Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 22 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

Een lekkere, Provençaalse klassieker: artisjok barigoule

Ben je gek op verse artisjokken? Dan moet je barigoule leren kennen. Hierbij worden hele artisjokken gestoofd in een smaakvolle bouillon. Lékker!

Provencaals

Barigoule is een klassiek Provençaals gerecht dat – net als de meeste Provençaalse gerechten – schittert in zijn eenvoud. Hele artisjokken gaan in een pan met ui, wortel, laurier, bouquet garni of andere kruiden, bouillon, witte wijn en soms ook nog spek.

Traditioneel werden de artisjokken na het stoven gevuld met de groenten uit de stoof en opgediend met de saus. Dat hoeft niet: je kunt het gerecht ook lekker rustiek houden en als een soort soep serveren.

In één pan

Ideaal aan dit gerecht is dat je het helemaal in één pan kunt klaarmaken. En je kunt er dus ook veel tegelijk van maken. Wat brood erbij en je hebt een feestmaal voor je liefste vrienden.

Je hoeft het trouwens niet per se met artisjokken te doen: andere ingrediënten kunnen ook à la barigoule worden klaargemaakt. Denk aan vis, kip en venkel.

Of hou het vegetarisch en maak het met een mix van groenten. Hetzelfde blijft dan het principe van stoven en de typisch Provençaalse smaakmakers als tijm, rozemarijn, witte wijn, knoflook en laurier.

Barigoule met een twist

Artisjok barigoule staat nog op een paar plekken op de menukaart. Bij Café Caron in Amsterdam serveren ze de artisjokken bijvoorbeeld met lauriermayonaise en gekonfijte citroen-vinaigrette. Yum!

Bij ‘t Nonnetje in Harderwijk hebben ze hun artisjok barigoule geparfumeerd met vlierbloesem.

En ook restaurant Beluga heeft het op de kaart staan, in combinatie met heilbot en béarnaise.

Zelf maken?

Wil je een keer zelf barigoule maken? Volg voor de vegetarische variant – op basis van artisjokken – dit recept op van culinair journalist Janneke Vreugdenhil, die het weer leende van chef Jonathan Karpathios.

Liever met een twist? Herman den Blijker maakt een lekkere variant met rogvleugel en venkel. Mmm!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.