Emma Bering
Emma Bering Inspiratie 15 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Bloemkool koken: zo kook en bereid je de lekkerste bloemkool

De bloemkool is één van de koolsoorten. De witte bloemkool kennen we allemaal wel, maar er bestaat ook een oranje, groene en paarse versie. Bloemkool koken kan op meerdere manieren, maar hoe lang moet het nu precies? En wat kan je er allemaal mee? No problemo, wij helpen je uit de brand.

Bloemkool is een groente die vaak in de winter wordt gegeten, maar je kan bloemkool gerust het hele jaar door eten. De bloemkool is op z’n best van juni tot en met oktober. Wij leren je hoe je de bloemkool het beste kan bereiden.

Voor het koken: bloemkool schoonmaken

How to: bloemkool koken doe je zo

Voor het koken van elke soort groente is het belangrijk dat je de groente eerst schoonmaakt. Voor de bloemkool geldt dat je eerst de bladeren en de stronk afsnijd en daarna de bloemkool met water schoonmaakt. Je hoeft niet te boenen, maar wel even dat de eventueel aanwezige aarde eraf is.

De stronk hoef je trouwens niet weg te gooien, maar kan je perfect gebruiken in een bloemkoolsoep!

Bloemkool koken: hoe lang?

Vervolgens snij je de bloemkool in roosjes en doe je de roosjes in een pan die gevuld is met water. Breng het aan de kook met een snufje zout en laat het voor ongeveer 8 tot 10 minuten koken.

Om te kijken of het gaar is kan je even proeven of er een vork in prikken. Als de vork er makkelijk ingaat en de bloemkool valt daardoor zowat uit elkaar, dan weet je dat het gaar is.

Het is ook mogelijk, en lekker, om je bloemkool in z’n geheel te koken. Voor deze optie haal je weer de onderkant van de stronk en de bladeren er vanaf. Kook de bloemkool dan in een pan met ruim water en een snufje zout voor ongeveer 15 minuten. Ook hier kan je weer kijken of het gaar is met de vork-truc.

Bloemkoolrijst maken

Naast de bloemkool koken, kan je ook rijst maken van de bloemkool. Supergezond, makkelijk gemaakt en boven alles: heel lekker! Wij leggen je haarfijn uit hoe bloemkoolrijst maken in z’n werk gaat.

Lekkere recepten met bloemkool