Culy Homemade: hartige courgettetaart met za’atar en pistache

Deze hartige courgettetaart gemaakt met filodeeg, is geïnspireerd op een recept van Yotam Ottolenghi. Máár we geven er een kleine Culy-draai aan met za’atar, ricotta en mooie groene pistachenoten.

Deze hartige courgettetaart is heerlijk op een warme zomerdag, bij een picknick of in kleine puntjes bij de borrel. Yotam Ottolenghi maakt ‘m eigenlijk met feta, maar wij kozen voor romige ricotta. De pistachenoten kun je eventueel weglaten, maar die voegen wél net een fijne bite en romigheid toe aan de taart.

Hartige courgettetaart met za'atar

Zo maak je deze hartige courgettetaart:

Snijd de boven- en onderkant van de courgettes en rasp ze grof. Schep de geraspte courgette in een vergiet of zeef en hang die boven een grote kom. Meng de courgette met 2 theelepels zout en laat 30 minuten uitlekken boven de kom.

Verwarm de oven alvast voor op 170 graden. Zet een springvorm met een verwijderbare bodem klaar en vet die lichtjes in met olie.

Hak ondertussen de bosui en verse kruiden fijn. Hak ook de helft van de pistachenoten grof en doe ze bij de bosui en kruiden.

Schep de uitgelekte courgette in een schone theedoek, vouw ‘m dicht en wring ‘m een paar keer stevig uit. Zorg dat je zoveel mogelijk vocht uit de courgettes knijpt, anders wordt de vulling van je courgettetaart te nat.

Doe de geraspte courgette over in een grote kom. Voeg de bosui en kruiden toe en meng met de ricotta, de losgeklopte eieren en geraspte kaas. Doe er een flinke theelepel za’atar bij, een theelepel gedroogde chili, de geraspte schil van een citroen en wat zout en flink veel zwarte peper.

Leg een vel filodeeg voorzichtig in de ingevette springvorm. Vet het lichtjes in met wat olie. Leg er een vel bovenop, net iets gedraaid en vet dat ook weer lichtjes in. Herhaal dit tot je een stapeltje van vijf vellen hebt.

Schep de courgettevulling in de vorm. Maak de bovenkant glad.

Pak er nog een vel filodeeg bij, vet het in en vouw het over de lengte dubbel. Leg het bovenop de hartige courgettetaart en vouw de zijkanten onder het deeg.

Leg nog een vel filodeeg over de taart zodat de vulling helemaal bedekt is. Vet ook dit weer in met een beetje olie. Herhaal met nog één vel.

Strooi tenslotte nog wat za’atar over de courgettetaart en zet ‘m ongeveer 50 minuten in de oven. Of tot het filodeeg goudbruin oogt.

Maal de overige pistachenoten tot een kruim in een vijzel.

Haal de courgettetaart uit de oven en besprenkel met het pistachekruim. Serveer eventueel met courgettebloemen of gewoon zo. Lekker met een frisse salade erbij!

Voor 4 tot 6 personen:

  • 1 kilo courgette
  • 20 gram dille, fijngehakt
  • 20 gram peterselie, alleen de blaadjes, fijngehakt
  • 20 gram dragon, alleen de blaadjes, fijngehakt
  • 4 lente-uitjes, in dunne ringetjes
  • 150 gram ricotta
  • 80 gram geraspte kaas, bijvoorbeeld Cheddar
  • 2 eieren, losgeklopt
  • Rasp van 1 citroen
  • 1 theelepel gedroogde chili
  • 1 theelepel za’atar + extra
  • 45 gram pistachenoten
  • 175 gram filodeeg
  • Olijfolie
  • Zout en zwarte peper

Ottolenghi, The Guardian

Reageer op artikel:
Culy Homemade: hartige courgettetaart met za’atar en pistache
Sluiten