Redactie
Redactie Inspiratie 29 mrt 2015
Leestijd: 2 minuten

Hoe bereid je verse artisjokken het lekkerst?

Artisjokharten kennen we in blikjes en potjes uit de super en worden vaak geserveerd door een salade of op een pizza. Verse artisjokken zijn wat ons betreft nóg lekkerder en zien er ook nog spectaculair uit. Maar, hoe bereid je ze het lekkerst?

Je zou het misschien niet verwachten, maar een artisjok is de bloemknop van de distelplant. Wanneer de plant gaat bloeien, gaan de blaadjes open en ontstaat er een paarse bloem.

Artisjokken klaarmaken

Een artisjok in bloei is práchtig, maar helaas niet eetbaar. Daarom worden ze nog daarvoor geplukt. Dan liggen de blaadjes nog dicht tegen elkaar aan en voelen ze vlezig, dik en bijna een beetje leerachtig aan.

Artisjokken koken

Zet een bak met koud water klaar en giet hierbij het sap van een citroen. Snijd met een scherp mesje een derde van de bovenkant van de artisjok af en gooi de losse blaadjes weg.

Pluk de buitenste blaadjes van de artisjok en knip de harde, puntige stukjes met een schaar af. Snijd ook een groot deel van de steel af (niet alles).

Leg je artisjokken wanneer je ze schoongemaakt hebt in de bak met citroenwater zodat ze niet verkleuren. Kook ze vervolgens in een laagje water (dat ze ongeveer half onderstaan) met een snuf zout in 30 minuten gaar. Serveer op een schaaltje met vinaigrette of aïoli en dip de zachte blaadjes hierin.

Bang dat het je alsnog niet lukt? Bekijk dan deze handige video waar het je haarfijn wordt uitgelegd en je geen stap kunt missen:

Hoe wordt artisjok gegeten?

Klassiek worden verse artisjokken gekookt (zie hierboven) en vervolgens geserveerd met een vinaigrette (of homemade aïoli) om daar de blaadjes in te dippen. Maar het is ook verrukkelijk om een halve artisjok te grillen.

De Franse en Italiaanse keuken zijn er dol op, en een killer combinatie met artisjok is knoflook. Maar, ook olijfolie, citroen en pepers doen het goed als smaakmakers.

Artisjokharten zijn afkomstig van de kleinere, paarse artisjok en koop je in blik of in een potje. Ze zijn lekker door salades, zoals deze met garnaaltjes, door pasta’s en op pizza.

Tot slot zijn er nog de artisjokbodems: heerlijk zacht van smaak en een perfecte basis van een vegetarisch gerecht. Ook deze kun je in veel supermarkten in blik kopen.

Lekker met artisjokken

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.