Rode kool met bier (van de barbecue!)

We kennen allemaal wel de bierkip of beer can chicken van de barbecue: een hele kip wordt over een blikje bier geschoven en wordt zo heerlijk mals en sappig. Julius Jaspers heeft in zijn nieuwe boek Simple Smart BBQ een fantastische variant hierop. En het is ook nog eens een superlekker vegetarisch recept voor de barbecue: rode kool met bier!

Julius: “Colakip, bierkip, ik heb ze allemaal al eens de revue laten passeren, dus die doen we nu niet meer. Maar dit is een hagelnieuwe, en lekker, joh. Het zoete van de kool, met de tangy barbecue-saus en het bitter van het bier, en een klein brandrandje aan de buitenkant.”

rode kool met bier van de barbecue

Zo maak je deze waanzinnige bbq-saus

Meng de ketchup met bier, cola, suiker, esdoornsiroop, tomatenpuree, mosterd en azijn tegen de kook en laat iets indikken.

Voeg worcestershiresaus, knoflookpoeder, uienpoeder en pimentón toe en laat indikken tot je de juiste smaak hebt (die bepaal jij, want jij kookt!).

Breng op smaak met zout en peper, laat afkoelen en controleer na een halfuur nogmaals de smaak.

Zo maak je deze rode kool met bier

Snijd aan de onderkant het hart uit de kool, dusdanig dat daar 2/3 deel van de hoogte van het blikje bier in past.

Drink de helft uit het blikje bier op en zet er daarna de kool overheen. Bestrooi met zout en peper.

Zet de kool in een braadslede, smeer in met barbecuesaus en zet het geheel in de barbecue.

Smeer de kool elk kwartier in met de barbecuesaus en controleer na een uur de garing.

Julius Jaspers Simple Smart BBQ

Simple Smart BBQ van Julius Jaspers ligt nú in de (digitale) boekhandel voor € 29,99.

Voor 6 personen:

  • 1 rode kool
  • 1 blikje bier
  • 500 ml waanzinnige barbecuesaus (zie onder)
  • Zout en peper

Verder nodig:

  • Barbecue met een temperatuur van 180 °C (vuur, indirect)

Voor de barbecuesaus:

  • 225 gram tomatenketchup
  • 125 gram bier
  • 125 gram cola
  • 100 gram bruine suiker
  • 50 gram esdoornsiroop (of ahornsiroop)
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 40 gram scherpe mosterd
  • 50 gram ciderazijn
  • 1 el worcestershiresaus
  • 1 el knoflookpoeder
  • 1 el uienpoeder
  • 1 tl pimentón
  • Zout & peper
Reageer op artikel:
Rode kool met bier (van de barbecue!)
Sluiten