Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Diner 11 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Saag paneer (vegetarische Indiase curry met kaas en spinazie)

The Curry Guy is terug! In zijn nieuwe kookboek The Curry Guy Easymaakt Dan Toombs (alias The Curry Guy) het je wel heel gemakkelijk. Je vindt er de heerlijkste Indiase recepten in terug, die ook nog eens eenvoudig te bereiden zijn. Zijn recept voor saag paneer wil je meteen maken!

Saag paneer is een Indiase, vegetarische curry, gemaakt met paneer (Indiase kaas, vergelijkbaar met hüttenkase) en spinazie. Met lekkere specerijen als komijn, kurkuma en chili.

Dan: “Vaak zijn de beste recepten ook de eenvoudigste. Je hoeft niet de hele dag in de keuken staan te zwoegen om een lekkere maaltijd te bereiden. In 2015 bracht ik een bezoek aan Thali  op Old Brompton Road in Londen. Ik was daar om een recensie te schrijven over het restaurant en ze serveerden een maaltijd die echt voortreffelijk was.

Een van de bijgerechten die avond was deze saag paneer. Normaal zou ik dit niet bestellen, maar ik vond het heerlijk! Ik vond het zelfs zo lekker dat ik naar het recept vroeg. Ik heb mijn eigen draai aan hun geweldige recept gegeven. Je hebt hier een flinke pan voor nodig, omdat je een grote berg spinazie hebt, maar tijdens het garen slinkt de spinazie enorm. Je kunt voor dit recept ook diepvriesspinazie gebruiken, wat een stuk makkelijker is.”

Saag Paneer
The Curry Guy Easy

Saag paneer recept

Prik met een vork een paar gaatjes in elk blokje paneer en meng goed met de ingrediënten voor de marinade. Je kunt de paneer nu meteen bakken, maar het is lekkerder als je hem langer laat marineren.

Bak de paneer in ongeveer 3 eetlepels van de koolzaadolie in een koekenpan op middelhoog vuur goudbruin. Zet apart terwijl je de spinazie gaat koken (als je verse spinazie gebruikt).

Schenk 280 ml water in een grote pan en breng aan de kook. Voeg de spinazie toe en laat zachtjes koken tot het water is verdampt. Laat de spinazie afkoelen en pureer in een keukenmachine tot een dikke pasta. Zet apart.

Verhit de rest van de koolzaadolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg het komijnzaad toe en roer ongeveer 30 seconden door de olie. Voeg dan het chilipoeder en het kurkumapoeder toe. Roer de gehakte knoflook erdoor en bak goudbruin. Pas op dat de knoflook niet verbrandt, want dan wordt hij bitter.

Voeg de gepureerde spinazie toe aan de pan en roer de yoghurt er eetlepel voor eetlepel door. Roer de gebakken paneer erdoor en verwarm. Breng op smaak met zout en serveer direct. Ik roer er graag nog 3 eetlepels room door om het gerecht af te maken. Dat is optioneel, maar wel erg lekker.

The Curry Guy Easy

Easy: meer dan 100 eenvoudige curry’s en bijgerechten uit de Indiase keuken van The Curry Guy (uitgeverij Good Cook) ligt nú in de (digitale) boekhandel voor € 20,95 euro. 

Meer vegetarische Indiase recepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.