Redactie
Redactie Inspiratie 20 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Koken met venkel? Check Culy’s tips & tricks

In Italië zijn ze verzot op venkel. Niet gek als je het ons vraagt, want deze prachtige groente zit bomvol smaak met een licht zoetje en combineert daardoor perfect met tal van ingrediënten. 

Dikke witte rokken

In feite kun je de venkel opdelen in drie delen: de knol, de toppen en het zaad. De knol bestaat uit dikke witte rokken die over elkaar geschoven aan elkaar vast zitten. De toppen steken uit de groene uiteindes van de venkelbladeren en lijken qua uiterlijk een beetje op dille.

Tot slot de zaadjes, die over het algemeen gedroogd worden verkocht en een prachtig aroma geven aan menig gerecht én drankje (hallo Pastis!).

Venkel wordt al eeuwen gebruikt vanwege zijn smaak en positieve werking op het lichaam. Zo gaat het krampen tegen, is het goed voor je spijsvertering (het maakt je darmen rustig) en bevordert het je eetlust. Daarbij bevat het anethol, wat de aanmaak van moedermelk en borstweefsel bij vrouwen stimuleert.

Venkel stock

Koken met venkel

Venkelknollen kun je op verschillende manieren gebruiken, waarbij rauw in dunne plakjes en geroosterd de bekendste zijn.

Gebruik voor rauwe bereidingen het liefst een mandoline of vlijmscherp mes, om zo mooie dunne plakjes te snijden. Je zult vanzelf merken dat de plakken snel uit elkaar vallen, maar als je ze van boven naar beneden snijdt valt dit reuze mee. Leg de plakken in ijswater om extra knapperig te worden en verwerk tot een heerlijke salade.

Geroosterd is venkel ook zalig! Snijd de knol in dikkere plakken van ongeveer een centimeter dik, of snijd in parten. Leg in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Rooster 20 à 30 minuten in de oven totdat de venkel mooi zacht worden maar nog wel een bite heeft.

Venkel stock

Grillen

Een andere manier om venkel te bereiden is om de plakken te grillen. Besmeer van tevoren met wat olijfolie en grill op middelhoog vuur totdat je mooie strepen ziet en de venkel wat zachter is geworden. Simpelweg stukjes venkel bakken in de oven is overigens ook een genot!

Hoewel de smaak van zichzelf al zalig is, kun je ook extra (geroosterd) venkelzaad gebruiken, stukjes geitenkaas, gerijpte balsamico azijn, sinaasappel of granaatappel om de groente extra lekker te maken.

Op zoek naar meer inspiratie? Kijk dan hier voor onze favoriete gerechten. 

Venkel salade

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.