Culy Homemade: preisoep met venkel, appel & walnoten

Omdat het herfst is en we dan automatisch héél veel zin krijgen in een verwarmende soep, besloten we een oud recept van stal te halen van The First Mess. En deze preisoep met venkel, appel en walnoten heeft niet alleen een hartverwarmend mooie kleur, maar ook een hartverwarmend effect op je binnenste. We zouden het bijna soulfood noemen.

Er gaan drie flinke preien, een venkelknol en een appel in deze soep, dus je komt hiermee makkelijk aan je vitamines. Daarnaast is de soep ook nog eens vegetarisch en zelfs helemaal vegan: er komt geen druppeltje room aan te pas. De romige structuur krijgt deze preisoep van de walnoten, die we gewoon lekker mee blenderen.

Ook heel lekker is het drupje maple syrup dat voor het opdienen over de soep gaat, voor een kleine zoete touch.

Soep met prei, venkel en appel

Zo maak je deze preisoep met venkel & appel

Rooster eerst de walnoten in een droge koekenpan tot ze goudbruin en geurig zijn. Zet ze apart.

Verhit een fijne soeppan op een laag vuurtje en voeg de olie toe. Tip: ga voor een neutraal smakende olie, zoals koolzaadolie of zonnebloemolie. Maar olie met een bijpassend smaakje kan natuurlijk ook (zoals sjalottenolie, ook heel lekker).

Voeg de prei toe en de blaadjes van de tijm. Laat de fijngehakte prei 4 minuten zachtjes smoren in de olie.

Daarna mag de fijngehakte venkel en de appel erbij. Roer de kurkuma door de groenten en laat alles nog 4 minuten zachtjes bakken.

Doe de walnoten in de pan, breng alles op smaak met peper en eventueel zout (de bouillon voegt natuurlijk ook al zout toe) en giet de bouillon erbij. Breng de soep aan de kook en laat ongeveer 12 minuten zachtjes pruttelen, tot alle groenten zacht zijn.

Pureer de soep mooi glad. Is ‘ie te dik? Voeg dan nog een klein scheutje gekookt water toe. Dien op met een swirl van maple syrup, wat fijngehakte walnoten, een snufje zwarte peper en de achtergehouden venkeltoppen.

Meer lekkere soepen:

Lekker herfstrecept: preisoep

Voor 4 tot 6 personen:

  • 3 preien, alleen de witte en lichtgroene delen fijngehakt
  • 1 venkelknol, fijngehakt (bewaar de toppen)
  • 1 appel, geschild en in blokjes
  • 4 takjes tijm
  • 60 gram walnoten
  • 2 theelepels kurkuma
  • 950 ml groentebouillon
  • 2 eetlepels olie
  • Zout & peper

Ter garnering:

  • Maple syrup
  • Venkeltoppen (zie hierboven)
  • Extra walnoten
  • Zwarte peper
Reageer op artikel:
Culy Homemade: preisoep met venkel, appel & walnoten
Sluiten