Redactie
Redactie Diner 25 apr 2013

Recept voor yummy homemade aïoli

Wanneer we ook maar de naam ‘Spanje’ horen, dan denken wij aan… Aioli! Zo simpel, maar ó zo lekker, en weet je wat het fijne is? Je maakt het in een handomdraai! Serveer met bijvoorbeeld calamari, gebakken aardappeltjes of gewoon een stukje stokbrood.

*Druivenpitolie is te koop bij delicatessenzaakjes, groothandels en sommige supermarkten. 

Zo maak je aïoli

Zorg dat alle ingrediënten (met name het ei) op kamertemperatuur zijn, dit voorkomt schiften. Gebeurt dit toch? Dan raden we je toch aan opnieuw te beginnen.

Doe de knoflook, mosterd en het ei in een keukenmachine en blend totdat alles goed gemengd is. Voeg terwijl de machine nog aanstaat in een dun straaltje de olijfolie en vervolgens de druivenpit- of zonnebloemolie toe. Zorg dat de machine blijft mixen en wees voorzichtig met het toevoegen van de olie.

Zet de keukenmachine uit en voeg het citroensap en een snufje zout naar smaak toe. Meng goed. Haal met een rubber spatel de zijkantjes naar beneden en mix nog een keer totdat alles echt goed gemengd is. Als het goed is heb je nu een mayonaise-achtige emulsie.

Laat de aioli minstens 30 minuten staan voordat je het gebruikt en bewaar het nog een paar dagen in een luchtdichte verpakking in de koelkast.

Weetje: aioli wordt op verschillende manieren gespeld. Zo schrijven de Fransen ‘aïoli’, de Spanjaarden ‘alioli’ en Catalanen ‘allioli’.

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Recept voor yummy homemade aïoli
Sluiten