Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 6 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: goddelijke gebakken spitskool met beurre noisette

Dit is een supercool recept met een doodgewone groente, een makkelijke bereiding en een chefwaardig resultaat. Just how we like it. Deze gebakken spitskool met beurre noisette serveren ze bij Relae: één van de 50 beste restaurants ter wereld, gevestigd in Kopenhagen. De twee eigenaren ontmoetten elkaar in de keuken bij Noma.

Website Bon Appétit ontfutselde het recept. Bijzonder aan de bereiding is dat je de spitskool bijna helemaal zwart bakt. Daardoor krijgt ‘ie een stoere, uitgesproken smaak. Ook lekker met een stukje rundvlees erbij of een goede schnitzel.

Er komt veel, véél boter aan te pas en een beetje kombu-poeder. Dat maak je door stukjes kombu (gedroogd zeewier, te koop bij de Aziatische supermarkt) fijn te malen. Dat geeft de gebakken spitskool wat extra umami.

Kun je er niet aankomen? Laat het dan weg. Heb je nog over? Mooi, daar kun je nog goddelijke ramen van trekken.

Gebakken spitskool recept

Gebakken spitskool met beurre noisette

Verwarm een pan met een gietijzeren bodem op medium tot hoog vuur. Voeg wat neutraal smakende olie toe en leg de stukken spitskool in de pan. Beweeg ze een beetje over het oppervlak van de pan, zodat het snijvlak helemaal bedekt is met olie.

Laat de spitskool zo 10 tot 15 minuten stoven. Wat je wil, is spitskool met een geblakerde, zwarte onderkant. Dus wees niet te benauwd en laat lekker met rust, die kool.

Kun je ondertussen alvast de kombu malen. Dat gaat het beste in een elektrische koffiemaler, maar het kan ook in een keukenmachine. Maal tot een fijn poeder.

Als de spitskool lang genoeg heeft staan stoven, voeg je een grote klont boter toe aan de pan. Schep de gesmolten bruine boter met een lepel steeds over de kool heen. En doe dat vooral bij de harde kern van de kool: door de warme boter zal die eerder garen.

Wordt je boter te bruin? Voeg dan wat extra boter toe, zodat de boel iets afkoelt.

Na ongeveer 30 seconden boter lepelen, laat je de gebakken spitskool een minuut of 3 met rust. Daarna strooi je de gemalen kombu bij de boter in de pan. Nu schep je dus niet alleen boter, maar ook het kombu poeder over de kool.

Draai het vuur uit, vis de gebakken spitskool uit de pan en snijd elke helft in twee kwarten. Bestrooi met zout, besprenkel met appelazijn en stop wat verse basilicum tussen de bladeren van de kool.

Haal meer uit je spitskool:

Geblakerde spitskool recept

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.