Emma Bering
Emma Bering Inspiratie 2 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Wortels koken: dit is hoe je ze het beste bereidt

Het koken van groente lijkt soms heel moeilijk, maar dat is het gelukkig niet. Wortels koken is een stuk makkelijker dan je denkt. We leggen het je graag uit!

Wortels passen in heel veel gerechten. Je kan ze bakken, koken, wokken, noem maar op. Maar wat is nou de juiste manier van bereiden?

Wortels koken? Eerst schoonmaken

Hoe je een wortel schoonmaakt is afhankelijk van het soort wortel dat je hebt gekocht. Grote, grove wortels vergen bijvoorbeeld iets meer voorbereiding dan een bospeen of waspeen. Grote wortels kun je het beste schillen en een bospeen kun je makkelijk schrappen.

Was de wortels altijd af voordat je verder gaat met de bereiding. Daarna kan je de wortels in stukjes snijden of in z’n geheel koken, afhankelijk van het gerecht.

Wortels koken doe je zo

Het koken van wortels is vrij simpel. Na het schoonmaken van de wortels kunnen ze direct in de pan. Hiervoor vul je de pan met koud water totdat de wortels onder water staan. Voeg daarna een snuf zout toe en kook de wortels ongeveer 10 tot 20 minuten. De exacte kooktijd is afhankelijk van de grootte van de wortels.

De grote wortels hebben iets langer de tijd nodig om gaar te worden, maar ook verse wortels doen er iets langer over. Om te checken of de wortels gaar zijn, kun je met een vork in de wortels prikken. Als de vork er makkelijk uitkomt zijn de wortels gaar. Als je de wortels wilt pureren moet je ze net even wat langer koken.

Lekkere tip: voeg als je de wortels hebt afgegoten een klontje boter toe voor een lekker romige smaak.

Andere lekkere variaties met wortels

Wortels kun je ook op andere manieren bereiden. Eén van de manieren om wortels te bereiden, is door de wortels te stoven. Zet de pan met wortels in een klein laagje water op het vuur. Zet het vuur zacht en doe de deksel op de pan. Binnen 15 tot 20 minuten zijn ze gaar.

Je kunt de wortels ook grillen, bakken of wokken. Snijd hiervoor de wortels in stukjes. Dit kan in de lengte of in plakjes, ook dat ligt aan jouw voorkeur en het soort gerecht dat je gaat maken.

Meer weten over groenten koken?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.