Een verkoelend bijgerecht: geplette komkommers uit Sichuan

Zoetzure geplette komkommers zijn het ideale bijgerecht bij sterke smaken en pittig eten. Culy onderzoekt waar ze lekker bij smaken, hoe je ze zelf maakt en: waarom ze lekkerder zijn als je ze beurs mept.

De geplette komkommers komen uit de Sichuanese keuken en zijn eigenlijk een beetje het tafelzuur van de Chinese keuken. Ze worden als snack bij je biertje geserveerd, maar ook als bijgerecht bij pittig eten. Want de Sichuanese keuken is kwistig met pepers! Denk aan gerechten als dan dan noodles, kung pao kip en mapo tofu. De komkommers zijn fris en verkoelend en neutraliseren je smaakpapillen tussen de happen door.

De komkommer wordt ingelegd in wat zout en soms ook (rijst)azijn. Vaak worden er nog extra smaakmakers toegevoegd, zoals gedroogde chili, verse chilipeper in ringetjes, Szechuanpeper, sesamolie, sojasaus, knoflook, sesamzaadjes en verse koriander.

We spotten deze smashed cucumber ook al op de menukaart van HappyHappyJoyJoy: Pai Huan Gua, alias gestampte komkommer met knoflook en chili.

#cucumberpickles #indonesianrecipe #freshtaste #salty #sweet #sour #spicy #tasty😋

A photo posted by YM (@huang_yuemin) on

Waarom meppen?

Die arme stakker: eerst krijgt -ie een pak slaag, daarna wordt -ie gepekeld in zout. Waarom in vredesnaam?

Door op de komkommer te slaan, verandert de structuur. De groente wordt zachter, maar blijft zijn knapperige bite houden. Hij breekt als het ware open, waardoor ‘ie de dressing beter op kan nemen. En dat maakt ‘m nou net zo lekker.

Gebruik wel verse, stevige komkommers: exemplaren die al wat ouder – en dus zachter – zijn, veranderen in een soort komkommermoes. En dat willen we niet!

geplette komkommers

Maak zelf smacked komkommers

Eerst moet je een paar flinke tikken uitdelen op je komkommer. Het gaat het beste met een groot hakmes. Met de platte kant van het snijvlak sla je op de komkommer, over de gehele lengte. Dit kan trouwens ook met een deegroller of eventueel met het lemmet van een koksmes.

Snijd de komkommer daarna in blokjes, reepjes of dikke plakken en hussel die door wat zout. Zet ze 10 tot 30 minuten in de koelkast.

Spoel het zout af en dep de komkommers droog met keukenpapier. Voeg daarna je smaakmakers toe en serveer direct. Hoe kouder, hoe lekkerder.

Recepten voor geplette komkommers

Hoe breng je ze op smaak? Hussel de komkommers met knoflook, rijstazijn en sesamolie, bijvoorbeeld.

Ook een idee: je kunt de gekneusde komkommers zelfs nog wokken met een beetje chili en Szechuanpeper. Druppel er na het wokken nog wat sesamolie overheen.

Of serveer de komkommers als een compleet gerechtje, met wat gehakt met gember, kurkuma en ui.