Voor al je kookinspiratie: de lekkerste seizoensgroenten van augustus

Een nieuwe maand, een nieuwe reeks groenten. Seizoensgroenten zijn een geweldige manier om je hart voor koken én de natuur te verenigen in de keuken. Met veel culinaire liefde hebben we een kalender met seizoensgroenten gemaakt. Deze keer: de seizoensgroenten van augustus.

Koken met seizoensgroenten

Koken met seizoensgroenten is altijd een goed idee. Ten eerste zijn seizoensgroenten simpelweg lekkerder dan groenten die niet in het seizoen geteeld zijn. Dat komt omdat de groenten in optimale omstandigheden zijn geteeld en omdat ze een veel minder lange reis naar ons bord moeten afleggen.

Ten tweede zijn seizoensgroenten een duurzame keuze. Wie bijvoorbeeld ’s winters aardbeien wil kweken, zal daarvoor tropische omstandigheden moeten nabootsen die erg veel (onnodige) warmte-energie kosten.

Tot slot zijn seizoensgroenten een stuk goedkoper omwille van de beperkte energie die nodig is om ze te telen.

Seizoensgroenten augustus

Reden genoeg dus, lijkt ons! Voor wie helemaal overtuigd is, hebben we de seizoensgroenten van augustus op een rijtje gezet. En dat zijn er véél.

Aardappelen

Deze oer-klassieke knollen zijn deze maand volop in het seizoen. Het ideale excuus voor deze perfect gebakken aardappelen of de perfecte aardappelgratin.

Liever wat verfijndere gerechtjes? Probeer dan deze frites met basilicum en Parmezaanse kaas (van de enige echte Sergio Herman, jawel) of deze geweldige kip piri piri schotel met gebakken aardappeltjes en sla.

Andijvie

Toegegeven, andijvie heeft misschien niet het meest sexy imago, maar er gaat stiekem niks boven een goeie ouwe stamppot met andijvie. Deze met bloedworst, spek en appel kunnen we iedereen aanraden, net als deze met kabeljauw en mosterdsaus. Niet zo’n stamppot-liefhebber? No worries, je kunt nog veel meer met andijvie. Probeer ‘s één van deze heerlijke recepten met andijvie.

Artisjok

Mmm, van die verfijnde smaak van artisjok kunnen wij maar niet genoeg krijgen. Als je ze vers wil bereiden, kun je met deze gids aan de slag. Heerlijk met deze bijhorende honing-mosterddip of met homemade aioli. Ook lekker in een salade met garnaaltjes, of op z’n Provencaals.

Aubergine

Eggplant season! Reden te meer om te gaan experimenteren met deze groente. Van baba ganoush tot pizza met miso en aubergine of door de noedelsalade met mango.

Bron: Nancy van Batenburg voor Culy Nancy van Batenburg voor Culy

Bleekselderij

Toffe gerechtjes met bleekselderij gezocht? Hier zijn we weer om je inspiratie aan te leveren. Deze Chinese chow mein now (tjap tjoy met noedels), bijvoorbeeld. Of een good old quinoasalade met granaatappel, bleekselderij en hazelnoot.

Nog ééntje om het af te leren? Ook in deze risotto met spruitjes komt de groente prima tot z’n recht. Om op een terras te eten met een glaasje witte wijn – er zijn ergere dingen in het leven.

Bloemkool

Met bloemkool kun je echt heel veel kanten op. Aziatisch, bijvoorbeeld in curry’s (zoals deze spicy bloemkoolcurry met kikkererwten), in de Italiaanse keuken verwerken ze ze in pasta met bloemkool en walnoten en wie het liever op z’n Nederlands houdt, kan gaan voor deze bloemkoolpuree met gebakken paddenstoelen en pastinaak.

En laatst deelden we nog deze kip en bloemkool met mangochutney van de bakplaat. Handig: de allerlekkerste bloemkool koken doe je zo. You’re welcome!

Broccoli

Van harte welkom in het lijstje van seizoensgroenten, broccoli. We zijn blij dat je in seizoen bent, want ein-de-lijk hebben we een excuus om dit broccoli-kaasbrood nog eens te maken.

Ook toppers om je vingers bij af te likken zijn deze broccolicouscous met ceviche van zalm, snelle mac’n cheese met broccoli en deze kip cashew met broccoli.

Beloof ons alleen één ding: gooi de steel van de broccoli’s nooit weg (en dit is waarom).

Courgette

Hoewel courgettes het hele jaar door verkrijgbaar zijn in Nederland, valt hun oorspronkelijke seizoen in de zomer. In augustus horen ze dus op hun allerlekkerst te zijn! Heerlijk in courgettesoep met olijven en ricotta, met wat pittig gehakt op een zomerse flammkuchen of in een hartig taartje met za’atar en pistache.

IJsbergsla

Ijsbergsla leent zich prima ter garnering bij comfort food. Wat dacht je van bij deze kapsalon met zoete aardappelfriet en kip shoarma of bij deze smash burger met bacon, avocado en blauwe kaas?

Wie het liever veggie houdt, kan gaan voor deze vegetarische burgers met aubergine en tzatziki.

Komkommer

Komkommer: op zich een groente met niet zo héél veel smaak, maar zó onmisbaar in heel wat gerechten. In deze zomerse groene gazpacho met avocado en groene appel bijvoorbeeld, of in deze slush puppy met gin. Ook een favoriet van de redactie: geplette komkommers maken, bij wijze van verkoelend bijgerecht (zoals ze dat in Sichuan serveren).

Kropsla

Deze supergezonde groente komt helemaal tot zijn recht deze maand. Heerlijk als ondergrond voor deze kruidige couscoussalade met worstjes, avocado en feta of om deze Vietnamese pannenkoeken mee in te pakken.

Wil je sla grillen op de barbecue? Dat kan! Check daarvoor onze do’s en don’ts voor salades op de grill.

Mais

Het is tijd om maiskolven in de slaan jongens! En geloof ons: die smaak is héél anders (lees: veel beter) dan de maiskorrels uit blik. Probeer ‘t eens: gegrilde maiskolven met Doritos-korst, maissoep met kokosmelk en specerijen, Mexicaanse maiskolven (Elotes) met kaas & chili,… Deze gerechten zijn stuk voor stuk verslavend lekker.

Paprika

We <3 paprika, en zeker wanneer de groente in seizoen is. Onze favoriete recepten? Caprese van puntpaprika’s met Burrata, snelle paprikasoep met mascarpone en oregano en salade met geroosterde paprika, kappertjes en Parmezaan.

Caprese van puntpaprika's
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Prei

Dat prei niet ouderwets hoeft te zijn, weten wij al langer. Prei kan je koken of blakeren (aanrader!), wat je wilt. Lekker in dit verkwikkend preisoepje van venkel, appel en walnoten of in deze romige spaghetti met prei en champignons.

Radijs

Met radijs kun je veel meer dan je op het eerste zicht zou denken. In dit artikel lees je 4 tips om te koken met radijsjes. Onze go to lunch? Toast met radijsjes en zoute boter.

Rode kool

Wil je’n echt rock-‘n-roll-gerechtje maken? Probeer dan eens deze rode kool met bier, schnitzels en biermayonaise. Of doe ze in taco’s met kip en avocado, ook heerlijk.

Ook als (bij)gerecht op de barbecue is rode kool geweldig, bijvoorbeeld door ‘m over een blikje bier te schuiven (zoals bij een bierkip). Zoet en lichtjes bitter, precies waar je deze zomer zin in hebt.

Sperziebonen

Sperziebonen (ook wel prinsessenbonen genoemd, en wij begrijpen waarom) zijn verrukkelijk in deze salade met al het beste van de lente.

Geen idee hoe je ze moet koken? Dat hebben we voor de gemakkelijkheid nog even opgesomd in een ware gids om sperziebonen te koken.

Ontbreekt het je aan inspiratie? Check dan deze 5 tips om je sperziebonen superlekker te bereiden eens.

Spinazie

Deze Popeye-groente kunnen we bij Culy inmiddels niet meer missen. Laatst nog tipten we deze spinazie-ricottaballetjes, maar ook met deze ovenschotel met zoete aardappel, spinazie en gehakt kan je niets misdoen.

Wist je trouwens ook dat je er Japanse chips van kan maken? En voor de Indian lovers is deze saag paneer een echte must-try.

Zo kunnen we nog een tijdje doorgaan, maar experimenteer vooral zelf met deze gezonde bladgroente.

Spitskool

Doe ons een plezier en maak deze goddelijk gebakken spitskool met beurre-noisette, you won’t regret.

Heb je de smaak te pakken gekregen en wil je nog meer uit deze groente halen? Met deze 3 manieren haal je alles uit de spitskool.

Ook in deze ‘crack’-noodles past de spitskool goed bij de shiitake en de Szechuanpeper.

Gebakken spitskool recept

Tomaat

Oooh, wat zijn we toch ieder jaar weer blij wanneer de tomaten in seizoen zijn. Om sauce vierge van te maken, voor in de panzanella of op een simpele plaattaart met ricotta.

Uien

Wist je dat je een heerlijk bijgerecht kan maken door uien te poffen op de barbecue? En dat zoete uienjam echt héél lekker is en schijnt te werken tegen liefdesverdriet? Als we je hiermee nog niet konden verbazen, probeer dan dit waanzinnige kaas-uienbrood, want van deze smaakexplosie valt iedereen van zijn stoel.

Venkel

Venkel: either you love it or you hate it. Maar met deze romige venkelsoep met chorizo is de kans toch wel erg groot dat je voorgoed van deze groente zal houden.

Ook in deze couscous met olijven en kikkererwten is venkel een onmisbaar ingrediënt. O ja: venkel bereiden doe je trouwens zo.

Wil je indruk maken op je vrienden? Maak dan eens dit venkelijs, want dat is veel lekkerder dan je ooit had gedacht.

Wortelen

Wortelen klassiek en saai? Helemaal niet. Verras je gasten met dit kleurrijke gerechtje met wortels, vadouvan en parelgort of met deze Indiase dhal met kleurrijke wortels en tofu.

Nog een voorgerecht nodig? Probeer deze snelle wortelsoep met munt en dukkah eens. Extra handig: dit is hoe je wortels het best bereidt.

Seizoensgroenten augustus

Et voilà: je kookinspiratie voor de maand augustus zit weer helemaal goed!

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Voor al je kookinspiratie: de lekkerste seizoensgroenten van augustus
Sluiten