Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Recepten 24 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Spinazie-ricottaballetjes met salie-botersaus

Malfatto mag dan ‘slecht gemaakt’ betekenen, maar afgezien van de onregelmatige vorm is er absoluut niets slechts aan deze Italiaanse spinazie-ricottaballetjes. Sterker nog, ze zijn heerlijk! Eigenlijk eet je gewoon de vulling van gevulde pasta als voorgerecht – kun je de pasta zelf mooi voor het hoofdgerecht bewaren. Beter wordt het niet.

Maud Moody, Nina Bogaerts en Leonardo Pacenti werken niet alleen samen bij Toscanini (hét Italiaanse restaurant van Amsterdam), ze werkten ook samen aan de vuistdikke Bijbel van de Italiaanse Keuken, waar dit recept in staat. In het boek vind je meer dan 200 recepten uit elke regio in Italië: van Campania tot aan Romana en Venetië.

Deze spinazie-ricottaballetjes (malfatti) komen uit Lombardia, Noord-Italië, en lijken een beetje op gnocchi. De salie-botersaus maakt ze helemaal af.

“Bij dit recept wordt elk balletje meerdere keren door zeer fijne bloem gerold, met tussenpozen van telkens 15 minuten. In deze tijd trekt er een beetje vocht uit de ricotta in de bloem. Er ontstaat zo een dun naadloos laagje pasta om de romige vulling. Een tijdrovend werkje, maar meer dan de moeite waard!”

Afbeelding van spinazie-ricottaballetjes (malfatti) recept

Zo maak je de spinazie-ricottaballetjes (malfatti)

Verwarm de olijfolie met de knoflook in een ruime koekenpan. Voeg zodra de knoflook begint te geuren de spinazie en een snufje zout toe. Bak ongeveer 3 minuten, tot de spinazie geslonken is. Haal de spinazie uit de pan en laat uitlekken in een vergiet.

Laat de spinazie afkoelen en knijp vervolgens zo veel mogelijk het vocht uit de spinazie. Hak de spinazie fijn.

Meng in een ruime mengkom de ricotta met de spinazie en Parmezaanse kaas. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Zet een bak klaar met de bloem en een grote schaal voor de malfatti.

Vorm kleine balletjes ter grootte van een walnoot van het ricottamengsel en rol deze door de bloem. Leg de malfatti apart en laat 15
minuten rusten. Herhaal deze handeling vijf keer.

Zet een grote pan water op het vuur en breng aan de kook. Voeg zout toe zodra het kookt. Kook de malfatti nu af; zodra de malfatti boven komen drijven laat je ze nog 1 minuut koken.

Begin intussen met het maken van de botersaus. Smelt de boter met de salie. Laat de salie zijn aroma afgeven. Voeg 2 eetlepels kookwater
toe en laat zachtjes koken tot een gladde botersaus.

Haal de malfatti met een schuimspaan uit het water en doe ze bij de boter. Roer of schud de pan tot alle malfatti bedekt zijn. Serveer met een beetje Parmezaanse kaas.

Bijbel van de Italiaanse keuken

De bijbel van de Italiaanse keuken van Maud Moody, Nina Bogaerts en Leonardo Pacenti (Carrera Culinair) ligt nú in de boekhandel voor € 31,99 euro. 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.