Redactie
Redactie Inspiratie 11 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

3 manieren om alles uit spitskool te halen

Op het gebied van groenten is de kool super veelzijdig: van bloemkool tot rode kool en natuurlijk boerenkool! Spitskool gebruiken we iets minder en dat is eigenlijk zonde, want ook hier kun je aardig wat kanten mee op. Daarom: 3 manieren om ‘m lekker te bereiden.

Spitskool is een gesloten koolsoort (net als bijvoorbeeld witte kool) en heeft een iets zoetere smaak dan we gewend zijn van andere soorten. Ook is ze over het algemeen makkelijk te bereiden door de fijne bladen, waardoor ze minder lang nodig hebben om te garen.

Gebakken spitskool

Een minder voor de hand liggende methode dan bijvoorbeeld door een coleslaw, is om spitskool te bakken en te serveren als bijgerecht. Lekker met bijvoorbeeld uitgebakken spekjes en prei.

Of geef ‘m een Japanse twist door hem te bakken in sojasaus en te serveren met sesamzaadjes. Ook lekker: dit recept voor vegetarische rendang met kool.

Geroosterd

Een andere – wat minder gebruikelijke – manier om deze groente te bereiden is door de kool te roosteren. Hierbij kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de kool op de barbecue te leggen, ingesmeerd met een beetje olijfolie, peper en zout. Serveer met een frisse yoghurtdip en je hebt een origineel zomers gerecht. Of gebruik een gietijzeren pan en maak bijna zwart gebakken spitskool met beurre noisette, naar recept van Relae in Kopenhagen.

In de oven kan het natuurlijk ook, dan is wederom de combinatie met spek heerlijk!

Gebakken spitskool met een geblakerde korst
Nancy van Batenburg voor Culy

Rauw

Spitskool kan je natuurlijk ook heel goed rauw eten, denk bijvoorbeeld aan een klassieke coleslaw.

Maar, het is ook érg lekker in combinatie met een fijngesneden appeltje, bleekselderij en een romige dressing. Of meng de frisse kool met stukjes gebakken kip en zalig zoete mango.

Meer recepten met spitskool:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.