Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 29 aug 2019
Leestijd: 5 minuten

Restaurant Europa in Zaandam is het coolste nieuwe restaurant van Nederland

Restaurant Europa in Zaandam is misschien wel één van de spannendste restaurants die de afgelopen tijd openden in Nederland. Ze serveren hier een vast menu van acht gangen aan een bar rondom de keuken. Die keuken huist dan weer middenin een oude kogelfabriek die dé creatieve hotspot van Noord-Holland belooft te worden.

Restaurant in een oude kogelfabriek

Die oude kogelfabriek heet het HEM. Kort samengevat is het een creatieve broedplaats waar je dwars door de kunst heen loopt (op moment van schrijven is er een expo die is gecureerd door de mensen van Patta), of zomaar binnenvalt bij een boksgala of een boekpresentatie (van Steven van Lummel).

Als je er rondloopt, zijn er tal van spannende ruimtes te ontdekken. Aan de achterkant van het pand staat een dj te draaien aan het water, terwijl mensen in de zon loom een drankje drinken.

HEM in Zaandam
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Alles op open vuur

Het HEM ligt op het Hemburgterrein: een gebied op de grens van Amsterdam en Zaandam. Er vaart van donderdag t/m zondag een speciale pont tussen Amsterdam Centraal en het HEM. In 25 minuten sta je aan de overkant (en je mag je fiets meenemen). Het is niet alleen een creatieve broedplaats, maar beschikt ook over een Café Restaurant. Daarnaast is er Restaurant Europa. En speciaal voor Europa zijn we richting Zaandam afgereisd.

En geloof ons: dat is het vaartochtje waard. Want Restaurant Europa is spannend, anders en supertof. Het bevindt zich in een open ruimte middenin de fabriek, waar twee lange bars (met ruimte voor 30 gasten) rondom een open keuken zijn geplaatst (ons doet het een beetje denken aan restaurant Blanca in New York, maar er zijn wereldwijd nog meer van dit soort no-table restaurants). Daar koken de mannen van Europa op open vuur. Krabben, krieltjes, cavalo nero: álles gaat daarop.

Het interieur van restaurant Europa in Zaandam
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Restaurant Europa

De vijf mannen die Restaurant Europa runnen, zijn geen onbekenden. Je kent ze misschien nog wel van BAK en Hotel de Goudfazant. Ze leerden elkaar kennen bij Rotisserie in Amsterdam, bekend om zijn fantástische burgers en kip.

Wat ze bij Europa doen, is van een totaal andere orde. En toch ook weer niet: als je bij Rotisserie je tanden in een burger zette, had je al dondersgoed door dat je belachelijk goed moet kunnen koken om zoiets ogenschijnlijk simpels zó goed uit te voeren. Ze vonden het zelf tijd voor iets anders. Meer creatieve vrijheid. En direct contact met de gasten.

Eerst doken ze her en der op met een pop-up, inmiddels is Het HEM de vaste stek van het restaurant geworden. Hier blijven ze volgens de plannen zo’n twee jaar zitten, daarna is het tijd voor een volgend avontuur.

Bosui op open vuur bij Restaurant Europa
Bron:

Acht gangen vis & groente

Als gast van Restaurant Europa heb je jezelf volledig over te leveren aan de chefs, want zij koken een vast menu van acht (kleine) gangen. Die acht gangen interpreteren ze hier trouwens losjes; stiekem zijn het er meer. Maar nergens voelt het als zwaar of te veel.

Het menu gaat ongeveer elke twee weken op de schop. Op dit moment staan er vooral vis, schaal- en schelpdieren plus groenten op het menu. Dat bevalt zó goed, dat de mannen overwegen om het hele jaar met alleen vis en groenten te koken.

De stijl van de keuken wordt ons tijdens een avondje tafelen al vrij snel duidelijk: vrij clean, weinig ingrediënten en álles wordt gebruikt. Afsnijdsels van de bosuien worden bijvoorbeeld net zo lang gebarbecued tot je ze kunt vermalen tot een poeder. Dat dan weer bovenop je oester belandt, bijvoorbeeld.

Boven het vuur waarop wordt gekookt, hangen drie gefileerde vissen hoog in de lucht. Als we vragen wat daar de bedoeling van is, vertelt chef Rein Op ‘t Root ons dat ‘ie dat nog niet precies weet. “Het is vooral bedoeld als manier van conserveren, om niets weg te hoeven gooien. Misschien maken we er wel een bouillon van.”

Chef aan het werk bij Restaurant Europa
Bron:

Wentelteefjes van de barbecue

Leuk vinden we de keuze voor bepaalde ingrediënten uit de omgeving, zoals gefermenteerde tomaten uit Osdorp, rozenbottel en kruisbes en groene peper uit de Beemster.

Verliefd worden we op gerechten als de zuurdesemtoast, die is ingesmeerd met karnemelk en ei en daarna op de barbecue is gebakken. ‘Een gebarbecued wentelteefje’, aldus de chefs. En dat dus als gang vijf, hè? Tof. De crème fraîche die erbij wordt geserveerd, maken ze zelf en die is op smaak gebracht met Lievevrouwebedstro: een plantje dat vroeger als goedkope vervanger van vanille werd gebruikt.

Maar de ‘crab head fondue’ is misschien wel het spannendste gerecht dat we de laatste tijd hebben gegeten. Het is geïnspireerd op een Japans gerecht dat Kani Miso Korasho heet. Het is Noordzeekrab, waarvan het corail (kuit) is aangemaakt met een scheutje witte wijn en boter, waardoor het verandert in een gebonden saus. Eidooier erop, gebarbecuede groenten en rauwe groenten erbij en je eet als een koning. Of Japanse keizer, zo je wil.

We nemen je aan de hand van foto’s mee door de gerechten die we vanavond eten bij Europa:

Restaurant Europa in Zaandam
Rauwe snoekbaars met rozenbottel en kruisbes, afgemaakt met chili-olie –  (Fotografie: Justin de Nooijer voor Culy)
Tomaten uit Osdorp
Gefermenteerde tomaten uit Osdorp met tomatenwater en mosselcrème –  Justin de Nooijer voor Culy
Koolrabi met scheermessen
Koolrabi met scheermessen en broodkruim –  Justin de Nooijer voor Culy
Zuurdesemtoast met karnemelk en ei
Zuurdesemtoast ingesmeerd met karnemelk en ei, daarna gebarbecued als een wentelteefje –  Justin de Nooijer voor Culy
Krab bij Restaurant Europa
‘Crab head fondue’ van Noordzeekrab met eidooier en gebarbecuede en rauwe groenten –  Justin de Nooijer voor Culy
Krieltjes met Amandes (schelpdier), amandelmelk en kokkels – 
Cavalo nero
Cavalo nero met bouillon van de poten van de krab – 
Schol gewikkeld in romaine van de barbecue met saus van spinazie en groene peper uit de Beemster. Plus de krokante huid van de schol – 
IJs van getoaste parelgort met gebarbecuede appel en granité van appel – 
Tartelette van blauwe druif met kruim van pompoenpit en kwark – 

Reserveren bij Restaurant Europa

Een achtgangendiner bij Restaurant Europa kost je € 60,- euro. Ze schenken (naast alcoholvrije opties) enkel bieren en vins naturels (natuurwijnen). Een aanrader om je door te laten verrassen.

Zo trappen we bijvoorbeeld af met perencider en krijgen we bij de zuurdesemtoast een wild blond bier van de Nijmeegse bierbrouwerij Nevel geserveerd, gemaakt van wilde gisten en wild geplukte ingrediënten. Één grote ontdekkingstocht dus. Wij kunnen alleen maar zeggen: pak die pont!

Het adres van restaurant Europa:

Het HEM
Warmperserij 1
Zaandam

Restaurant Europa is van donderdag t/m zaterdag geopend. Reserveren kan online

Binnenkijken bij restaurant Europa in Zaandam
Restaurant Europa Zaandam
Fotografie: Justin de Nooijer voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.