Duitsland en vanuit Zwitserland naar Amerika zijn geëmigreerd), rond 1600, dat kip en wafels voor het eerst werden gecombineerd tot één gerecht. Juist; de Pennsylvania Dutch variant werd hier geboren.

De versie met gefrituurde kip werd in restaurant Wells Supper Club in de wijk Harlem in New York bedacht. Hier was het een zoete inval van jazzmuzikanten die na hun nachtelijke optredens nog even langsgingen in het restaurant. Ze waren te laat om te dineren, maar nog te vroeg voor het ontbijt. De kip die de chef nog over had van het diner, werd gecombineerd met het ontbijtmenu. Chicken & waffles werd dé nachtelijke snack.

Dat was anno 1938. In 1976 werd in Los Angeles het eerste restaurant rondom dit gerecht geopend: Roscoe’s House of Chicken and Waffles. Later volgden er nog veel meer restaurants en werd het ook in bestaande restaurants op de kaart gezet.

wafels en gefrituurde kip

Chicken & waffles in Nederland

In Nederland wordt het gerechtje ook steeds populairder; misschien omdat de fried chicken uit de Japanse (chicken karaage) en Koreaanse keuken ook gretig aftrek vinden onder foodies.

In Amsterdam kun je ‘t bijvoorbeeld vinden bij Staring at Jacob en bij Eastside. Bij Cut Throat serveren ze een intrigerende versie: de kip is gemarineerd in Louisiana hot sauce en karnemelk, de wafels bevatten cheddar. Met erbovenop: koolsla van appel en selderij en maple syrup on the side.

Hotspot G’s serveert een chicken waffle burger met fried chicken tussen twee suikerwafels, belegd met bacon, cheddar en spicy maple syrup coleslaw. En in de Foodhallen kun je bij de stand van Chicks Love Donuts gaan voor de donut chicken burger: Koreaanse gefrituurde kip op een homemade donut.

In Rotterdam eet je chicken & waffles bij Altijd in de Buurt, vlakbij het Centraal Station.

Zelf maken? Nombelina heeft een leuk recept voor gefrituurde kip met wafels, afgemaakt met bacon, ahornsiroop en bieslook. Yum!

PBS

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.