Redactie
Redactie Inspiratie 5 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Prei koken: dit is alles wat je moet weten

Voor een heerlijke preischotel, door je stampot of in je pasta: je kunt prei voor ontzettend veel gerechten gebruiken. Dit is de beste manier om de prei te koken voor in al je favoriete gerechten! 

Als je op zoek bent naar een lichte uiensmaak is prei de ideale groente. Het heeft een heerlijk aroma en wordt net zoals de ui en knoflook vaak gebruikt in de keuken. Prei is heerlijk als de ster van je hoofdgerecht, denk maar aan preisoep of preischotel. Maar prei is ook erg lekker als smaakmaker in bijvoorbeeld nasi of pasta.

Lekker herfstrecept: preisoep
Nancy van Batenburg voor Culy

Prei goed wassen

Voordat je de prei kunt koken, is het belangrijk om deze goed te wassen. Prei kan weleens zanderig zijn en je wilt vast geen zand tussen je gerechten vinden. Verwijder eerst de buitenste bladeren met de hand, want deze zijn meestal uitgedroogd en taai. Snijd daarna een stuk van de bladeren af, omdat de bovenste stuk vaak lelijk is en niet lekker smaakt. Overigens kun je die delen heel goed gebruiken in een zelfgemaakte bouillon.

Snijd de prei daarna in de lengte doormidden en vouw deze als het ware open als een waaier. Spoel de prei onder de koude kraan en haal daarbij de bladeren goed uit elkaar zodat je al het zand eruit kunt spoelen.

De prei snijden

Eenmaal gewassen kun je de prei in het gewenste formaat snijden. Je kunt de prei in kleine ringen, reepjes of grove stukken snijden. Het allerlekkerste gedeelte is het witte gedeelte van de prei, maar het kontje moet je er wel afsnijden. Deze kun je niet eten en er hangen wortels aan. Het donkergroene gedeelte van de prei kun je ook prima eten.

prei met vinaigrette en bacon
Nancy Batenburg voor Culy

Prei koken

Een prei koken is niet moeilijk, maar de prei kan wel slinken tijdens het koken. Het is daarom belangrijk om weinig water te gebruiken. Breng de prei met een kleine hoeveelheid water aan de kook en voeg een snufje zout toe. Roer het geheel en laat het 8 tot 12 minuten koken.

Fijne gerechten met prei:

Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.