Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 20 jan 2017
Leestijd: 2 minuten

Trend: geblakerde prei (en zo maak je het thuis)

De oude, vertrouwde prei stelt zich bescheiden op in het groentevak, naast de felgekleurde bieten en gestreepte aubergines. Gelukkig bewijst prei géén vergeten groente te worden: steeds meer restaurants serveren geblakerde prei als gerechtje. En daar worden wij héél blij van.

De Fransen wisten het allang: prei is niet alleen een tof basisingrediënt voor de lekkerste gerechten, maar kan ook zélf de sterspeler op je bord zijn.

Zij serveren poireaux à la vinaigrette: mooie, zachte preitjes met een friszure dressing. Maar sinds René Redzepi in zijn restaurant Noma geblakerde prei op het menu slingerde, slaan chefs massaal aan het blakeren.

geblakerde prei

800 preien

Leuk weetje: het kostte René en zijn keukenbrigade zes weken en meer dan 800 preien om hun versie van het gerecht te perfectioneren. Voor ‘Leek in Leek’ (zo heette het) plaatsten ze de zachte kern van een geblakerde prei in een andere geblakerde prei. Daarbij een saus met viseitjes en bosbessen.

In Spanje doen ze iets soortgelijks: in de regio Catalonië kennen ze calcots, een groente die ergens tussen een prei en een lente-ui in ligt. Met die calcots maken ze calcotada: ze worden geblakerd boven een open vuurtje, gepeld, door de romescosaus gehaald en gegeten zoals een haring.

Waarom blakeren?

Maar wat is het precies en waarom doen zoveel chefs het nu? Door preien in hun geheel te roosteren tot ze zwartgeblakerd zijn, wordt de kern van de prei heerlijk zacht, zoet en rokerig. De buitenkant gooi je weg.

De prei moet echt van kop tot staart zwart zijn: dan is ‘ie goed. Daarna begint de schoonmaak: de toppen eraf snijden en prei over de lengte opensnijden. Dan zie je een prachtig, zacht wit preitje liggen.

Zelf geblakerde prei maken

Yvette van Boven laat in onderstaande video zien hoe je ze thuis maakt. En vrees niet: het is “wonderlijk gemakkelijk”, aldus Yvette. Je bakt de preien in de oven onder de grill of op een barbecue of bakplaat. Het duurt wel even: zo’n half uur à drie kwartier.

Yvette serveert ze met een lekkere zelfgemaakte vinaigrette, kokkels en zeekraal.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.