Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 1 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: courgettesoep met doperwten, ricotta en zwarte olijf

Deze courgettesoep met doperwten, ricotta en zwarte olijf is een ode aan een gerecht dat we vroeger heel graag aten. Toen we nog kleine Culy’s waren en courgettesoep enórm in de mode raakte, aten we ‘m steevast met stokbrood met tapenade van zwarte olijven erbij. De soep zelf was toen nog een variant met room. Nu maken we ‘m in een lichtere, frissere versie met doperwten en ricotta. En de zwarte olijven? Die gaan nu óp de soep.

Wat je nog aan olijven over hebt, kun je samen met een klein potje kappertjes, een flinke scheut olijfolie en een klein teentje knoflook in de keukenmachine gooien. Et voilà: tapenade. Breng op smaak met zout en peper en serveer op brood bij de soep. Voor een klein beetje nostalgie.

Leuk aan dit recept: je kunt de courgettesoep zowel warm als koud eten. Koud is ‘ie vooral érg lekker als het warm weer is.

> Doe meer met courgettes: for all the zucchini-lovers out there: 8x de lekkerste recepten met courgette

Courgettesoep met doperwten
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Courgettesoep met doperwten, ricotta & zwarte olijf

Scheur de olijven met je vingers in stukjes en leg ze in een schaaltje met wat olijfolie. Zet opzij.

Verhit een grote klont boter een scheutje olijfolie in een pan op laag vuur. Bak de ui een paar minuten tot ‘ie zacht is. Voeg de courgette toe, breng op smaak met zout en laat 5 minuten zachtjes bakken.

Voeg de 250 gram van de doperwten toe (zet de overige 50 gram apart), samen met de bouillon en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 3 minuten zachtjes pruttelen. Pureer daarna tot een gladde soep. Roer de achtergehouden doperwten erdoorheen en laat nog even 3 minuten mee verwarmen.

Proef en breng de soep op smaak met zout & peper. Wil je de soep koud eten, laat ‘m dan afkoelen en zet ‘m in de koelkast. Eet je ‘m liever warm, ga dan door met de garnering.

Garneer de courgettesoep met een grote schep ricotta. Verdeel de zwarte olijven in olijfolie erover. Maak af met de verse basilicum en munt, wat zout & peper en de geraspte citroenschil.

Meer recepten voor courgettesoep:

Courgettesoep
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.