Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 12 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: risotto met spruitjes en pangrattato (krokant broodkruim)

Sommige mensen vinden zelf risotto maken nogal intimiderend. Maar wij durven te stellen dat het behoorlijk fool-proof is. Zo ook dit recept voor risotto met spruitjes, dat echt belachelijk lekker is. En als je tussendoor maar genoeg proeft, gaat het goed (ook niet vervelend…).

Laat je ook niet intimideren door de lengte van dit recept. Of door het feit dat we een deel van de spruitjes frituren, voor een knapperige bite op de risotto. Dat stelt namelijk niet zoveel voor: de Amerikanen noemen deze methode ook wel ‘shallow fry‘: een snelle manier van iets frituren, in een klein laagje olie. Als je nog nooit gefrituurde spruitjes hebt gegeten, zul je niet weten wat je proeft. Dubbel en dwars de moeite waard dus.

Risotto met spruitjes

Risotto met spruitjes

Laat de ui, knoflook en bleekselderij zacht worden in een ruime pan met wat boter en olijfolie, op zacht vuur. Trek daar gerust 10 minuten voor uit.

Zet ondertussen een pan met de bouillon op, op laag vuur.

Snijd 200 gram van de spruitjes in hele dunne plakjes. Snijd de overige 300 gram spruiten in kwarten.

Doe de risottorijst bij de uien, zet het vuur hoger en laat kort bakken, tot de rijstkorrels glazig zijn. Blus af met de witte wijn. Als de wijn min of meer verdampt is, zet je het vuur lager.

Doe de geschaafde spruitjes en erbij en voeg de helft van de bouillon toe aan de pan met de rijst. Roer goed door en laat daarna op laag vuur garen, onder regelmatig roeren.

Verhit ondertussen een koekenpannetje op medium tot hoog vuur. Voeg een eetlepel olijfolie toe en bak het broodkruim en de gehakte hazelnoten goudbruin. Schep ze in een kommetje en meng ze met wat verse tijmblaadjes en de geraspte citroenschil. Zet opzij.

Pangrattato bij de spruitjes risotto

Check hoe het met de risotto gaat. Als de bouillon volledig is opgenomen, voeg je de rest van de bouillon toe. Proef of de risotto gaar is. Voeg indien nodig nog extra bouillon (of gekookt water) toe. Zet het vuur uit, leg een klont boter op de risotto en laat 5 tot 10 minuten met rust. Roer de gesmolten boter daarna door de risotto en voeg naar smaak citroensap en zwarte peper toe.

De laatste stap is het frituren van de overige spruitjes. Verhit een laag zonnebloemolie in een stevige koekenpan op hoog vuur. Test met een stukje brood of de olie heet genoeg is. Frituur de spruitjes daarna ongeveer een minuut lang in delen in de hete olie, tot ze goudbruin en knapperig zijn. Schep ze op een dubbele laag keukenpapier om uit te lekken. Breng op smaak met een snufje zout.

Schep de risotto met spruitjes op de borden. Verdeel naar smaak wat mascarpone over de risotto. Schep de gefrituurde spruitjes erop, bestrooi met de pangrattato en rasp er tot slot Parmezaanse kaas overheen.

Meer lekkere risotto recepten:

Risotto met spruitjes
Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.