Frites met basilicum en Parmezaanse kaas (van Sergio Herman!)

Er is een nieuw kookboek uit van Sergio Herman! De sterrenchef levert met ‘Sergio’s Smaakmakers – 70 recepten voor thuis’ een ode aan zijn favoriete ingrediënten. Zijn 20 favoriete smaakmakers vormen het geraamte voor het boek. Wij mogen Sergio’s recept voor frites met basilicum en Parmezaanse kaas (yes, zoals bij Frites Atelier!) met je delen.

Sergio: “Bij Frites Atelier hadden we ooit een patatje met basilicummayonaise, tomatenpoeder en Parmezaanse kaas op het menu. Zodra we het van de kaart haalden, werden we overspoeld met e-mails en telefoontjes van klanten die de basilicummayo zo misten. Gelukkig kun je dezelfde smaakcombinatie thuis ook maken.

In plaats van het tomatenpoeder, heb ik een tomatensalade gemaakt. Het resultaat is een eenvoudige maar lekkere snack die ik graag serveer wanneer er collegachefs bij me langskomen.”

Frites met basilicummayonaise van Sergio Herman

Voor de gekonfijte trostomaten

Verwarm de oven voor op 90 °C. Ontdoe de steel van de tomaten en leg de tomaten in een ovenschaal.

Verspreid de knoflook, voeg de tijm toe en besprenkel met olijfolie.

Kruid vervolgens met suiker, zeezout en versgemalen zwarte peper. Zet ongeveer 1 uur in de voorverwarmde oven.

Voor de basilicummayonaise

Doe voor de basilicummayonaise de basilicum, spinazie, groentebouillon, gebakkenkippenjus, eierdooiers, dragonazijn en mosterd in de blender en laat draaien tot een homogene massa. Maak af met druivenpitolie of zonnebloemolie: voeg de olie langzaam toe. Kruid met zout en peper.

Zo maak je frites met basilicum à la Sergio Herman

Was de aardappelen met schil eraan zorgvuldig en snijd in mooie frites.

Verwarm de frituurpan tot 155 °C en bak de frites in circa 2 à 3 minuten voor. Haal de frites uit de olie en spreid ze mooi uit
op een plateau. Laat afkoelen.

Bak de frites nadat ze zijn afgekoeld af op 180 °C en breng op smaak met fleur de sel.

Werk af met de gekonfijte tomaat, wat versgeraspte Parmezaanse kaas, de takjes basilicum en rasp van de limoen. Wees lekker royaal met de basilicummayonaise en dit gerecht eet je natuurlijk eigenlijk het lekkerst met je vingers!

Sergio's Smaakmakers van Sergio Herman

Sergio’s Smaakmakers van Sergio Herman (uitgeverij Carrera Culinair) ligt nu in de (digitale) boekhandel voor € 31,99 euro.

Meer lekkere recepten voor friet:

  • 400 gram friet, vers gesneden uit Agria-aardappel
  • 6 partjes gekonfijte tomaat, in brunoise gesneden (zie onder)
  • Stuk Parmezaanse kaas, om te raspen
  • Paar takjes jong basilicum
  • 1 limoen, rasp
  • 3 eetlepels basilicummayonaise (zie onder)
  • Fleur de sel

Voor de gekonfijte trostomaten

  • 30 grote trostomaten (liefst biologisch)
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 takjes tijm
  • Olijfolie, om in te bakken en om te besprenkelen
  • Snuf suiker
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper

Voor de basilicummayonaise

  • 100 gram witte boontjes
  • 3 teentjes knoflook, gepeld
  • 2 takjes tijm
  • 1 bosje basilicum
  • 25 gram spinazie, gewassen
  • 150 ml groentebouillon
  • 4 eierdooiers
  • 3 eetlepels dragonazijn
  • 1 eetlepels mosterd
  • 375 ml druivenpitolie of zonnebloemolie
  • Fijn zeezout, zout en peper

 

Reageer op artikel:
Frites met basilicum en Parmezaanse kaas (van Sergio Herman!)
Sluiten